29 maggio 2017 deel deze pagina Verstuur deze pagina naar je amiciPrint deze pagina

Feestdagen in januari, februari en maart

Er zijn tal van bijzondere feestdagen die in Italia anders gevierd worden dan wij in Nederland gewend zijn. Houd er rekening mee dat instellingen en bedrijven op deze dagen gesloten kunnen zijn. Vaak vinden allerlei feestelijkheden plaats.  

6 januari: La Befana

La befana viene di notte...Italia is in meerdere opzichten een bijzonder land. Sinterklaas komt er praktisch niet, Babbo Natale, de kerstman, wel, maar het meest populair is toch wel La Befana. Een kleine, oude dame die al eeuwenlang in de nacht van 5 op 6 januari op haar bezemsteel cadeautjes, snoepjes en chocolaatjes brengt aan Italiaanse kinderen die zoet zijn geweest. Wie stout is, krijgt van haar geen roe maar as en kolen! 

7 januari: La Festa del Tricolore

Italiaanse_vlagDe Nationale feestdag, La Festa del Tricolore, officieel Giornata Nazionale della Bandiera, staat in het teken van het ontstaan van de Italiaanse vlag. De oorsprong van de bandiera nazionale, nationale vlag, ligt in Reggio Emilia. Sinds 7 gennaio 1797 bestaat de alom bekende vlag in tricolore, maar La Festa del Tricolore is pas veel later in het leven geroepen.

Om de tweehonderdste compleanno, verjaardag, van de vlag te vieren, werd 7 gennaio vanaf 1997 officieel een nationale feestdag. Sommige mensen vonden het vieren van deze dag onzin en er werden zelfs voorstellen geopperd om de vlag te veranderen! Gelukkig hebben de leden van het parlement daar een stokje voor gestoken.

Vooral in Reggio Emilia wordt deze nationale dag gevierd. Zo bezoekt het staatshoofd of de voorzitter van een kamer één van de hoogste kantoorgebouwen in Italia. Hier beoordeelt hij een selectie van de truppe armate, strijdkrachten, én geeft hij een officiële toespraak.

In Roma gaat La Festa del Tricolore ook niet ongemerkt voorbij. In Palazzo del Quirinale vindt de wisseling van de wacht namelijk in plechtige vorm plaats. De corazzieri, zwaar bewapende cavaleriesoldaten te paard, trekken voor deze gelegenheid hun mooiste uniformen aan.

Bovendien kan de vlag in tricolore in de straten niet ontbreken. De rood-wit-groene vlaggen hangen dan ook bij alle openbare gebouwen en instellingen in Italia uit, om iedereen het ontstaan van de bandiera nazionale niet te laten vergeten!

3 Februari: San Biagio

San Biagio3 februari is de dag van San Biagio, de heilige die je tegen keelpijn en griep beschermt. San Biagio leefde in de 4e eeuw na Chr. en was arts en bisschop van Armeense oorsprong. Zoals zoveel christenen in die tijd, werd hij wegens zijn geloof door de Romeinen gevangen gezet. In de gevangenis verrichtte hij verschillende wonderen; zo zou hij, vlak voor zijn onthoofding, nog een kind hebben gered dat bijna stikte in een visgraat.

Op 3 februari worden in veel katholieke kerken de kelen van de fedeli, gelovigen, gezegend door twee kaarsen gekruisd voor hun gola, keel, te houden. Maar ook buiten de kerk wapent men zich tegen keelpijn.

In Noord-Italia worden op deze dag traditiegetrouw de van Natale overgebleven panettoni opgegeten. Ook dat zou goed zijn tegen de keelpijn. Toch bakken de meeste bakkers verse panettone en delen zelfs gratis plakjes uit aan hun klanten. Dat is nog altijd goedkoper dan een zieke klant! Als die plak panettone overigens op nuchtere maag wordt genuttigd, is dit volgens de overlevering zelfs beter dan een aspirientje… 
Heb je nog panettone over, dan kun je deze natuurlijk ook verwerken in heerlijke gerechten!

14 Februari: San Valentino

San ValentinoOok al is de precieze oorsprong van Valentijnsdag niet helemaal bekend, de wortels van dit feest liggen, hoe kan het ook anders, nel paese dell’amore, in Italia dus. Er bestaan vele legendes over deze feestdag, één daarvan vertelt het tragische verhaal van bisschop Valentinus van Terni.
Valentinus werd in de 2e eeuw na Christus geboren, in de tijd dat keizer Claudius de Tweede aan de macht was. Claudius stelde harde eisen aan zijn leger: soldaten mochten bijvoorbeeld niet trouwen omdat de gedachte aan een familie alleen maar zou afleiden aan het front. Toch waren er soldaten die deze regel aan hun laars lapten. Bisschop Valentinus zegende het huwelijk in van een Romeinse legionair en een christenmeisje. Daar was de keizer natuurlijk niet blij mee en Valentinus werd gearresteerd en ter dood veroordeeld. In de gevangenis verrichtte hij een wonder door ervoor te zorgen dat de blinde dochter van zijn cipier weer kon zien. Na zijn onthoofding, op 14 februari, ontving het meisje een briefje dat hij had ondertekend met il tuo Valentino, jouw Valentijn.

8 Maart: La festa della donna

Mimosa La festa della donna is nog steeds het moment bij uitstek voor de Italiaanse vrouwenbeweging om de publieke opinie te attenderen op de problemen die vrouwen nog altijd ondervinden. In het hele land zijn er manifestaties, congressen en lezingen.

Maar La festa della donna is ook het feest van de bloemisten, want op 8 maart krijgen alle vrouwen takjes mimosa, de bloem die het symbool is geworden van deze dag. Werkelijk iedereen geeft elkaar mimosa, mannen aan hun vrouwen, vriendjes aan hun vriendinnen, maar ook vriendinnen aan vriendinnen. Elke vrouw, jong of oud, zie je op 8 maart met een bosje of een takje mimosa lopen, als symbool voor de vrouwelijke solidariteit. Het is ook het feest van de restaurants want op 8 maart zijn alle restaurants volgeboekt met groepen vrouwen; vriendinnen, collega’s of familie, die vastbesloten zijn er met elkaar een vrolijke avond van te maken

17 Maart: Unità d'Italia

unita.jpgOp 17 maart 1861 werd het Regno d’Italia , Koninkrijk van Italië, uitgeroepen door het Parlement van Torino. Met het Statuto Albertino werd Vittorio Emanuele II het hoofd van dit nieuwe koninkrijk, met als hoofdstad Torino. Het Regno d’Italia was nog niet zoals we het vandaag de dag kennen: de toenmalige gewesten Veneto, Friuli, Roma, Trentino-Alto Adige en Venezia Giulia hoorden er nog niet bij.

In 2011 vierden de Italianen het 150 jarig bestaan van de Unità d’Italia , de eenwording van Italië, groots. Il 17 marzo is een belangrijke feestdag dat de stichting van Italia herdenkt.

19 maart: La festa del papà

San Giuseppe San Giuseppe, Sint Jozef, is een van de meest geliefde heiligen in Italia. Hij is de beschermer van families, armen en verwaarloosden. Vooral in het zuiden zie je zijn populariteit terug in de voornamen. Elke familie heeft wel een Giuseppe of een naam die daarvan is afgeleid zoals Peppino, Pino of Beppe.

Zijn naamdag wordt met name in Zuid-Italia uitgebreid gevierd en staat geheel in het teken van gastvrijheid en familieliefde. In sommige dorpen in Sicilia wordt op 19 maart een banket gehouden waarvoor arme mensen worden uitgenodigd. Een priester zegent de spijzen, en de armen worden bediend door de heer des huizes.

In Italia wordt op 19 maart trouwens ook vaderdag gevierd. Tot enkele jaren geleden was dit een nationale feestdag. Nu moet vader het doen met een normale werkdag, zonder allerlei festiviteiten (behalve dan die voor San Giuseppe).
Povero papà!

Attenzione!! Italiaanse vaderdag valt drie maanden eerder…Waar il giorno della mamma, moederdag, overal in Europa op dezelfde dag wordt gevierd, gaat dat niet op voor il giorno del papà. Vaderdag wordt in Italia op 19 maart gevierd en in Nederland drie maanden later, op de derde zondag van juni. Wie dat bepaalt? San Giuseppe! 19 maart is namelijk de dag van San Giuseppe, Sint Jozef, een van de meest geliefde heiligen in Italia. 

Deel deze pagina

Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress Google Gmail WhatsApp StumbleUpon AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Copy Link Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo Douban Draugiem DZone Evernote Facebook Messenger Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Google Classroom Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kik Kindle It Known Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Polyvore Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Skype Slashdot SMS Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Telegram Trello Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo Viber VK Wanelo Webnews WeChat Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly
Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly


Kijk ook eens bij:

 
E-mail
Wachtwoord

Onthoud mij
Wachtwoord vergeten? Word gratis lid!
   
Italiaans feest vieren

Italiaans feest vieren, kookworkshop, thema party, trouwerij, huwelijk, receptie

Italiaans feest vieren? Van versiering tot muziek, van Italiaanse drank tot eten, je vindt het op Italiaans-feest.nl!
Italiaans in 4 weken

cursusItaliaans

Spreek Italiaans in 4 weken met deze cursus bestaande uit een lesboek en audio-cd's.
Taalboeken en cursussen
Boek je vakantie

 • Villa's, appartementen, vakantiehuizen
  Villa's, appartementen, vakantiehuizen  

  Villa's, appartementen, vakantiehuizen en kastelen in Italië zijn via Interhome online te bekijken en gemakkelijk te reserveren.

 • Honderden vakantielinks op een rij
  Honderden vakantielinks op een rij  

  Snel en gemakkelijk online je vakantie in Italië boeken doe je op OpVakantieNaarItalie.nl. Het aanbod is gevarieerd: je kunt er terecht voor pakketreizen, agriturismi, hotels, bed& breakfasts, stedentrips of jongerenreizen, maar ook voor het boeken van huurauto's en vliegtickets.

 • Hotel, pension, bed & breakfast
  Hotel, pension, bed & breakfast  

  Zoeken naar een hotel, bed & breakfast, spa, appartement, agriturisme of pension in Italië gaat heel simpel via deze uitgebreide en overzichtelijke site.

 • Luxe all-inclusive resorts
  Luxe all-inclusive resorts  

  Club Med biedt luxe resorts op basis van all-inclusive, dus ontbijt, lunch, diner zijn inbegrepen en je kunt onbeperkt drankjes en snacks nuttigen. Je kunt genieten van vele faciliteiten, zoals zwembad, sauna en hoogstaande restaurants. Ook voor kinderen van jong tot oud worden vele activiteiten aangeboden. Er zijn zowel wintersportresorts in Noord-Italië als zomerresorts in Zuid-Italië.

 • Grootste online Italië reisbureau
  Grootste online Italië reisbureau  

  Bij het grootste online Italië reisbureau boek je snel, eenvoudig en overzichtelijk je reis via een aantal speciaal geselecteerde reisorganisaties. Alles wat je nodig hebt voor je verblijf vind je hier; van de vlucht tot aan de accommodatie.

 • Budget vakanties in heel Italië
  Budget vakanties in heel Italië   Op zoek naar een budgetvakantie in Italia? Bij het grootste online Italië reisbureau zoek en boek je snel en eenvoudig je budgetappartement, -hotel of -camping. Van strand tot wintersport, hier vind je alles!
Boek je vakantiehuis!
Kamperen in Italië
Kamperen met Suncamp
Vakantiehuizen

Bezoek de Piazza’s
Volg Italie.nl ook via:
Volg ons via Twitter Voeg ons toe op Facebook Blijf op de hoogte via RSS feeds Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Italie.nl winnaar  
  2011 + 2012 + 2013!  
Italie.nl winnaar Travvies Award 2013, categorie bestemmingsspecialist

ItaliePunt

Interhome villa's, vakantiewoningen, kastelen, appartementenVakantiehuizen, villa’s en appartementen
Online boeken van vakantiehuis, villa, appartement, agriturismo en kasteel in Italië.
www.interhome.nl

Kamperen in Italië
Selecteer gemakkelijk je camping naar wens bij Camping & Co!
www.camping-and-co.com

Familiecampings, luxe campings en meer
Met de speciale kampeerformules van Vacanceselect.nl vind je snel en eenvoudig de ideale camping in Italië.
www.vacanceselect.nl

Heerlijke kampeervakanties
Zorgeloos kamperen op een mooie camping, met je eigen tent of in een vaste accomodatie
www.suncamp.nl

Autorondreizen Italië
Goedgedocumenteerde
avontuurlijke autorondreizen in heel Italië
www.rebeltravel.nl

By Italy Ads