29 maggio 2017 deel deze pagina Verstuur deze pagina naar je amiciPrint deze pagina

Belangrijke staatmannen van Italië

Denk je aan Italiaanse staatsmannen dan denk je ongetwijfeld aan Berlusconi. Maar il cavaliere is niet de enige van niet geheel onbesproken gedrag... Hieronder tref je een greep uit de bekendste en opvallendste.

Bennito Mussolini

De Italiaanse fascistische politicus Benito Mussolini werd op 29 juli 1883 geboren in Predappio, in Emiglia Romagna. Hij begon zijn carrière als hoofdredacteur van Avanti!, een socialistisch partijblad. In 1921 werd hij tot leider gekozen van het nationalistische Partito Nazionale Fascista (PNF) en in 1922 werd hij benoemd tot premier.

Mussolini wilde terug naar het Romeinse Rijk en Italia weer groot maken. Oorlogen waren het gevolg, meestal eindigden in een fiasco. In 1939 werden de banden met Duitsland aangehaald en zo werd Italia automatisch meegetrokken in de Tweede Wereldoorlog. Vlak voor de Duitse capitulatie in 1945 probeerde Mussolini naar Zwitserland te vluchten. Hij werd echter door Italiaanse partizanen ontdekt en samen met zijn maîtresse Clara Petacci doodgeschoten in de omgeving van het Lago di Como. Bij velen is het beeld op het netvlies gebleven dat ze beiden vervolgens in Milano aan de voeten zijn opgehangen.

Alcide de Gasperi

Een van de vaders van de Europese Gemeenschap, Alice de Gasperi, werd geboren op 3 april 1881 in het voormalig Oostenrijk-Hongarije. In 1919 richtte hij de Italiaanse volkspartij op, voor wie hij in 1921 parlementslid werd. Tijdens het fascisme heeft De Gasperi zestien maanden in de gevangenis gezeten wegens antifascistische activiteiten.

Na zijn vrijlating in 1931 werkt hij in de bibliotheek van het Vaticaan, van waaruit hij tijdens de Tweede Wereldoorlog de toen illegale Democrazia Cristiana opzette. Na de oorlog zette hij zijn werk als politicus voort en werd eerste naoorlogse minister-president van Italia. De Gasperi was van 1945 tot 1953 premier van verschillende kabinetten. Hij heeft meegeholpen de raad van Europa te organiseren, wat de eerste stap voor de Europese Unie was.

Giulio Andreotti

andreotti1.jpg Giulio Andreotti is om tal van redenen een zeer omstreden politicus. De op 14 januari 1919 geboren Andreotti is lang een speler geweest in het politieke spel. Op 30 juli 1944 werd hij verkozen tot partijleider van de partij Democrazia Cristiana. Vanaf dat jaar had hij verschillende ministeries onder zijn hoede. In 1972 werd hij voor de eerste keer Minister President, waarna nog vele malen volgden.

In de periode 1945 tot 1989, waarin Andreotti actief was, was de gemiddelde levensduur van een kabinet slechts 9 maanden. Het dieptepunt, was een van Andreotti’s regeringen, deze hield het slecht 9 dagen vol. Door zijn vele regeringen, kreeg hij in 1991 voor de grap de bijnaam Giulio VI, alsof hij een paus was. Ook werd hij wel De Onaantastbare genoemd, en Zwarte Paus.

Andreotti werd beschuldigd van banden met la mafia en zou medeplichtig zijn op de moord van Falcone en Lima. Ook zou hij betrokken zijn bij de moord op zijn politieke rivaal Aldo Moro. En daar bleef het niet bij. Maffiabaas Toto Riina kreeg van hem een kus als eerbetoon. Ondanks zijn veroordeling tot 24 jaar cel voor een opdracht tot moord op een journalist, werd hij in hoger beroep vrijgesproken. 
Andreotti heeft heel wat opvallende uitspraken op zijn naam staan. Il Divo intrigeerde dusdanig dat er ook een gelijknamige film over hem is gemaakt.

Op 6 mei 2013 overleed Andreotti op 94 jarige leeftijd. Hem viel geen funerale di stato, staatsbegrafenis, ten deel en ook geen camera ardente, rouwkamer.

Bettino Craxi

Bettino Craxi, geboren op 24 februari 1934, was vanaf 1976 leider van de Partito Socialista Italiano (PSI). Het puur linkse van de socialistische partij werd door hem aan de kant gezet. Dat was goed merkbaar, toen hij in 1983 de eerste socialistische premier van de eeuw werd. Hij vormde zijn coalitie met democraten, republikeinen en liberalen en niet met de communisten, zoals vanuit socialistisch oogpunt misschien te verwachten was.

Craxi kwam begin jaren ’90 ten val bij de operatie mani puliti, schone handen. Hij bleek nogal wat corrupte handelingen te hebben verricht, waarvoor hij in 1994 tot 8,5 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld. Craxi was echter zo sluw om voor zijn veroordeling te vluchten naar zijn ruime villa in Tunesië, waar hij tot zijn dood in 2000 bleef wonen. En geen Tunesiër die er aan dacht om hem uit te leveren; Craxi was namelijk ook erg goed bevriend met de toenmalig Tunesische president Ben Ali. Een een sluwe vos, altijd een sluwe vos…

Silvio Berlusconi

berlusconi1.jpg De alom bekende Silvio Berlusconi werd geboren op 29 september 1936 in Milano. Toen hij jong was, werkte hij als muzikant en entertainer op cruiseschepen, vervolgens studeerde hij rechten en ging hij bij een bouwbedrijf werken waarvan hij in no time eigenaar werd. Zijn bedrijf Edilnord bouwde vlak buiten Milano grote wooncomplexen, Milano 2 en Milano 3.

Daarna ging hij zich bezighouden met TV en richtte Mediaset op, wat een landelijke omroep werd. Daar bleef het niet bij, de volgende aankopen waren het supermarktconcern La Standa, de grootste boekuitgeverij Mondadori, het dagblad Il Giornale en zijn grootste trots, de voetbalclub AC Milan.

In 1993 was een volgend projectje aan de beurt: de oprichting van zijn eigen politieke partij Forza Italia. Een jaartje later schopte de zakenman het al tot premier, maar niet voor lang. In 2003 werd hij opnieuw gekozen tot premier. Maar Berlusconi is en blijft een entertainer; hij grossiert regelmatig in opvallende uitspraken: “Aan mijn regering zult u net zoveel plezier beleven als aan mijn voetbalploeg.” Tegenwoordig is hij nog steeds actief in het politieke spel, wat door sommige gewaardeerd en door andere verafschuwd wordt.

Romano Prodi

prodi1.jpg De op 9 augustus 1939 geboren Romano Prodi heeft jarenlang naast Berlusconi gestaan. Na zijn studies rechten en economie in Milano en Londen werd hij hoogleraar aan de universiteit van Trento en bijzonder hoogleraar aan de Harvard University in Amerika.

In 1999 werd Prodi voorzitter van de Europese Unie; onder zijn bewind zijn veel vernieuwingen doorgevoerd. Zo is de Europese Unie uitgebreid en werd in 2002 de euro in twaalf landen ingevoerd. Een verandering waarmee vooral zijn eigen land veel aanpassingsproblemen kende.

Ook is Prodi verschillende keren premier geweest. De eerste keer was nog voor zijn Europese avontuur en duurde twee jaar. In 2006 won hij de verkiezingen opnieuw, al was het met een extreem kleine marge. Hij mocht met zijn olijfboomcoalitie de regering vormen. De coalitie koos voor de olijfboom als symbool omdat “de olijfboom mediterraan is, goed geworteld, bekend met zee en bergen, de vlakte, meren en heuvels. Ze houdt van de zon en is bestand tegen de winter.” Een symboliek die meer doet denken aan een lekkere vakantie dan aan de politiek.

Overige politici

De hierboven genoemde staatsmannen zijn slechts een greep uit de vele staatsmannen die Italia kent. Zo heb je o.a. ook nog: 
 • Enrico De Nicola (1946-1948) was de prikkelbaarste
 • Luigi Einaudi (1948-1955) was de meest intellectuele
 • Giovanni Gronchi (1955-1962) was het meest bij de hand
 • Giovanni Leone (1971-1978) was de corruptste. Hij trad af vanwege het Lockheed-schandaal
 • Sandro Pertini (1978-1985) was de populairste
 • Francesco Cossiga (1985-1992) was de meest onvoorspelbare

Bacco, becco e becchino

De ex-presidenten Saragat, Leone en Pertini werden in de volksmond vaak bacco, becco e becchino genoemd. Dit zou komen van respectievelijk Bacchus, de hoorngraver, de doodgraver. Deze bijnamen hadden zij te danken aan hun reputaties: Saragat keek vaak te diep in het glaasje, Leone had een overspelige vrouw (hoewel dit niet zeker is) en Pertini bezocht elke staatsbegrafenis van terrorismeslachtoffers. Deze drie ex-presidenten hebben overigens nóg iets gemeen: hun bijnamen zijn onderdeel van een scioglilingua, tongbreker.

Becco figlio di Bacco era becchino,
presa una barca e con la bacca nella barca,
becco figlio di Bacco
andò alla mecca a comprare una vacca.

Deel deze pagina

Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress Google Gmail WhatsApp StumbleUpon AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Copy Link Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo Douban Draugiem DZone Evernote Facebook Messenger Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Google Classroom Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kik Kindle It Known Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Polyvore Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Skype Slashdot SMS Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Telegram Trello Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo Viber VK Wanelo Webnews WeChat Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly
Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly


Kijk ook eens bij:

 
E-mail
Wachtwoord

Onthoud mij
Wachtwoord vergeten? Word gratis lid!
   
Italiaans feest vieren

Italiaans feest vieren, kookworkshop, thema party, trouwerij, huwelijk, receptie

Italiaans feest vieren? Van versiering tot muziek, van Italiaanse drank tot eten, je vindt het op Italiaans-feest.nl!
Italiaans in 4 weken

cursusItaliaans

Spreek Italiaans in 4 weken met deze cursus bestaande uit een lesboek en audio-cd's.
Taalboeken en cursussen
Boek je vakantie

 • Villa's, appartementen, vakantiehuizen
  Villa's, appartementen, vakantiehuizen  

  Villa's, appartementen, vakantiehuizen en kastelen in Italië zijn via Interhome online te bekijken en gemakkelijk te reserveren.

 • Honderden vakantielinks op een rij
  Honderden vakantielinks op een rij  

  Snel en gemakkelijk online je vakantie in Italië boeken doe je op OpVakantieNaarItalie.nl. Het aanbod is gevarieerd: je kunt er terecht voor pakketreizen, agriturismi, hotels, bed& breakfasts, stedentrips of jongerenreizen, maar ook voor het boeken van huurauto's en vliegtickets.

 • Hotel, pension, bed & breakfast
  Hotel, pension, bed & breakfast  

  Zoeken naar een hotel, bed & breakfast, spa, appartement, agriturisme of pension in Italië gaat heel simpel via deze uitgebreide en overzichtelijke site.

 • Luxe all-inclusive resorts
  Luxe all-inclusive resorts  

  Club Med biedt luxe resorts op basis van all-inclusive, dus ontbijt, lunch, diner zijn inbegrepen en je kunt onbeperkt drankjes en snacks nuttigen. Je kunt genieten van vele faciliteiten, zoals zwembad, sauna en hoogstaande restaurants. Ook voor kinderen van jong tot oud worden vele activiteiten aangeboden. Er zijn zowel wintersportresorts in Noord-Italië als zomerresorts in Zuid-Italië.

 • Grootste online Italië reisbureau
  Grootste online Italië reisbureau  

  Bij het grootste online Italië reisbureau boek je snel, eenvoudig en overzichtelijk je reis via een aantal speciaal geselecteerde reisorganisaties. Alles wat je nodig hebt voor je verblijf vind je hier; van de vlucht tot aan de accommodatie.

 • Budget vakanties in heel Italië
  Budget vakanties in heel Italië   Op zoek naar een budgetvakantie in Italia? Bij het grootste online Italië reisbureau zoek en boek je snel en eenvoudig je budgetappartement, -hotel of -camping. Van strand tot wintersport, hier vind je alles!
Boek je vakantiehuis!
Kamperen in Italië
Kamperen met Suncamp
Vakantiehuizen

Bezoek de Piazza’s
Volg Italie.nl ook via:
Volg ons via Twitter Voeg ons toe op Facebook Blijf op de hoogte via RSS feeds Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Italie.nl winnaar  
  2011 + 2012 + 2013!  
Italie.nl winnaar Travvies Award 2013, categorie bestemmingsspecialist

ItaliePunt

Interhome villa's, vakantiewoningen, kastelen, appartementenVakantiehuizen, villa’s en appartementen
Online boeken van vakantiehuis, villa, appartement, agriturismo en kasteel in Italië.
www.interhome.nl

Kamperen in Italië
Selecteer gemakkelijk je camping naar wens bij Camping & Co!
www.camping-and-co.com

Familiecampings, luxe campings en meer
Met de speciale kampeerformules van Vacanceselect.nl vind je snel en eenvoudig de ideale camping in Italië.
www.vacanceselect.nl

Heerlijke kampeervakanties
Zorgeloos kamperen op een mooie camping, met je eigen tent of in een vaste accomodatie
www.suncamp.nl

Autorondreizen Italië
Goedgedocumenteerde
avontuurlijke autorondreizen in heel Italië
www.rebeltravel.nl

By Italy Ads