29 maggio 2017 deel deze pagina Verstuur deze pagina naar je amiciPrint deze pagina

Kerstmis

Buon Natale!

Natale kent in Italia een lange traditie die al dateert van vóór de geboorte van Gesù. In de tijden van het oude Roma was 25 december al de dag, Saturnalia, waarop werd gevierd dat de dagen weer langer werden en dat de lente (in de verte) in zicht kwam. Inmiddels is Kerstmis uitgegroeid tot verreweg het belangrijkste feest in Italia. Zoals ook in Nederland is het een familiefeest bij uitstek. De hele familie schaart zich rond de kerstboom. De hoeveelheid kerstcadeautjes en het geld dat er aan wordt gespendeerd, doen onze uitgaven ruimschoots verbleken. Doen bij ons cadeautjes als parfum en elektrische (huishoudelijke) apparaten het goed, in Italia geef je goud met glimmers: veel, zwaar en opzichtig. Zoals alleen Italiaanse vrouwen kunnen dragen en er ook nog mee weg kunnen komen, zonder voor ordinair versleten te worden...

Tradizione

Gubbio Albero di NataleDe steden en stadjes in Italia zijn overdadig versierd met lichtjes, kerstbomen en meer dan één kerststal, presepio. De grootste kerstboom wordt elk jaar opgetuigd in Gubbio (Umbria). Met een lichtsnoer van 12 km lengte wordt een kerstboom gevormd tegen de hellingen van de Monte Ignino. Een spectaculair gezicht dat al ver in de omtrek zichtbaar is. Kerst in Firenze is haast een must: hele lanen met bomen, gevels van palazzi, etalages van winkels en monumenten rijkelijk voorzien van lichtjes, het karakteristieke geluid van de zampogna, doedelzak, en de geur van geroosterde hazelnoten die bijdragen aan een sprookjesachtige sfeer (met sneeuw zou het helemaal perfect zijn!!). Op kerstavond, la vigilia di Natale, wordt in Roma een kanon afgeschoten van het Castel S. Angelo als aftrap van de feestdagen. Een andere traditie is het branden van de ceppo. Een houtblok dat brandend gehouden moet worden van kerstavond, tot capodanno, nieuwjaarsdag. Als een soort van metafoor voor het uitdoven van het oude jaar met al zijn negatieve of vervelende dingen tot aan het nieuwe begin.

ZampognariEen verdwijnend kerstritueel zijn de herders die uit de bergen komen, hun lied zingen en muziek maken, bedoeld om geluk te brengen. Meestal twee aan twee, waarbij de een speelt op een cornamusa, een soort doedelzak gemaakt van geitenhuid, en de ander hem begeleidt op een ciaramella, een houten fluitje. In Abruzzo en Lazio heten ze pifferari en in Campania worden ze zampognari genoemd. Deze traditie wordt overgenomen door kinderen die zingend langs de huizen trekken in ruil voor snoep. De belangrijkste Italiaanse kersttraditie op kerstavond is toch wel dat de passeggiata wordt verplaatst naar een rondje langs de vele presepi, de kerststalletjes.

Presepio

Presepio terracottaDe geschiedenis van de presepio dateert van 1223 na Chr. Francesco d'Assisi vroeg aan een kunstenaar om de geboorte van Christus uit te beelden ter ondersteuning van zijn Bijbelse vertelling. De Jezuïeten en de Dominicanen verspreidden vervolgens de traditie naar andere delen van het land. Omdat de eerste kerststalletjes van terracotta werden gemaakt zijn er niet veel meer over, maar in de Sta. Maria Maggiore in Roma staat de oudst bewaard gebleven kerstgroep. In Roma, Genova en Sicilia is de kerststaltraditie ver ontwikkeld, maar Napoli spant toch wel de kroon. In de 18e eeuw werden spectaculaire kerststallen gemaakt in opdracht van adellijke families. Na verloop van tijd werden de groepen naast Giuseppe, Maria, Gesù, de os, de ezel en de herders, uitgebreid met zogenaamde secundaire figuren en geplaatst in een landschap. De beeldjes werden steeds detaillistischer uitgevoerd, uit hout gesneden met terracotta hoofden, handen en voeten. De drie wijzen gaan daarbij soms gekleed in luxe stoffen versierd met juwelen. Met details zo minutieus en delicaat, kunnen we hier spreken van ware kunstenaars; deze presepari  bewerken namelijk beeldjes van slechts 10 cm hoog.

PresepioHet grappige van de Napolitaanse presepio is dat er steeds figuren bij komen: beeldjes van mensen die dat jaar in het nieuws hebben gestaan, windmolens, huisjes, kerken, stationnetjes en hoe kan het ook anders: kleine pizza-oventjes waarin een 'vuurtje' brandt. De presepari hebben zich allemaal geconcentreerd in de Napolitaanse volkswijk Spaccanapoli en de sfeer rond de kersttijd, als het gebied is omgedoopt tot Via Natale, is geweldig. Ook de UNESCO heeft het belang van de traditie onderkend en deze op haar werelderfgoedlijst gezet.

Natuurlijk vind je de presepe in alle soorten en maten en verspreid over het hele land. Naast Presepio in waslevende kerststallen, vind je ze gemaakt van was in Buscemi (Sicilia) of van hout in Cesenatico (Emilia Romagna). Saillant detail is dat het kerstkindje daar niet wordt warm gehouden door de os en de ezel maar door twee dolfijnen. Op Sardegna vind je presepi in grotten, in Brescia gebouwd over een riviertje en bij de Amalfitaanse kust zelfs in de zee. En Italia zou Italia niet zijn als een pastafabriek in Varese de kerststal niet uitgevoerd zou hebben in... pasta.

Kortom: kerststalletjes vind je in alle stadjes en steden in Italia. In de Italiaanse kerken zijn vaak de mooiste te vinden. En naar goed Italiaans gebruik is er natuurlijk een behoorlijke competitie gaande over wie de mooiste heeft.

Babbo Natale e la Befana

Niet van Italiaanse oorsprong, maar wel wijdverbreid is Babbo Natale. De kerstman met zijn rendierslee die vanuit het hoge noorden komt om cadeautjes te brengen. Als je tenminste niet vergeet om hem een brief te sturen. Op Babbo Natale's internetsite staan vele verhaaltjes, spelletjes, liedjes, foto's en ook zijn dagboek is er te zien. Voor de gevorderden leuk om in het Italiaans te bekijken. De Italiaanse site is overigens ook uitgebreider dan de Engelse versie. Ondanks het feit dat Babbo Natale een bekende figuur aan het worden is, verdringt hij zeker niet la Befana. De oude vrouw (zeg nooit: heks) die op haar bezemsteel cadeautjes brengt bij de kinderen op 6 januari.

San PietroKerstavond

Op vigilia di Natale, kerstavond, gaan de Italianen, na het eten van het gigantische kerstmenu,  in hun 'goeie goed' naar de nachtmis of volgen ze deze op televisie, die natuurlijk wordt opgedragen door il Papa vanuit de San Pietro in Roma. En dan de dag erop, niet te vergeten, op het overvolle plein voor de kerk de zegening Urbi et Orbi waarbij il Papa jaarlijks naast de gebruikelijke kerstwensen in alle talen, Nederland in het bijzonder dankt voor de vele bloemen die deze ceremonie opsieren: "Zalig kerstfeest. Gartelijk dank voor die bloeoemen".

O, ja en tweede kerstdag kennen ze niet in Italia, dus geen pretparken, meubelshows, tuincentra etc. Uitbuiken doet men er op het werk of tijdens de voorbereidingen thuis voor Capodanno, oud en nieuw.

Deel deze pagina

Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress Google Gmail WhatsApp StumbleUpon AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Copy Link Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo Douban Draugiem DZone Evernote Facebook Messenger Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Google Classroom Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kik Kindle It Known Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Polyvore Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Skype Slashdot SMS Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Telegram Trello Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo Viber VK Wanelo Webnews WeChat Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly
Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly


Kijk ook eens bij:

 
E-mail
Wachtwoord

Onthoud mij
Wachtwoord vergeten? Word gratis lid!
   
Italiaans feest vieren

Italiaans feest vieren, kookworkshop, thema party, trouwerij, huwelijk, receptie

Italiaans feest vieren? Van versiering tot muziek, van Italiaanse drank tot eten, je vindt het op Italiaans-feest.nl!
Italiaans in 4 weken

cursusItaliaans

Spreek Italiaans in 4 weken met deze cursus bestaande uit een lesboek en audio-cd's.
Taalboeken en cursussen
Boek je vakantie

 • Villa's, appartementen, vakantiehuizen
  Villa's, appartementen, vakantiehuizen  

  Villa's, appartementen, vakantiehuizen en kastelen in Italië zijn via Interhome online te bekijken en gemakkelijk te reserveren.

 • Honderden vakantielinks op een rij
  Honderden vakantielinks op een rij  

  Snel en gemakkelijk online je vakantie in Italië boeken doe je op OpVakantieNaarItalie.nl. Het aanbod is gevarieerd: je kunt er terecht voor pakketreizen, agriturismi, hotels, bed& breakfasts, stedentrips of jongerenreizen, maar ook voor het boeken van huurauto's en vliegtickets.

 • Hotel, pension, bed & breakfast
  Hotel, pension, bed & breakfast  

  Zoeken naar een hotel, bed & breakfast, spa, appartement, agriturisme of pension in Italië gaat heel simpel via deze uitgebreide en overzichtelijke site.

 • Luxe all-inclusive resorts
  Luxe all-inclusive resorts  

  Club Med biedt luxe resorts op basis van all-inclusive, dus ontbijt, lunch, diner zijn inbegrepen en je kunt onbeperkt drankjes en snacks nuttigen. Je kunt genieten van vele faciliteiten, zoals zwembad, sauna en hoogstaande restaurants. Ook voor kinderen van jong tot oud worden vele activiteiten aangeboden. Er zijn zowel wintersportresorts in Noord-Italië als zomerresorts in Zuid-Italië.

 • Grootste online Italië reisbureau
  Grootste online Italië reisbureau  

  Bij het grootste online Italië reisbureau boek je snel, eenvoudig en overzichtelijk je reis via een aantal speciaal geselecteerde reisorganisaties. Alles wat je nodig hebt voor je verblijf vind je hier; van de vlucht tot aan de accommodatie.

 • Budget vakanties in heel Italië
  Budget vakanties in heel Italië   Op zoek naar een budgetvakantie in Italia? Bij het grootste online Italië reisbureau zoek en boek je snel en eenvoudig je budgetappartement, -hotel of -camping. Van strand tot wintersport, hier vind je alles!
Boek je vakantiehuis!
Kamperen in Italië
Kamperen met Suncamp
Vakantiehuizen

Bezoek de Piazza’s
Volg Italie.nl ook via:
Volg ons via Twitter Voeg ons toe op Facebook Blijf op de hoogte via RSS feeds Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Italie.nl winnaar  
  2011 + 2012 + 2013!  
Italie.nl winnaar Travvies Award 2013, categorie bestemmingsspecialist

ItaliePunt

Interhome villa's, vakantiewoningen, kastelen, appartementenVakantiehuizen, villa’s en appartementen
Online boeken van vakantiehuis, villa, appartement, agriturismo en kasteel in Italië.
www.interhome.nl

Kamperen in Italië
Selecteer gemakkelijk je camping naar wens bij Camping & Co!
www.camping-and-co.com

Familiecampings, luxe campings en meer
Met de speciale kampeerformules van Vacanceselect.nl vind je snel en eenvoudig de ideale camping in Italië.
www.vacanceselect.nl

Heerlijke kampeervakanties
Zorgeloos kamperen op een mooie camping, met je eigen tent of in een vaste accomodatie
www.suncamp.nl

Autorondreizen Italië
Goedgedocumenteerde
avontuurlijke autorondreizen in heel Italië
www.rebeltravel.nl

By Italy Ads