29 maggio 2017 deel deze pagina Verstuur deze pagina naar je amiciPrint deze pagina

friuli-venezia giulia: wijnen en likeuren

Vanwege de geografische ligging en de vele contacten met overzeese handelspartners heeft wijn in Friuli Venezia-Giulia altijd een belangrijke rol gespeeld. Door de eeuwen heen heeft de streek een uitstekende reputatie opgebouwd onder wijnkenners. Friuli kent 9 DOC's en 1 DOCG.
De bekendste DOC-gebieden zijn de Grave del Friuli en de Colli Orientali del Friuli. Grave del Friuli beslaat het grootste deel van Friuli en strekt zich uit van een gebied ten westen van Pordenone tot aan het gebied ten oosten van Udine. Centraal door het gebied loopt de rivier Tagliamento. Ten noordoosten van de Grave del Friuli liggen de Colli Orientali met als bekendste plaatsjes Tarcento, Buttrio en Cividale del Friuli. De Colli Orientali moet je niet verwarren met de hieraan in het zuidoosten grenzende Collio, ofwel volledig Collio Goriziano. Hier is in 1963 Italia's eerste Strada del Vino, zeg maar wijnroute ontstaan die langs wijngaarden, wijnboeren, restaurants en agriturismi, maar ook langs het Museo del vino in Aiello del Friuli loopt.

In het uiterste zuidoosten van Friuli ligt het DOC-gebied Carso dat zich uitstrekt van Monfalcone tot aan Trieste en Muggia. Het gebied is bij veel minder mensen bekend maar brengt uitgesproken wijnen voort van bijzondere druivensoorten. Dit gebied, waar met name Malvasia en Terrano-druiven worden verbouwd, wordt klimatologisch geteisterd door de bora, een koude stormachtige wind uit het oosten. Mocht je een wijn van Terrano-druiven, die verwant zijn aan de Refosco-druiven, aanschaffen, laat deze dan rustig enige jaren liggen. Het tanninegehalte is uitzonderlijk hoog, wat de wijn wrang maakt, met name in de beginjaren. Dat maakt de wijn overigens niet minder populair in Trieste, integendeel, de wijn lijkt een cultstatus te hebben. Een andere bijzondere wijn uit dit gebied is de Vitovska, een witte wijn die een zeer uitgesproken neus heeft.

De wijnboeren van Isonzo, van de gelijknamige DOC, doen het overigens ook goed: een derde van de wijnboeren heeft tot de regionale en sommige zelfs tot de landelijke top kunnen doordringen. Het betreft met name rode wijnen.

Witte druiven

Vini bianchi

Chardonnay, pinot grigio, sauvignon blanc en tocai friulano zijn de belangrijkste druivensoorten die worden verbouwd. De eerste druivensoorten leveren frisse en fruitige wijn, friulano is daarentegen zeer aromatische en krachtig. Overigens heette de wijn vóór 2008 tokai friulano. De benaming tocai moest echter worden weggehaald, doordat het door de consument verward zou kunnen worden met de Hongaarse plaats Tokaj, waar gelijknamige wijnen vandaan komen.

Vooral de noordelijk gelegen DOC Collio staat in hoog aanzien wat betreft z'n, met name, witte wijnen. De zanderige bodem in deze streek is vooral geschikt voor het verbouwen van witte druiven; zo'n 70 procent van de druivenrassen die verbouwd worden is wit.

Vini rossiVin e amîs, un paradîs

Alhoewel de bodem dus meer geschikt is voor het verbouwen van witte druiven, komen er uit Friuli Venezia-Giulia toch ook een aantal goede rode wijnen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van druivensoorten als Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, de populaire Merlot, Refosco en Schioppettino. De wijn wordt over het algemeen jong, binnen 2 tot 5 jaar, gedronken. In het gebied rond Trieste wordt van de Refosco-druif een stevige rode wijn gemaakt. De wat wrange smaak wordt door de lokale bevolking zeer gewaardeerd, maar kan voor buitenstaanders nogal eens scherp overkomen. De wijn ruikt naar wilde bloemen en bessen en kan heerlijk zijn bij stoofpotten, wildgerechten en diverse pittige kazen. In de streek zelf wordt hij veel gedronken bij goulash.

De Ramandolo, Schioppettino en de Picolit

Dessertwijn

Picolit behoort tot de bekendste, zoete dessertwijnen; de wijn heeft een rijk bouquet van bloemen, honing en vijgen. Rond 1800 was het een wijn die aan verschillende hoven werd geschonken. De wijn wordt door sommigen zelfs vergeleken met de topwijn Château D'Yquem. Picolit wordt nu slechts in beperkte mate verbouwd: de 200 hectare leveren jaarlijks zo'n 100.000 flessen, hetgeen natuurlijk zorgt voor een hoge prijs. Maar dit aantal is nog veel vergeleken met dat in de jaren zeventig. De druif was toen niet populair aangezien deze moeilijk te telen was, een lage opbrengst had en geteisterd werd door ziekte. Inmiddels is Picolit weer één van de wijnen die veel worden verbouwd in Colli Orientali del Friuli.

Een tweede zoete wijn is de Ramandolo afkomstig uit de Colli Orientali, tegenwoordig voorzien van een DOCG-status. De druiven worden op zo'n 370 meter hoogte verbouwd, waardoor ze bloot worden gesteld aan grote temperatuurschommelingen. Dit komt het aroma van deze zoete, goudgele wijn ten goede. De Verduzzo-druiven worden na de pluk gedroogd en daardoor loopt de opbrengst natuurlijk verder terug. Het alcoholpercentage bedraagt minimaal 15 procent. De wijn is qua prijs een stuk toegankelijker dan zijn broertje Picolit.

Grappa

Grappa NoninoWie kent ze niet, de flessen van Grappa Nonino. De transparante flessen gemaakt van helder glas zijn ware kunstwerken. Niet alleen de flessen zijn bijzonder, ook de wijze waarop la famiglia Nonino de grappa maakt. In 1973 durfden ze het aan om grappa te maken van één soort druif, oftewel Grappa monovitigno. Tot die tijd werd grappa vaak thuis gebrouwen op basis van verschillende druivensoorten. Het succes dat ze er mee hadden, dwong andere producenten ook over te stappen op deze verfijndere wijze van produceren. Het succes van la famiglia Nonino gaat eigenlijk nog verder dan dat; terwijl grappa vroeger alleen door arbeiders werd gedronken, slaagden zij erin una griffe, een merk, te worden, dat in de beste restaurants wordt geschonken.

Proverbi Friulani

Dat wijn de Friulanen in het bloed zit, bewijzen wel de talloze, prachtige spreekwoorden. We hebben er een paar voor je op een rij gezet, in het Friulaans, met de Italiaanse én Nederlanse vertaling erbij.

 • "Vin e amîs, un paradîs"
  Aver vino da bere ed aver amici è un paradiso.
  Oftewel: Het hebben van wijn en vrienden is hemels.

 • "E je' plui triste la cjoche dal pan che no che dal vin"
  L'ubriacatura di pane è peggiore dell'ubriacatura di vino.
  Oftewel: Dronken zijn door brood is erger dan dronken zijn door wijn.

 • "La bote e' da chel vin ch'e a'"
  La botte dà il vino che ha.
  Oftewel: Het wijnvat bepaalt hoe de wijn smaakt.

 • "No bisugne domanda al ustir se il vin al e bon"
  Non chiedere all'oste se ha buon vino.
  Oftewel: Vraag niet aan de waard of hij goede wijn heeft: stel geen zinloze of domme vragen, waar je het antwoord al op weet.

 • "Il vin al fas bon sanc"
  Buon vino fa buon sangue.
  Oftewel: Goede wijn is goed voor het bloed.

 • "Il vin al e' il lat dai puars viei"
  Il vino è il latte dei vecchi.
  Oftewel: Wijn is melk voor de oudjes.

 • "Il vin al fas di la veretat"
  "In vino veritas" (latijn); La verità è nel vino.
  Oftewel: In de wijn is de waarheid. Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan.

 

Culinaire tips

 • Pizzaovens, pizzameel en veel meer...
  Pizzaovens, pizzameel en veel meer...  

  Pizzaovens die tot 400 graden gaan, dubbel nul meel en nog meer handige dingen om een overheerlijke pizza te maken zijn online te koop!

 • Pastamachines, pastameel en meer...
  Pastamachines, pastameel en meer...  

  Pastamachines, accessoires om ravioli te maken, pastadroogrekken, dubbel nul meel, harde tarwe en nog veel meer voor het zelf maken van verse pasta!

 • Je vindt het bij Italiewarenhuis.nl
  Je vindt het bij Italiewarenhuis.nl   Italiewarenhuis.nl is de grootste en meest veelzijdige webwinkel met artikelen uit Italië. Van boeken tot pizzaovens, van horloges tot parfum, Italiëgadgets, Fiatgadgets, Vespagadgets en nog veel meer!
 • Alles voor een Italiaans feest!
  Alles voor een Italiaans feest!   Op Italiaans-feest.nl vind je alles wat je nodig hebt voor het vieren van een Italiaans feest. Van versiering tot muziek, van Italiaanse drankjes tot Italiaans eten, complete partypakketten, spelletjes, artiesten etc. Maar ook recepten en ideeën voor het vieren van een Italian party.

Deel deze pagina

Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress Google Gmail WhatsApp StumbleUpon AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Copy Link Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo Douban Draugiem DZone Evernote Facebook Messenger Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Google Classroom Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kik Kindle It Known Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Polyvore Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Skype Slashdot SMS Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Telegram Trello Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo Viber VK Wanelo Webnews WeChat Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly
Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly


Kijk ook eens bij:

 
E-mail
Wachtwoord

Onthoud mij
Wachtwoord vergeten? Word gratis lid!
   
Online shoppen doe je bij
Tip voor de feestdagen

Vier de feestdagen all'italiana, op z'n Italiaans...

Culinaire tips

 • Pizzaovens, pizzameel en veel meer...
  Pizzaovens, pizzameel en veel meer...  

  Pizzaovens die tot 400 graden gaan, dubbel nul meel en nog meer handige dingen om een overheerlijke pizza te maken zijn online te koop!

 • Pastamachines, pastameel en meer...
  Pastamachines, pastameel en meer...  

  Pastamachines, accessoires om ravioli te maken, pastadroogrekken, dubbel nul meel, harde tarwe en nog veel meer voor het zelf maken van verse pasta!

 • Je vindt het bij Italiewarenhuis.nl
  Je vindt het bij Italiewarenhuis.nl   Italiewarenhuis.nl is de grootste en meest veelzijdige webwinkel met artikelen uit Italië. Van boeken tot pizzaovens, van horloges tot parfum, Italiëgadgets, Fiatgadgets, Vespagadgets en nog veel meer!
 • Alles voor een Italiaans feest!
  Alles voor een Italiaans feest!   Op Italiaans-feest.nl vind je alles wat je nodig hebt voor het vieren van een Italiaans feest. Van versiering tot muziek, van Italiaanse drankjes tot Italiaans eten, complete partypakketten, spelletjes, artiesten etc. Maar ook recepten en ideeën voor het vieren van een Italian party.
Boek je vakantie

 • Villa's, appartementen, vakantiehuizen
  Villa's, appartementen, vakantiehuizen  

  Villa's, appartementen, vakantiehuizen en kastelen in Italië zijn via Interhome online te bekijken en gemakkelijk te reserveren.

 • Hotel, pension, bed & breakfast
  Hotel, pension, bed & breakfast  

  Zoeken naar een hotel, bed & breakfast, spa, appartement, agriturisme of pension in Italië gaat heel simpel via deze uitgebreide en overzichtelijke site.

 • Honderden vakantielinks op een rij
  Honderden vakantielinks op een rij  

  Snel en gemakkelijk online je vakantie in Italië boeken doe je op OpVakantieNaarItalie.nl. Het aanbod is gevarieerd: je kunt er terecht voor pakketreizen, agriturismi, hotels, bed& breakfasts, stedentrips of jongerenreizen, maar ook voor het boeken van huurauto's en vliegtickets.

 • Grootste online Italië reisbureau
  Grootste online Italië reisbureau  

  Bij het grootste online Italië reisbureau boek je snel, eenvoudig en overzichtelijk je reis via een aantal speciaal geselecteerde reisorganisaties. Alles wat je nodig hebt voor je verblijf vind je hier; van de vlucht tot aan de accommodatie.

 • Luxe hotelovernachtingen
  Luxe hotelovernachtingen  

  UNA hotels biedt luxe hotelovernachtingen aan in heel Italia. Van design tot authentiek, maar altijd goed verzorgd en comfortabel. Ideaal voor een citytrip!

Boek je vakantiehuis!
Kamperen in Italië
Kamperen met Suncamp
Vakantiehuizen

Bezoek de Piazza’s
Volg Italie.nl ook via:
Volg ons via Twitter Voeg ons toe op Facebook Blijf op de hoogte via RSS feeds Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Italie.nl winnaar  
  2011 + 2012 + 2013!  
Italie.nl winnaar Travvies Award 2013, categorie bestemmingsspecialist

ItaliePunt

Interhome villa's, vakantiewoningen, kastelen, appartementenVakantiehuizen, villa’s en appartementen
Online boeken van vakantiehuis, villa, appartement, agriturismo en kasteel in Italië.
www.interhome.nl

Kamperen in Italië
Selecteer gemakkelijk je camping naar wens bij Camping & Co!
www.camping-and-co.com

Familiecampings, luxe campings en meer
Met de speciale kampeerformules van Vacanceselect.nl vind je snel en eenvoudig de ideale camping in Italië.
www.vacanceselect.nl

Heerlijke kampeervakanties
Zorgeloos kamperen op een mooie camping, met je eigen tent of in een vaste accomodatie
www.suncamp.nl

Autorondreizen Italië
Goedgedocumenteerde
avontuurlijke autorondreizen in heel Italië
www.rebeltravel.nl

By Italy Ads