29 maggio 2017 deel deze pagina Verstuur deze pagina naar je amiciPrint deze pagina

Italiaanse wijn

Italiaanse wijn, even terug in de tijd....

ProeverijItalië is het wijnland bij uitstek. Archeologen hebben bewijzen gevonden dat er in de 9e en 10e eeuw voor Christus al Italiaanse wijn werd gemaakt door de Etrusken die zich gevestigd hadden aan de kust van het latere Toscana en Lazio. De kennis van de vitis vinifera, de wijndruif en de wijnbouw bestond dus al voor de komst van de Grieken, maar zij hebben hier vooral nieuwe wijnstokvariëteiten geïntroduceerd. Ze noemden Italië overigens Oenotria, letterlijk vertaald: wijnland.

De expansie van het Romeinse Rijk richting West-Europa deed drukke handelsroutes ontstaan. Deze zorgden er niet alleen voor dat de legers van voorraden werden voorzien, maar ook dat de wijnbouw in afgelegen gebieden als Noord Afrika, Spanje en Gallië (tegenwoordig Frankrijk) werd geïntroduceerd. Zelfs Engeland, waar toen nog een vrij redelijk wijnklimaat heerste, leerde van de Romeinen wijnstokken verzorgen en wijn maken.
Ook in de 18e eeuw werden Italiaanse wijnen vanuit Firenze naar Engeland verscheept in ongekurkte vaten die 'afgesloten' waren met een laagje olie. Daarmee is Italië dan ook de bakermat van de wijnbouw in diverse landen. De Italianen hebben, begin 19e eeuw, hun kennis meegenomen naar nieuwe wijnlanden als Australië, Argentinië, Zuid-Afrika en Amerika (De Californische Napa Valley). Vanuit deze landen hebben ze dan weer de nieuwe technieken, methoden en wijnstokken teruggebracht naar hun vaderland. 'Oud' en 'nieuw' samen, heeft een innovatieve wijnbouw opgeleverd. Ook de verjonging van de wijnstokken (nu 30 jaar oud) heeft de verbetering van de kwaliteit bevorderd.

fiascoKwaliteitsaanduidingen

Sommige Italiaanse wijnen werden genoemd naar het druivenras, sommige droegen streeknamen, andere hadden de naam van de stad, terwijl weer andere gewoon een fantasienaam kregen. Het resultaat van deze Italiaanse lascia perdere (laat maar waaien) houding, was dat Italiaanse wijnen op een paar na praktisch onbekend bleven. Mede omdat er toen vooral kwantiteit werd geproduceerd. Daar hebben we allemaal in de jaren 70 nog een staartje van mee mogen maken met het fiasco van de fiasco. De pittoreske mandflessen die zo leuk dienst deden als kandelaar voor de druipkaarsen en zo menig studentenkamer (en Italiaans restaurant) verlichtten...De in 1963 ingestelde Italiaanse wijnwet werd toen, in 1992, (De zgn. Goria wet) maar weer eens aangescherpt, de Denominazione Semplice voor tafelwijnen verdween en men kwam tot de volgende kwaliteitsaanduidingen:

 1. DOCG - Denominazione controllata e garantitaBarolo
  Dit is de hoogste erkenning in Italië die een Italiaanse wijn kan krijgen.
  Naast de gewaarmerkte plaats van herkomst en productiewijze is ook de kwaliteit van deze wijnen gegarandeerd. Ze zijn herkenbaar aan de genummerde banderol rond of over de capsule. De eerste Italiaanse wijnen die deze kwalificatie ontvingen waren de Barolo en Barbaresco uit Piemonte, de Vino Nobile di Montepulciano en de Brunello di Montalcino uit Toscana. Al snel volgden er meer waaronder natuurlijk de Chianti uit Toscana.
 2. DOC - Denominazione di orgine controllata
  De productiewijze ligt vast, evenals de plaats van herkomst. De oorsprong van de Italiaanse wijn is gecontroleerd en dit geeft ook een indicatie van de kwaliteit. De DOC-toekenning gebeurt dan ook per individuele producent. De eerste DOC die werd uitgedeeld was aan een Vernaccia di San Gimignano.
 3. IGT - Indicazione Geografica Tipica
  Deze classificatie is speciaal in het leven geroepen voor de beste regionale wijnen. De wijn is afkomstig uit een bepaalde plaats (geen DOC) en de druivennaam wordt op het etiket vermeld. Dit is vergelijkbaar met de Franse Vin de Pays.
 4. Vino da Tavola
  Hieronder vallen alle Italiaanse wijnen die bovenstaande classificaties niet verdiend hebben, maar ook enkele van Italië's beste wijnen die simpelweg niet gemaakt zijn zonder inachtneming van de bovenstaande voorschriften die door de overheid dan worden 'gedegradeerd". Wijnkenners weten beter en vooral in Toscane zie je deze 'vini da tavola' en deze staan dan ook bekend als de zgn. Supertuscans.

WijngaardHet verschil tussen noord en zuid

In bijna elke streek in Italië wordt wijn gemaakt van een enorme verscheidenheid aan druiven, op een al even uitgebreid scala aan bodemsamenstellingen. Het zonnige, warme en droge klimaat zorgt voor druiven die rijk zijn aan suiker. Hoe zuidelijker je komt, hoe warmer het er wordt en des te zoeter de wijnen over het algemeen zijn. De likeurachtige dessertwijnen komen dan ook uit het Zuiden, daar waar het Noorden met name de lichtere, elegantere witte wijnen voortbrengt. Hoewel het met de moderne koeltechnieken bij de vergisting tegenwoordig ook mogelijk is om een kruidige, frisse rosato te drinken uit Sicilia.

Druivensoorten

Italië heeft een overvloed aan inheemse druivensoorten (meer dan 1000!). De meeste DOC reglementen sluiten de Franse klassieke soorten uit. De belangrijkste Italiaanse druivensoorten die alleen daar voorkomen zijn:

 • Blauwe druiven:
  Barbera, Malvasia, Montepulciano, Nebbiolo en Sangiovese.
 • Witte druiven:
  Trebbiano, Prosecco, Vernaccia  

Gli Italiani

Italianen drinken steeds minder liters wijn per hoofd van de bevolking. Dit ten gunste van vooral mineraalwater en betere kwaliteitswijnen.
Wijn wordt zowel bij de lunch als het avondeten genuttigd, en bij het aperitief wordt ook wel eens een Prosecco gedronken. Maar bovenal geldt: drinken met mate. Een italiano ubriaco, een dronken Italiaan, zul je dan ook zelden tegenkomen: dronkenschap is in Italië absoluut not-done. In een enoteca, een wijnhandel en wijnproeverij, kun je de verschillende Italiaanse wijnen uit de streek proeven. In één van de vele botteghe dei vini kun je naast een enorme verscheidenheid aan wijnen per glas, dan ook altijd een simpel gerecht bestellen.

TipCincin!

Naast alle kwaliteitsaanduidingen is het natuurlijk gewoon belangrijk hoe jij de Italiaanse wijn vindt smaken. Frappant genoeg hangt dat vaak af van het tijdstip en de plaats waarop de wijn wordt geconsumeerd. Op een terras in Camogli aan de Ligurische kust smaakt elke witte Cinque Terre wijn heerlijk, zoals ook elk glas Prosecco op een terras in Verona onvergetelijk is. Neem een voorbeeld aan de Italianen: kies een streekwijn bij een streekgerecht en jouw lijstje met de herinneringen aan onvergetelijke wijnen zal gestaag uitbreiden. Ook zijn de huiswijnen, vaak een goede regionale wijn, zeker aan te bevelen.

Cin cin!

Meer over wijn ingedeeld per regione. 

Culinaire tips

 • Pizzaovens, pizzameel en veel meer...
  Pizzaovens, pizzameel en veel meer...  

  Pizzaovens die tot 400 graden gaan, dubbel nul meel en nog meer handige dingen om een overheerlijke pizza te maken zijn online te koop!

 • Pastamachines, pastameel en meer...
  Pastamachines, pastameel en meer...  

  Pastamachines, accessoires om ravioli te maken, pastadroogrekken, dubbel nul meel, harde tarwe en nog veel meer voor het zelf maken van verse pasta!

 • Je vindt het bij Italiewarenhuis.nl
  Je vindt het bij Italiewarenhuis.nl   Italiewarenhuis.nl is de grootste en meest veelzijdige webwinkel met artikelen uit Italië. Van boeken tot pizzaovens, van horloges tot parfum, Italiëgadgets, Fiatgadgets, Vespagadgets en nog veel meer!
 • Alles voor een Italiaans feest!
  Alles voor een Italiaans feest!   Op Italiaans-feest.nl vind je alles wat je nodig hebt voor het vieren van een Italiaans feest. Van versiering tot muziek, van Italiaanse drankjes tot Italiaans eten, complete partypakketten, spelletjes, artiesten etc. Maar ook recepten en ideeën voor het vieren van een Italian party.

Deel deze pagina

Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress Google Gmail WhatsApp StumbleUpon AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Copy Link Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo Douban Draugiem DZone Evernote Facebook Messenger Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Google Classroom Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kik Kindle It Known Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Polyvore Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Skype Slashdot SMS Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Telegram Trello Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo Viber VK Wanelo Webnews WeChat Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly
Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly


Kijk ook eens bij:

 
E-mail
Wachtwoord

Onthoud mij
Wachtwoord vergeten? Word gratis lid!
   
Online shoppen doe je bij
Tip voor de feestdagen

Vier de feestdagen all'italiana, op z'n Italiaans...

Culinaire tips

 • Pizzaovens, pizzameel en veel meer...
  Pizzaovens, pizzameel en veel meer...  

  Pizzaovens die tot 400 graden gaan, dubbel nul meel en nog meer handige dingen om een overheerlijke pizza te maken zijn online te koop!

 • Pastamachines, pastameel en meer...
  Pastamachines, pastameel en meer...  

  Pastamachines, accessoires om ravioli te maken, pastadroogrekken, dubbel nul meel, harde tarwe en nog veel meer voor het zelf maken van verse pasta!

 • Je vindt het bij Italiewarenhuis.nl
  Je vindt het bij Italiewarenhuis.nl   Italiewarenhuis.nl is de grootste en meest veelzijdige webwinkel met artikelen uit Italië. Van boeken tot pizzaovens, van horloges tot parfum, Italiëgadgets, Fiatgadgets, Vespagadgets en nog veel meer!
 • Alles voor een Italiaans feest!
  Alles voor een Italiaans feest!   Op Italiaans-feest.nl vind je alles wat je nodig hebt voor het vieren van een Italiaans feest. Van versiering tot muziek, van Italiaanse drankjes tot Italiaans eten, complete partypakketten, spelletjes, artiesten etc. Maar ook recepten en ideeën voor het vieren van een Italian party.
Boek je vakantie

 • Villa's, appartementen, vakantiehuizen
  Villa's, appartementen, vakantiehuizen  

  Villa's, appartementen, vakantiehuizen en kastelen in Italië zijn via Interhome online te bekijken en gemakkelijk te reserveren.

 • Hotel, pension, bed & breakfast
  Hotel, pension, bed & breakfast  

  Zoeken naar een hotel, bed & breakfast, spa, appartement, agriturisme of pension in Italië gaat heel simpel via deze uitgebreide en overzichtelijke site.

 • Honderden vakantielinks op een rij
  Honderden vakantielinks op een rij  

  Snel en gemakkelijk online je vakantie in Italië boeken doe je op OpVakantieNaarItalie.nl. Het aanbod is gevarieerd: je kunt er terecht voor pakketreizen, agriturismi, hotels, bed& breakfasts, stedentrips of jongerenreizen, maar ook voor het boeken van huurauto's en vliegtickets.

 • Grootste online Italië reisbureau
  Grootste online Italië reisbureau  

  Bij het grootste online Italië reisbureau boek je snel, eenvoudig en overzichtelijk je reis via een aantal speciaal geselecteerde reisorganisaties. Alles wat je nodig hebt voor je verblijf vind je hier; van de vlucht tot aan de accommodatie.

 • Luxe hotelovernachtingen
  Luxe hotelovernachtingen  

  UNA hotels biedt luxe hotelovernachtingen aan in heel Italia. Van design tot authentiek, maar altijd goed verzorgd en comfortabel. Ideaal voor een citytrip!

Boek je vakantiehuis!
Kamperen in Italië
Kamperen met Suncamp
Vakantiehuizen

Bezoek de Piazza’s
Volg Italie.nl ook via:
Volg ons via Twitter Voeg ons toe op Facebook Blijf op de hoogte via RSS feeds Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Italie.nl winnaar  
  2011 + 2012 + 2013!  
Italie.nl winnaar Travvies Award 2013, categorie bestemmingsspecialist

ItaliePunt

Interhome villa's, vakantiewoningen, kastelen, appartementenVakantiehuizen, villa’s en appartementen
Online boeken van vakantiehuis, villa, appartement, agriturismo en kasteel in Italië.
www.interhome.nl

Kamperen in Italië
Selecteer gemakkelijk je camping naar wens bij Camping & Co!
www.camping-and-co.com

Familiecampings, luxe campings en meer
Met de speciale kampeerformules van Vacanceselect.nl vind je snel en eenvoudig de ideale camping in Italië.
www.vacanceselect.nl

Heerlijke kampeervakanties
Zorgeloos kamperen op een mooie camping, met je eigen tent of in een vaste accomodatie
www.suncamp.nl

Autorondreizen Italië
Goedgedocumenteerde
avontuurlijke autorondreizen in heel Italië
www.rebeltravel.nl

By Italy Ads