29 maggio 2017 deel deze pagina Verstuur deze pagina naar je amiciPrint deze pagina

Archipelago della Maddalena

Maddalena ArchipelIl Archipelago della Maddalena, De La Maddalena-archipel is een eilandengroep ten noordoosten van het Italiaanse eiland Sardinië. De archipel bestaat uit zeven grotere eilanden en talrijke kleinere eilanden. De eilandengroep is geliefd bij zeilers vanwege het ongerepte natuurschoon en de smaragdgroene wateren. De eilandengroep werd in 1994 ondergebracht in het Nationaal Park La Maddalena-archipel. Tot de archipel worden de volgende rotseilanden gerekend:

Budelli

Isola di Budelli ligt in de westelijke groep van La Maddalena, 8 kilometer verwijderd van de Sardijnse kust, nabij de Straat van Bonifacio. Dichtbij liggen de eilanden Razzoli en Santa Maria. De zeewateren tussen Budelli, Razzoli en Santa Maria zijn zo laag, dat de eilanden bij daling van de zeespiegel met een meter één eiland zouden vormen. Het hoogste punt van het eiland wordt gevormd door 87 meter hoge Monte Budello. De bodem van het eiland bestaat uit graniet.

BudelliHet eiland wordt bewoond door één persoon, die tevens het toezicht houdt. Aan de zuidoostelijke zijde van het eiland bevindt zich het bekende strand Spiaggia Rosa. De typische roze kleur van het zand, waarnaar het strand is vernoemd, is het gevolg van microscopische fragmenten van de koralen en schelpdieren die hier leven, zoals Miriapora truncata en Miniacina miniacea.

Caprera

Caprera is een eiland met een oppervlakte van 15,7 km², voor de kust van Sardinië en maakt deel uit van Italië. Het eiland is gesitueerd in de La Maddalena-archipel. Het eiland meet maximaal 3,5 bij 8,75 kilometer. Het hoogste punt van het eiland is Monte Teialone, dat 212 meter boven de zeespiegel uitstijgt.

CapreraHet eiland staat bekend als de plaats waar Giuseppe Garibaldi stierf; een Italiaanse patriot die op Caprera woonde vanaf 1855 tot aan zijn dood in 1882. Zijn huis is nu een museum en het eiland zelf is in zijn geheel een nationaal monument. Caprera is met het hoofdeiland La Maddalena verbonden door een 600 meter lange brug. Caprera was op 12 mei 2007 de startplaats van de 90e Ronde van Italië.

La Maddalena

Isola, eiland Maddalena, is het hoofdeiland van de La Maddalena-archipel voor de kust van het Italiaanse eiland Sardinië. Aan de zuidkust van het eiland ligt de stad La Maddalena. Het eiland heeft de vorm van een driehoek en meet zes bij 7,5 kilometer en heeft een oppervlakte van bijna 20 km². Het hoogste punt van het eiland bevindt zich op 156 meter boven de zeespiegel. La Maddalena is via een veerdienst bereikbaar vanuit Palau. Het eiland is via een 600 meter lange dam verbonden met Caprera. Ook Giardinelli is met een weg verbonden met La Maddalena.

La Maddalena is het dichtstbevolkte eiland van de archipel, vanwege de toegankelijkheid. De bodem van het eiland bestaat grotendeels uit graniet, wat ervoor zorgt dat gewassenteelt enkel in het midden en het zuiden van het eiland mogelijk is. Minimale regenval bemoeilijkt verdere landbouw op het eiland.

Razzoli

RazzoliIsola Razzoli, is een rotseiland in de La Maddalena-archipel voor de kust van het Italiaanse eiland Sardinië. Dit eiland in de eilandengroep is het dichtst bij Corsica gelegen. Het eiland is 2,4 kilometer lang en 900 meter breed. Het eiland bestaat grotendeels uit roze graniet en de kusten zijn er vrij onrustig. De zuidwestkust kenmerkt zich door een diepe inham in de kustlijn, de Cala Lunga, en vlakbij la penisola, het schiereiland, dat hier gelegen is liggen de rotseilandjes Di Cala Lunga.

Het hoogste punt wordt gevormd door de 65 meter hoge Monte Capello. Op het eiland staat een oude vuurtoren, die sinds 1969 niet meer in bedrijf is. Er zijn plannen om het gebouw te restaureren, maar tot nu toe is er nog vrij weinig actie geweest. Vlak naast de oude vuurtoren staat een twaalf meter hoge, nieuwe, ronde vuurtoren (uit 1974) die wel in bedrijf is. Beide vuurtorens zijn te bereiken via een pad dat loopt vanaf de baai Cala Lunga, waarover vroeger de brandstof voor de vuurtoren en de levensmiddelen voor de vuurtorenwachter werden aangevoerd.

Het eiland is verder onbewoond en is bereikbaar vanaf La Maddalena middels huurboten. Ook in het verleden is het eiland nooit permanent bewoond geweest, maar boeren uit Bonifacio brachten wel regelmatig hun vee naar het eiland. De wateren rondom het eiland zijn rijk aan vis en er komen nog enkele dolfijnen voor. Talloze vogelsoorten hebben hun broedplaats op het eiland, waaronder meeuwen, stormvogels en zwaluwen.

Santa Maria

Santa MariaSanta Maria meet 2,5 bij 1,5 kilometer. In tegenstelling tot de omliggende eilanden bestaat Santa Maria voor slechts een klein deel uit graniet; viervijfde van de bodem bestaat uit schist. Ook het zacht glooiende landschap verschilt van de andere La Maddalena-eilanden. De top van Santa Maria wordt gevormd door de 49 meter hoge Monte Guardia del Turco.

Op het eiland zijn enkele privé vakantiewoningen te vinden. Het eiland staat bekend om zijn stranden, zoals Cala Santa Maria en Cala di Fosso. Aan de oostkust van het eiland, bij Punta Filetto, staat een witte, uit 1913 stammende vuurtoren van 17 meter hoogte die de zeestraat tussen Santa Maria en Corcelli bewaakt.

In oude kerkelijke geschriften uit 1238 staat vermeld dat er een chiesa is die wordt gewijd aan Sancta Maria de Budello. Deze kerk was afhankelijk van een op het eiland gelegen Benedictijnenklooster, waarvan de eerste bedrijvigheid terugvoert tot 12 oktober 1243. Het klooster werd in de 16e eeuw verlaten en in de 18e eeuw werd het gedeeltelijk afgebroken en ingericht voor residentieel gebruik.

Santo Stefano

Isola Santo Stefano is een driehoekig eiland, gelegen ten noordoosten van Palau tussen Sardinië, Caprera en La Maddalena. Het eiland meet 2 bij 2,5 kilometer en heeft een oppervlakte van ruim 11 vierkante kilometer. Het hoogste punt van het eiland is de Monte Pan dello Zucchero en bevindt zich op 101 meter boven de zeespiegel. De aanblik van het eiland wordt bepaald door roze- en witkleurig graniet.

Santo StefanoVoor de westkust ligt het eilandje Della Paura. De enige belangrijke haven van het eiland is Cala di Vela Marina of Villamarina, een wigvormige haven aan de zuidzijde van het eiland. Op het eiland is een enorme buste te vinden van de Italiaanse scheepscommandant en politicus Costanzo Ciano, die in opdracht van Benito Mussolini werd vervaardigd ter voltooiing van Ciano's mausoleum nabij Livorno.


Op de hoger gelegen delen van het eiland ligt het fort San Giorgio, gebouwd aan het eind van de 18e eeuw (het oorspronkelijke gebouw stamde uit 1773), in de volksmond ook wel fort van Napoleon genoemd. Bij de beroemde aanval van 23 februari 1793 op de archipel werd vanaf dit fort het centrum van de stad La Maddalena door de Corsicaanse generaal bestookt. In 1972 verleende de toenmalige regering van Giulio Andreotti aan de Verenigde Staten van Amerika het recht om een Italiaanse marinebasis te gebruiken voor het herbergen van door kernenergie aangedreven onderzeeërs. Het Amerikaanse marineschip USS Emory S. Land (AS-39), dat jarenlang in de marinehaven gelegen was, vertrok op 27 september 2007 richting het Amerikaanse Bremerton. Op 25 januari 2008 werd de NAVO-basis gesloten. Met het sluiten van deze basis vertrok gelijk het grootste deel van de permanente inwoners. Het huidige toeristenoord Club Volturo is daarom vooral gedurende de zomermaanden bewoond.

Spargi

Spargi is het op twee na grootste eiland van de eilandengroep. De bijzonder ronde vorm van het eiland bestaat grotendeels uit graniet en het hoogste punt van het eiland wordt gevormd door de Monte Guardi Preposti (155 meter). Een andere hoge top is de 126 meter hoge Punta Banditi. Het noordelijkste punt van het eiland wordt Punta Zanotto genoemd.

In de eerste decennia van de 19e eeuw verborg de bandiet Natale Berretta zich op het eiland om aan vervolging te ontkomen. Toen hij uiteindelijk onschuldig werd bevonden, besloot hij met zijn familie op het eiland te blijven en er geiten en koeien te hoeden. Gedurende de afgelopen eeuw was het eiland enkel in gebruik tijdens WO I en WO II, vanwege de strategische punten. Het fort Zanotto langs de zuidkust is het best bewaard gebleven. Op de zeebodem werden vlakbij het eiland de resten van een Romeins schip uit de 2e eeuw v.Chr. gevonden. De vondsten worden thans tentoongesteld in het maritiem museum in de stad La Maddalena.

Een keuze uit reisorganisaties en touroperators


Deel deze pagina

Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress Google Gmail WhatsApp StumbleUpon AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Copy Link Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo Douban Draugiem DZone Evernote Facebook Messenger Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Google Classroom Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kik Kindle It Known Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Polyvore Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Skype Slashdot SMS Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Telegram Trello Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo Viber VK Wanelo Webnews WeChat Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly
Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly


Kijk ook eens bij:

 
E-mail
Wachtwoord

Onthoud mij
Wachtwoord vergeten? Word gratis lid!
   
Vliegtickets
Boek je vakantiehuis!
Kamperen in Italië
Kamperen met Suncamp
Vakantiehuizen

Bezoek de Piazza’s

Online ferries boeken

Volg Italie.nl ook via:
Volg ons via Twitter Voeg ons toe op Facebook Blijf op de hoogte via RSS feeds Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Italie.nl winnaar  
  2011 + 2012 + 2013!  
Italie.nl winnaar Travvies Award 2013, categorie bestemmingsspecialist

ItaliePunt

Interhome villa's, vakantiewoningen, kastelen, appartementenVakantiehuizen, villa’s en appartementen
Online boeken van vakantiehuis, villa, appartement, agriturismo en kasteel in Italië.
www.interhome.nl

Kamperen in Italië
Selecteer gemakkelijk je camping naar wens bij Camping & Co!
www.camping-and-co.com

Familiecampings, luxe campings en meer
Met de speciale kampeerformules van Vacanceselect.nl vind je snel en eenvoudig de ideale camping in Italië.
www.vacanceselect.nl

Heerlijke kampeervakanties
Zorgeloos kamperen op een mooie camping, met je eigen tent of in een vaste accomodatie
www.suncamp.nl

Autorondreizen Italië
Goedgedocumenteerde
avontuurlijke autorondreizen in heel Italië
www.rebeltravel.nl

By Italy Ads