Home  >  CULINAIR  >  Eten  >  Vleeswaren  >  Overige vleeswaren
23 febbraio 2017 deel deze pagina Verstuur deze pagina naar je amiciPrint deze pagina

Bresaola della Valtellina

Loopt jou ook zo het water in de mond bij Italiaanse slagerijen?Van oudsher is Valtellina in de regione Lombardia bekend om zijn Bresaola. Wil je er zeker van zijn een echte Bresoala della Valtellina te kopen, check dan de aanwezigheid van het DOP-keurmerk dat de herkomst en kwaliteit waarborgt.

De salame wordt tegenwoordig niet alleen maar in Lombardia geproduceerd, maar in heel Italia. En overal wordt dat op eigen wijze gedaan; zo wordt in Piemonte bijvoorbeeld timo, tijm, aan de Bresaola toegevoegd. De roodkleurige salame di manzo, runderworst, herken je aan zijn bolronde vorm en aromatische, scherpe smaak. Na 4 tot 12 weken rijpen en drogen kan de worst worden gegeten. Bresaola is ook heerlijk als antipasto. Sprenkel een beetje succo di limone, citroensap, en olio d’oliva over de dunne plakjes en smeer met een kwastje een geklopte eierdooier er over heen. Grissini erbij, buonissimo!

Finocchiona

Finocchiona herken je uit duizenden. Deze grove salame wordt gemaakt van mager varkensvlees en is afkomstig uit Firenze. Zoals de naam al doet vermoeden, bevat hij finocchio, venkel, of eigenlijk venkelzaadjes. Die zorgen voor een zachte anijssmaak. Er is ook een zachtere variant van deze worst met de prachtige naam sbriciolona. Zoals de naam al zegt is deze worst kruimelig.

Na een rijpingsproces van 5 maanden tot een jaar kan het wel eens voorkomen dat de buitenkant van de worst gaat schimmelen. Niente paura, geen angst. Doe als de fiorentini, veeg de buitenkant schoon en peuzel de salame lekker op. Het lekkerste is het om dikke plakken te snijden en vervolgens, om en om, een hapje worst te nemen en een hapje Toscaans brood. De worst smaakt verder ook heerlijk bij polenta, artisjokken, salades en een goed glas droge vino rosso.

Mostardella

diverse Italiaanse vleeswarenNee, het is geen tikfout. Mostardella bestaat echt en is heel wat anders dan mozzarella of mortadella! De worst uit Liguria, om precies te zijn de binnenlanden achter Genova, wordt gemaakt van manzo e maiale, rund-, varkensvlees, varkensvet, peper, zout en kruiden. De worst houdt het midden tussen salame, worst, en saliccia, saucijs. Vroeger was het een salume povero, gemaakt met gli scarti, restproducten, van het rund en varken, nu echter wordt de worst gemaakt van ingredienti selezionati, speciaal geselecteerde ingrediënten.

Er doet een verhaal de ronde dat het op een gegeven moment gebruikelijk was dat jonge mannen in Liguria deze kostbare worst meenamen naar hun suocero, schoonvader, om de hand van de dochter te vragen. Keurde de schoonvader het huwelijk goed, dan werd de mostardella affettata, aangesneden, en gelijk opgegeten. Anders ging il pretendente, aanbidder, met ongeopende worst naar huis.

Wanneer het voor de contadini, boeren, op het platteland in de wintermaanden te koud werd om te werken, zij gingen zij werken bij il salumiere, de plaatselijke slager, waarna ze werden uitbetaald met 1 ½ kilo mostardella en een lire per week. En als het dan kerst was, werd de mostardella warm geserveerd tijdens la colazione tradizionale del giorno di Natale, het kerstontbijt.

Mostardella smaakt heerlijk als deze wordt gesneden in dikke plakken als salume crudo op een snee brood, maar ook licht aangebakken / gekookt in een pan is het een ware lekkernij! Ook is het un ottimo antipasto, een heerlijke appetizer, of uno stuzzichino, borrelhapje.

Sanguinaccio

Niet iedereen zal de specialiteit sanguinaccio willen proeven. De naam doet al vermoeden dat deze worst gemaakt is van sangue, bloed, en interiora, ingewanden. Er wordt zo veel mogelijk van il maiale, varken, in verwerkt, zodat er zo min mogelijk hoeft te worden weggegooid.

Veel regioni hebben hun eigen bereiding en benaming voor deze worst. In Calabria wordt hij ook wel sangiari genoemd en bereid met kaas of wijn. In het dialect van Liguria wordt hij berodo genoemd. Er wordt onder andere pijnboompitten, zout, magere melk en uien toegevoegd om de worst verder op smaak te brengen.

In de keuken van Piemonte en Lombardia noemen ze deze lekkernij zelfs marzapane, marsepein, uiteraard niet te verwarren met het gelijknamige zoete snoepgoed. De marzapane is namelijk allesbehalve zoet door de bereiding met pane e patate, brood en aardappelen, en kruiden.

In de zuidelijke regioni bestaan er ook zoete varianten: zo wordt er honing, kaneel, chocolade, rozijnen en sinaasappelschil toegevoegd en eet je de worst als dolce, taart. Dat er sangue, bloed, is toegevoegd, vergeet je snel als je een puntje van deze taart oppeuzelt. De zoete variant met pure chocolade kan echter ook gekookt worden, zodat het een soort crema dolce, pudding, wordt. Dit wordt samen met andere dolci traditioneel gegeten tijdens carnevale.

Conclusie: of je van zoet of hartig houdt, sanguinaccio is het proeven waard!

Soppressata: het zult van Italia

Heerlijke Italiaanse worsten en hammen in de slagerijenSoppressata of coppa di testa is een worst samengesteld uit de 'onbruikbare' delen van het varken zoals tong, staart, kraakbeen, nek en schouders. Laten we wel wezen....soppressata klinkt beter dan de Nederlandse zult...

Soppressare betekent letterlijk ‘het onder druk zetten’, wat verwijst naar het plat drukken van de worst. De grofgehakte stukken vlees worden namelijk samengeperst met vet en dan gekookt. Na dit hele proces moet de soppressata rijpen, variërend van twee maanden tot twee jaar.

De soppressata komt officieel uit Calabria, maar wordt nu ook geproduceerd in andere regioni. In Toscana zie je de soppressata vaak als antipasto op tafel verschijnen in combinatie met een goed glas vino bianco. Maar ook als beleg op focacce, broodjes, en in salades kom je deze worst regelmatig tegen.

De soppressata di Fabriano is de licht gerookte variant. Deze worst dankt zijn aromatische smaak aan de toevoeging van zout, peper en aglio, knoflook. Men kiest overigens niet het eerste en het beste maiale. Het varken dient minimaal acht maanden oud te zijn, minimaal 140 kilo wegen en ook een bepaald vetpercentage hebben. Bovendien krijgen ze speciaal voer dat bestaat uit o.a.bonen, granen en maïs. Zo blijft de qualità van de soppressata gewaarborgd.

Culinaire tips

  • Pizzaovens, pizzameel en veel meer...
    Pizzaovens, pizzameel en veel meer...  

    Pizzaovens die tot 400 graden gaan, dubbel nul meel en nog meer handige dingen om een overheerlijke pizza te maken zijn online te koop!

  • Pastamachines, pastameel en meer...
    Pastamachines, pastameel en meer...  

    Pastamachines, accessoires om ravioli te maken, pastadroogrekken, dubbel nul meel, harde tarwe en nog veel meer voor het zelf maken van verse pasta!

  • Je vindt het bij Italiewarenhuis.nl
    Je vindt het bij Italiewarenhuis.nl   Italiewarenhuis.nl is de grootste en meest veelzijdige webwinkel met artikelen uit Italië. Van boeken tot pizzaovens, van horloges tot parfum, Italiëgadgets, Fiatgadgets, Vespagadgets en nog veel meer!
  • Alles voor een Italiaans feest!
    Alles voor een Italiaans feest!   Op Italiaans-feest.nl vind je alles wat je nodig hebt voor het vieren van een Italiaans feest. Van versiering tot muziek, van Italiaanse drankjes tot Italiaans eten, complete partypakketten, spelletjes, artiesten etc. Maar ook recepten en ideeën voor het vieren van een Italian party.

Deel deze pagina

Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress Google Gmail WhatsApp StumbleUpon AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Copy Link Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo Douban Draugiem DZone Evernote Facebook Messenger Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Google Classroom Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kik Kindle It Known Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Polyvore Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Skype Slashdot SMS Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Telegram Trello Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo Viber VK Wanelo Webnews WeChat Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly
Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly


 
E-mail
Wachtwoord

Onthoud mij
Wachtwoord vergeten? Word gratis lid!
   
Online shoppen doe je bij
Tip voor de feestdagen

Vier de feestdagen all'italiana, op z'n Italiaans...

Culinaire tips

  • Pizzaovens, pizzameel en veel meer...
    Pizzaovens, pizzameel en veel meer...  

    Pizzaovens die tot 400 graden gaan, dubbel nul meel en nog meer handige dingen om een overheerlijke pizza te maken zijn online te koop!

  • Pastamachines, pastameel en meer...
    Pastamachines, pastameel en meer...  

    Pastamachines, accessoires om ravioli te maken, pastadroogrekken, dubbel nul meel, harde tarwe en nog veel meer voor het zelf maken van verse pasta!

  • Je vindt het bij Italiewarenhuis.nl
    Je vindt het bij Italiewarenhuis.nl   Italiewarenhuis.nl is de grootste en meest veelzijdige webwinkel met artikelen uit Italië. Van boeken tot pizzaovens, van horloges tot parfum, Italiëgadgets, Fiatgadgets, Vespagadgets en nog veel meer!
  • Alles voor een Italiaans feest!
    Alles voor een Italiaans feest!   Op Italiaans-feest.nl vind je alles wat je nodig hebt voor het vieren van een Italiaans feest. Van versiering tot muziek, van Italiaanse drankjes tot Italiaans eten, complete partypakketten, spelletjes, artiesten etc. Maar ook recepten en ideeën voor het vieren van een Italian party.
Boek je vakantie

  • Villa's, appartementen, vakantiehuizen
    Villa's, appartementen, vakantiehuizen  

    Villa's, appartementen, vakantiehuizen en kastelen in Italië zijn via Interhome online te bekijken en gemakkelijk te reserveren.

  • Hotel, pension, bed & breakfast
    Hotel, pension, bed & breakfast  

    Zoeken naar een hotel, bed & breakfast, spa, appartement, agriturisme of pension in Italië gaat heel simpel via deze uitgebreide en overzichtelijke site.

  • Honderden vakantielinks op een rij
    Honderden vakantielinks op een rij  

    Snel en gemakkelijk online je vakantie in Italië boeken doe je op OpVakantieNaarItalie.nl. Het aanbod is gevarieerd: je kunt er terecht voor pakketreizen, agriturismi, hotels, bed& breakfasts, stedentrips of jongerenreizen, maar ook voor het boeken van huurauto's en vliegtickets.

  • Grootste online Italië reisbureau
    Grootste online Italië reisbureau  

    Bij het grootste online Italië reisbureau boek je snel, eenvoudig en overzichtelijk je reis via een aantal speciaal geselecteerde reisorganisaties. Alles wat je nodig hebt voor je verblijf vind je hier; van de vlucht tot aan de accommodatie.

  • Luxe hotelovernachtingen
    Luxe hotelovernachtingen  

    UNA hotels biedt luxe hotelovernachtingen aan in heel Italia. Van design tot authentiek, maar altijd goed verzorgd en comfortabel. Ideaal voor een citytrip!

Boek je vakantiehuis!
Kamperen in Italië
Kamperen met Suncamp
Vakantiehuizen

Bezoek de Piazza’s
Volg Italie.nl ook via:
Volg ons via Twitter Voeg ons toe op Facebook Blijf op de hoogte via RSS feeds Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Italie.nl winnaar  
  2011 + 2012 + 2013!  
Italie.nl winnaar Travvies Award 2013, categorie bestemmingsspecialist

ItaliePunt

Interhome villa's, vakantiewoningen, kastelen, appartementen



Vakantiehuizen, villa’s en appartementen
Online boeken van vakantiehuis, villa, appartement, agriturismo en kasteel in Italië.
www.interhome.nl

Kamperen in Italië
Selecteer gemakkelijk je camping naar wens bij Camping & Co!
www.camping-and-co.com

Familiecampings, luxe campings en meer
Met de speciale kampeerformules van Vacanceselect.nl vind je snel en eenvoudig de ideale camping in Italië.
www.vacanceselect.nl

Heerlijke kampeervakanties
Zorgeloos kamperen op een mooie camping, met je eigen tent of in een vaste accomodatie
www.suncamp.nl

Autorondreizen Italië
Goedgedocumenteerde
avontuurlijke autorondreizen in heel Italië
www.rebeltravel.nl

By Italy Ads