Home  >  CULINAIR  >  Drinken  >  Espresso
30 maggio 2017 deel deze pagina Verstuur deze pagina naar je amiciPrint deze pagina

Espresso

koffiebar cappuccio brioche

Espresso: dé nationale drank van de Italianen. In heel Italië wordt espresso eenvoudig caffè genoemd. Espresso wordt op elk moment van de dag gedronken. De Italianen beginnen er 's morgens vroeg mee en zelfs laat op de avond wordt hij na een overvloedige maaltijd als digestief gebruikt (al dan niet gevolgd door een alcoholisch digestief ).

Een goede caffè wordt heel heet uit een klein voorverwarmd kopje gedronken, vaak met veel suiker. Een mooi gezegde is ‘Il caffè deve essere nero come il diavolo, bollente come l'inferno e dolce come l‘amore.' Dit gezegde geeft precies aan hoe je de koffie moet drinken: ‘De koffie moet zo zwart zijn als de duivel, zo heet als de hel en zo zoet als de liefde'. De zachte crema, de roodbruine schuimlaag, op de caffè laat zien dat hij met de juiste druk en op de juiste temperatuur gezet is. En dat is heel belangrijk voor de smaak!

Met de komst van de Arabieren in de 15e eeuw kwam ook de koffie het land binnen: in grote hoeveelheden werd deze van de Arabische wereld naar de Christelijke wereld verscheept. Noord-Italiaanse kooplieden ontdekten al snel de marktwaarde van de koffieboon en lieten enorme ladingen aan de Venetiaanse Riva degli Schiavoni, de kade van de slaven, en in Trieste lossen.

In Trieste staat nog steeds de belangrijkste koffiebranderij van Italië (en ver daarbuiten): Illy. Het donkerbruine drankje raakte in korte tijd erg populair. Toen Paus Clemente VIII het oriëntaalse drankje als politiek correct aanmerkte, was het hek van de dam en verspreidde de populariteit zich over geheel Europa. In de 17e eeuw zag het bestuur van La Serenissima zich genoodzaakt om het aantal cafés te beperken omdat op het Piazza San Marco in korte tijd 30 etablissementen verrezen.

De koffiebonen

KoffieplantItaliaanse koffie heeft de naam erg sterk te zijn, maar het tegengestelde is vaak het geval. In werkelijkheid worden de bonen voor de Italiaanse markt alleen langer geroosterd dan de soorten die bijvoorbeeld in Nederland worden verkocht.

Er worden in Italië zeven verschillende koffiesoorten gebruikt waarvan de Arabica de belangrijkste soort is. Volgens de huidige directeur van Illy, de 76-jarige koffiegoeroe Ernesto Illy, mag voor een goede espresso alleen Arabica gebruikt worden. Deze is milder van smaak dan de bittere en zure Robusta die vaak gebruikt wordt voor filterkoffie.

Door de speciale roostertechniek wordt de smaak van de Italiaanse Arabica maling weliswaar sterker, maar tegelijkertijd onttrekt het proces ook het grootste gedeelte van de cafeïne aan de bonen. De Italiaanse caffè is dus, mits met mate gedronken, ook door mensen met een hoge bloeddruk te verdragen. En kan zonder al te veel slaapproblemen te veroorzaken, ook 's avonds worden genuttigd.
Espressomachine

De espressomachine

In 1937 lukte het Achille Gaggia een machine samen te stellen die volgens een gecombineerd pomp-druksysteem werkt. Dankzij deze methode kreeg de espresso zijn typische crema. Na de Tweede Wereldoorlog begon hij aan de serieproductie van deze machine. Illy claimt echter dat opa Francesco reeds in 1936 met de Illetta op de markt kwam: de eerst koffiezetter ter wereld op basis van hoge druk. Hoe het ook zij: koffie is een niet weg te denken onderdeel van de Italiaanse cultuur.

De grote espressoapparaten die het hart vormen van vrijwel iedere Italiaanse bar werken nog steeds volgens hetzelfde principe. Vanuit zuiver technisch oogpunt klinkt de beschrijving van de methode, door Ernesto Illy, als volgt: water van 90-95 graden Celsius wordt onder druk van 9 atmosfeer in 25 tot 30 seconden door 6.5 gram koffie geperst om vervolgens 25 milliliter koffie te geven. Op die 25 milliliter moet dan een roodbruin schuimlaagje liggen, de zogenaamde crema. Een schep suiker moet er even op blijven liggen alvorens hij langzaam door de laag zakt.

Die blinkende Gaggia, Vibiemme of Illy apparaten worden door de barista dan ook goed onderhouden voor het beste resultaat. In Italië is het koffiezetten tot kunst verheven en begrijpen ze hoe hij gedronken moet worden: diepzwart, heet, sterk en zoet! Jammer dat die apparaten zoveel ruimte innemen want een goede Italiaanse espresso is wel wat waard. Natuurlijk zijn er wel kleinere en mooie designmachines te koop maar die zien er vaak mooier uit dan ze koffie maken. Grootste probleem is vaak de ontbrekende druk en de niet gescheiden waterreservoirs voor als je de melk wilt opschuimen voor een onvervalste cappuccino.

MokaLa Moka Express

Je kent ze wel: de achthoekige aluminium pruttelpotjes in verschillende groottes om thuis een acceptabele koffie te zetten. De werking is simpel: Je schroeft het potje uit elkaar. In het filter doe je losjes, niet aandrukken, de koffie. In het onderste gedeelte doe je water (niet meer dan tot aan het ontluchtingsgaatje). Je schroeft het geheel weer in elkaar en de pot gaat op het vuur.

De druk die ontstaat zorgt ervoor dat het hete water door het filter met de koffie naar het bovenste gedeelte borrelt. Zodra de eerste druppels van de koffie zichtbaar worden kun je hem beter van het vuur halen, of, als het een grote pot betreft: het vuur laag zetten. De druk is hoog genoeg om de koffie in zijn geheel door te laten lopen. Als je de caffettièra op te hoog vuur laat staan, kan de smaak van de koffie wat bitter worden.

De Italianen, vooral de familie Alessi, hebben ervoor gezorgd dat de designerversie van dit aluminiumpotje naast een functioneel object ook een mooi object is op je aanrecht. Beroemde ontwerpers als Ettore Sotsass en Mendini ontwierpen apparaatjes die werkelijk schitterend zijn, en inmiddels als designklassiekers worden bestempeld.

Grappig is dat deze espressoapparaatjes voor thuisgebruik in Noord Italië veel meer verkocht worden dan in Zuid Italië. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat de café-dichtheid in het Zuiden zo groot is dat er altijd wel een barretje in de buurt zit waar een prima ‘zwartje' kan worden gedronken.

Caffè?

Dat bestel je in een barretje en wat krijg je dan... Het kan nog wel eens verwarrend zijn om al die verschillende soorten uit elkaar te houden.

Een klein geheugensteuntje:
Normaal drinken de Italianen caffè espresso, een paar druppels zwarte koffie in een klein kopje. Varianten hiervan zijn de doppio, een dubbele hoeveelheid, lungo met iets meer water (vergelijkbaar met onze koffie), corretto met een scheutje sterke drank (grappa in het Noorden en anice in het Zuiden), al vetro in een klein glas (in Roma heel trendy), macchiato met een wolkje gewone melk (koffiemelk kennen ze niet) americano of caffelatte, onze koffie verkeerd en amaro zonder suiker. Let op: als je in het zuiden bent, is dit laatste woord essentieel om te onthouden; hier wordt de suiker namelijk als eerste in het kopje gedaan. Je moet dus zelf altijd even melden dat je geen suiker in je espresso wilt. Natuurlijk is ook hier een decaffeinato te verkrijgen.

Nederlanders vinden de Italiaanse caffè vaak te sterk en nemen dan ook vaak de toevlucht tot de cappuccino. Door de Italianen wordt deze echter alleen bij het ontbijt en 's ochtends gedronken, begeleid door een bombolone (soort gefrituurde donut met jam) of een brioche of cornetto (een met vanille gezoete croissant). Weet je ook meteen waar de meewarige blik vandaan komt als je na het diner een cappuccino bestelt.

AutogrillSiamo finalmente arrivati in Italia

Herken je dat gevoel? SI JA!! Rijdend naar Italië verlangen naar de eerste stop na de grensovergang. Nog 1500 meter naar de eerste Autogrill... Parkeren, betalen aan de kassa en met het bonnetje naar de barista die je in anderhalve minuut een klein kopje voorzet met een grote blinkende aluminium suikerpot ernaast... Staand aan de bar wel te verstaan. Na drie slokjes heb je het Italië-gevoel weer ingedronken. Op naar de volgende Autogrill.

Okay, natuurlijk spelen nostalgie en de liefde voor het land een rol maar een goede espresso is een ervaring. Het is als zoeken naar een speld in een hooiberg om in Nederland een enigszins vergelijkbare ervaring te vinden. Prendere un caffè is namelijk meer dan alleen maar koffie drinken....

Macchiato o caffèlatte

Wil je geen brutta figura slaan, bestel dan vooral geen caffelatte in een bar. Je zult krijgen wat je vraagt, maar reken op zijn minst op gefronsde wenkbrauwen. Caffelatte is namelijk een soort van huis-tuin&keuken-term onder de Italianen voor een zelfgemaakte cappuccino. Daar het idee hetzelfde is maar melk opkloppen thuis lastiger gaat, hebben ze de term caffelatte bedacht om in feite een mislukte cappuccino te bedoelen. In een bar hoor je een latte macchiato te bestellen.

Alles voor espresso

 • Bonen, pads, gemalen koffie, cups
  Bonen, pads, gemalen koffie, cups  

  Klik door voor een keur aan espressopads of -servings, bonen, gemalen koffie, maar ook de cups!

 • Caffettieres, percolators en koffiepotjes
  Caffettieres, percolators en koffiepotjes  

  De caffettiera, ofwel koffiepotje, of onterecht ook wel percolator genoemd... ieder Italiaans huishouden heeft er een paar van. Je zet er een gitzwarte espresso mee waarbij je hele huis gelijk naar de koffie ruikt. Het bekendste zijn de koffiepotjes van Bialetti, van het mannetje met de snor.

 • Espresso- en cappuccinokopjes
  Espresso- en cappuccinokopjes   Espresso of cappuccino drink je het lekkerste uit die echte Italiaanse espresso- of cappuccinokopjes. Ze zijn voorzien van Italiaanse teksten of afbeeldingen waardoor koffie drinken een Italiaans feestje wordt!
 • Espresso-apparaten
  Espresso-apparaten  

  Een Italiaanse espresso zet je thuis in een handomdraai met een espressoapparaat die werkt op bonen, gemalen koffie, capsules of servings. Bekijk het aanbod!

Culinaire tips

 • Pizzaovens, pizzameel en veel meer...
  Pizzaovens, pizzameel en veel meer...  

  Pizzaovens die tot 400 graden gaan, dubbel nul meel en nog meer handige dingen om een overheerlijke pizza te maken zijn online te koop!

 • Pastamachines, pastameel en meer...
  Pastamachines, pastameel en meer...  

  Pastamachines, accessoires om ravioli te maken, pastadroogrekken, dubbel nul meel, harde tarwe en nog veel meer voor het zelf maken van verse pasta!

 • Je vindt het bij Italiewarenhuis.nl
  Je vindt het bij Italiewarenhuis.nl   Italiewarenhuis.nl is de grootste en meest veelzijdige webwinkel met artikelen uit Italië. Van boeken tot pizzaovens, van horloges tot parfum, Italiëgadgets, Fiatgadgets, Vespagadgets en nog veel meer!
 • Alles voor een Italiaans feest!
  Alles voor een Italiaans feest!   Op Italiaans-feest.nl vind je alles wat je nodig hebt voor het vieren van een Italiaans feest. Van versiering tot muziek, van Italiaanse drankjes tot Italiaans eten, complete partypakketten, spelletjes, artiesten etc. Maar ook recepten en ideeën voor het vieren van een Italian party.

Deel deze pagina

Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress Google Gmail WhatsApp StumbleUpon AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Copy Link Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo Douban Draugiem DZone Evernote Facebook Messenger Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Google Classroom Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kik Kindle It Known Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Polyvore Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Skype Slashdot SMS Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Telegram Trello Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo Viber VK Wanelo Webnews WeChat Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly
Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly


Kijk ook eens bij:

 
E-mail
Wachtwoord

Onthoud mij
Wachtwoord vergeten? Word gratis lid!
   
Alles voor espresso

 • Bonen, pads, gemalen koffie, cups
  Bonen, pads, gemalen koffie, cups  

  Klik door voor een keur aan espressopads of -servings, bonen, gemalen koffie, maar ook de cups!

 • Caffettieres, percolators en koffiepotjes
  Caffettieres, percolators en koffiepotjes  

  De caffettiera, ofwel koffiepotje, of onterecht ook wel percolator genoemd... ieder Italiaans huishouden heeft er een paar van. Je zet er een gitzwarte espresso mee waarbij je hele huis gelijk naar de koffie ruikt. Het bekendste zijn de koffiepotjes van Bialetti, van het mannetje met de snor.

 • Espresso- en cappuccinokopjes
  Espresso- en cappuccinokopjes   Espresso of cappuccino drink je het lekkerste uit die echte Italiaanse espresso- of cappuccinokopjes. Ze zijn voorzien van Italiaanse teksten of afbeeldingen waardoor koffie drinken een Italiaans feestje wordt!
 • Espresso-apparaten
  Espresso-apparaten  

  Een Italiaanse espresso zet je thuis in een handomdraai met een espressoapparaat die werkt op bonen, gemalen koffie, capsules of servings. Bekijk het aanbod!

Online shoppen doe je bij
Tip voor de feestdagen

Vier de feestdagen all'italiana, op z'n Italiaans...

Culinaire tips

 • Pizzaovens, pizzameel en veel meer...
  Pizzaovens, pizzameel en veel meer...  

  Pizzaovens die tot 400 graden gaan, dubbel nul meel en nog meer handige dingen om een overheerlijke pizza te maken zijn online te koop!

 • Pastamachines, pastameel en meer...
  Pastamachines, pastameel en meer...  

  Pastamachines, accessoires om ravioli te maken, pastadroogrekken, dubbel nul meel, harde tarwe en nog veel meer voor het zelf maken van verse pasta!

 • Je vindt het bij Italiewarenhuis.nl
  Je vindt het bij Italiewarenhuis.nl   Italiewarenhuis.nl is de grootste en meest veelzijdige webwinkel met artikelen uit Italië. Van boeken tot pizzaovens, van horloges tot parfum, Italiëgadgets, Fiatgadgets, Vespagadgets en nog veel meer!
 • Alles voor een Italiaans feest!
  Alles voor een Italiaans feest!   Op Italiaans-feest.nl vind je alles wat je nodig hebt voor het vieren van een Italiaans feest. Van versiering tot muziek, van Italiaanse drankjes tot Italiaans eten, complete partypakketten, spelletjes, artiesten etc. Maar ook recepten en ideeën voor het vieren van een Italian party.
Boek je vakantie

 • Villa's, appartementen, vakantiehuizen
  Villa's, appartementen, vakantiehuizen  

  Villa's, appartementen, vakantiehuizen en kastelen in Italië zijn via Interhome online te bekijken en gemakkelijk te reserveren.

 • Hotel, pension, bed & breakfast
  Hotel, pension, bed & breakfast  

  Zoeken naar een hotel, bed & breakfast, spa, appartement, agriturisme of pension in Italië gaat heel simpel via deze uitgebreide en overzichtelijke site.

 • Honderden vakantielinks op een rij
  Honderden vakantielinks op een rij  

  Snel en gemakkelijk online je vakantie in Italië boeken doe je op OpVakantieNaarItalie.nl. Het aanbod is gevarieerd: je kunt er terecht voor pakketreizen, agriturismi, hotels, bed& breakfasts, stedentrips of jongerenreizen, maar ook voor het boeken van huurauto's en vliegtickets.

 • Grootste online Italië reisbureau
  Grootste online Italië reisbureau  

  Bij het grootste online Italië reisbureau boek je snel, eenvoudig en overzichtelijk je reis via een aantal speciaal geselecteerde reisorganisaties. Alles wat je nodig hebt voor je verblijf vind je hier; van de vlucht tot aan de accommodatie.

 • Luxe hotelovernachtingen
  Luxe hotelovernachtingen  

  UNA hotels biedt luxe hotelovernachtingen aan in heel Italia. Van design tot authentiek, maar altijd goed verzorgd en comfortabel. Ideaal voor een citytrip!

Boek je vakantiehuis!
Kamperen in Italië
Kamperen met Suncamp
Vakantiehuizen

Bezoek de Piazza’s
Volg Italie.nl ook via:
Volg ons via Twitter Voeg ons toe op Facebook Blijf op de hoogte via RSS feeds Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Italie.nl winnaar  
  2011 + 2012 + 2013!  
Italie.nl winnaar Travvies Award 2013, categorie bestemmingsspecialist

ItaliePunt

Interhome villa's, vakantiewoningen, kastelen, appartementenVakantiehuizen, villa’s en appartementen
Online boeken van vakantiehuis, villa, appartement, agriturismo en kasteel in Italië.
www.interhome.nl

Kamperen in Italië
Selecteer gemakkelijk je camping naar wens bij Camping & Co!
www.camping-and-co.com

Familiecampings, luxe campings en meer
Met de speciale kampeerformules van Vacanceselect.nl vind je snel en eenvoudig de ideale camping in Italië.
www.vacanceselect.nl

Heerlijke kampeervakanties
Zorgeloos kamperen op een mooie camping, met je eigen tent of in een vaste accomodatie
www.suncamp.nl

Autorondreizen Italië
Goedgedocumenteerde
avontuurlijke autorondreizen in heel Italië
www.rebeltravel.nl

By Italy Ads