29 maggio 2017 deel deze pagina Verstuur deze pagina naar je amiciPrint deze pagina

Pasen en Paastradities in Italië

Paastradities in Italië

Op tweede paasdag trekken Italiaanse families en vrienden er op uit om samen te picknickenHet spreekwoord Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi geeft aan dat Pasen, in tegenstelling tot kerst, niet persé in huiselijke kring gevierd hoeft te worden. Velen trekken er dan ook op uit en in de middag vindt er vaak een pranzo tradizionale plaats.

Tweede paasdag wordt in Italia Pasquetta of Lunedì dell’Angelo genoemd. Voor menig Italiaan staat het programma op tweede paasdag vast: fare delle scampagnate, uitstapjes maken naar het platteland om er te picknicken of te barbecueën. Elk jaar weer leidt dit tot een grote chaos op de Italiaanse wegen. En tot op de dag van vandaag worden de filerecords telkens weer verbroken!

Wist je dat van Venerdì Santo, goede vrijdag, tot paaszondag in heel Italia de kerkklokken niet luiden, als symbool voor het lijden van Christus?

Paastradities

De Scoppio del Carro in Firenze [Florence]Bijna elke stad heeft zo zijn eigen, eeuwenoude, paastraditie. In Roma [Rome] wordt traditiegetrouw door de Paus de Paasmis gehouden. Tijdens deze mis spreekt hij het Urbi et Orbi uit vanaf het balkon van de Sint-Pieter, om 12 uur ’s middags. Ook bedankt hij, in het Nederlands, voor de uit Nederland afkomstige bloemen.

Paastraditie Florence

In Firenze [Florence] heb je Lo scoppio del carro. Nadat de paasdienst in de Duomo heeft plaatsgevonden kondigen buiten vendel zwaaiers en trompettisten in traditionele kledij de komst van il carro aan. Even later arriveert deze mooi versierde kar op de Piazza del Duomo. Duizenden toeschouwers zijn er getuige van dat om twaalf uur precies de bisschop il carro in brand steekt met behulp van een witte duif. Gelukkig voor de duiven bestaat er nu een mechanische duif. De grote kar ontsteekt vervolgens in een kleurrijk vuur. Een populaire legende vertelt dat indien de duif obstakels ondervindt bij het aansteken van de kar, de aankomende oogst mager is. Je bent dus gewaarschuwd.

Paastradities in Castelsardo

Een ander bijzonder evenement is Lunissanti, de Paasprocessie van Castelsardo. Mocht je denken dat deze processie op Paasmaandag plaatsvindt, dan ben je een week te laat: het is een week eerder, dus voorafgaand aan Pasen! Deze katholieke processie vindt zijn oorsprong in de tijd van de Spaanse overheersing. Onwetende mensen denken bij het zien van de gemaskerde mannen in witte gewaden met puntmutsen, aan een racistische Amerikaanse organisatie. Deze Rooms Katholieke, middeleeuwse traditie in Castelsardo heeft daar echter niets mee te maken. Onder het gezang van eeuwenoude liederen worden relikwieën door de straatjes gedragen. De processie vindt twee maal plaats; ga je ’s avonds, dan is het extra indrukwekkend: de straten zijn dan met fakkels verlicht.

Paastraditie in de buurt van Udine

In Santa Maria della Longa, in de provincia Udine, wordt Pasen gevierd met de Sagra del Lunedì di Pasqua. Dit historische dorpsfeest bestaat al sinds het begin van de 18e eeuw, en wordt gevierd met dans, zang en toernooien. Op de pleinen worden schommels en schietschijven opgesteld en op straat worden sinaasappels, mandarijnen en johannesbrood (peulen van de johannesbroodboom) verkocht.

Paastraditie in Urbania

Ook in Urbania, in de regione Le Marche, bestaat een leuke tradizione. Elk jaar wordt hier met Pasen de Punta e Cul gehouden. Honderden eieren worden gekookt die vervolgens tijdens een wedstrijd tegen elkaar geslagen moeten worden. Blijft je eigen ei heel en heb je alle eieren van je tegenstanders verzameld, dan heb je gewonnen!

Paasgerechten van Italië

Met pasen worden in Italië gigantische paaseieren gegeten, vaak met een groot of klein cadeau erin.

Paasgerechten en culinaire tradities

Ook de Italianen eten uova di pasqua, paaseieren. Deze worden echter niet altijd in de tuin verstopt voor una caccia pasquale al tesoro, daar zijn ze namelijk veel te groot voor. De eieren uit de supermercato zijn hol en arricchiti da un piccolo dono, bevatten een cadeautje of speeltje. Uiteraard zijn ze verpakt in kleurig, glimmend papier: vaak blauw voor i maschietti en roze voor le femminucce.

Geliefden laten hun ei maken bij een pasticceria artigianale, banketbakkerij. De cadeaus in het ei zijn dan groter en persoonlijker en variëren van een mooie leren tas tot un anello di fidanzamento, een verlovingsring!

La colomba, Italiaanse paascake

De Colomba: een typische Italiaanse paascakeNog zo’n culinaire tradizione pasquale, paastraditie, is het eten van la colomba. Al is het in Italia niet ongebruikelijk om duif te eten, met Pasen gaat het om een zoete cake in de vorm van een duif. Volgens de legende werd de colomba voor het eerst in 750 voor Christus in Pavia gebakken en aan koning Alboino van de Longobarden aangeboden. In werkelijkheid is de geschiedenis van deze vredesduif veel korter en minder spannend. Het was firma Motta, bekend van Panettone en Pandoro, die rond 1900 een cake bedacht speciaal voor Pasen. Het verschil met de twee kerstbroers is het amandellaagje op de bovenkant van de colomba. Tegenwoordig zijn er heel veel varianten verkrijgbaar die allemaal even lekker zijn als afsluiting van il pranzo pasquale.

Culinaire paasspecialiteiten

Er wordt uiteraard niet alleen zoet gegeten met Pasen. Lamsvlees mag zeker niet op het menu ontbreken, vanwege de belangrijke rol die het speelt in de katholieke kerk. Lamsvlees verwijst naar ‘het Lam Gods dat zijn leven gaf voor het heil van de wereld’.

Daarnaast kent elke regio zo zijn eigen paasspecialiteiten. De Italianen in de regione Valle d’Aosta zweren bij de Crescia, een kaaspizza waar vaak salame, worst, bij geserveerd wordt. In de regione Piemonte is Persi al Furn, met bitterkoekjes gevulde perzik uit de oven, favoriet, en in Puglia eet men de traditionele Corrucolo Pugliese, een kransvormige gevlochten taart.
In het kookboek ‘Made in Italy’ vertelt Giorgio Locatelli over de zoete traditionele Napolitaanse paastaart, de Pastiera Napoletana. Deze taart staat symbool voor de lente en bevat twee ingrediënten die haar uniek maken: oranjebloesem water en tarwekorrels.

Hai già l’acquolina in bocca? Ben je al aan het watertanden? Maak dan zelf eens pinza pasquale alla triestina, een zoet Friulaans paasbrood met rum, of muffin salati, hartige muffins om mee te nemen tijdens een picknick op pasquetta!

Italiaanse spreekwoorden over Pasen

Pasqua, che tempo fa?

Wordt het zonnig, koud of guur… het blijft altijd weer een verrassing hoe het weer met Pasen zal zijn. Volgens tal van regionale proverbi, spreekwoorden, is er een relatie tussen het weer met Kerst en Pasen.

Milano:
Quand pioeuv al dì de Pasqua, pussee uga che frasca
(Quando piove al giorno di Pasqua,si ha più uva che fogliame)

Wanneer het met Pasen regent, heb je meer druiven dan blad.

Salento, het zuidoosten van Puglia:
Natale cullu sule, Pasca cullu tizzune, ci hoi cu bene bona la stagiune.
(Natale col sole, Pasqua col tizzone, se vuoi che venga una buona stagione)
Als je een goed seizoen wilt: een zonnige kerst en bij de kachel met Pasen

Piemonte:
Natal ij moschin, Pasqua ij giassin
(A Natale i moscerini, a Pasqua i ghiaccioli)

Muggen met kerst betekent ijspegels met Pasen

Langhe, Piemonte:
Natàl n'tl puvràs, Pasqua n'tl pautàs
(Natale con la polvere, Pasqua nel fango)

Een droge kerst betekent een modderige Pasen

Veneto:
Nadae verde, Pasqua bianca
(Natale verde, Pasqua bianca)

Als het met kerst niet sneeuwt, sneeuwt het wel met Pasen.

Volgens de overlevering zou een zonnige kerst een voorbode zijn van een hete Pasen: Chi fa Natale al sole fa Pasqua al fuoco. Geen slecht vooruitzicht, toch?

Deel deze pagina

Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress Google Gmail WhatsApp StumbleUpon AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Copy Link Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo Douban Draugiem DZone Evernote Facebook Messenger Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Google Classroom Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kik Kindle It Known Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Polyvore Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Skype Slashdot SMS Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Telegram Trello Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo Viber VK Wanelo Webnews WeChat Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly
Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly


Kijk ook eens bij:

 
E-mail
Wachtwoord

Onthoud mij
Wachtwoord vergeten? Word gratis lid!
   
Italiaans feest vieren

Italiaans feest vieren, kookworkshop, thema party, trouwerij, huwelijk, receptie

Italiaans feest vieren? Van versiering tot muziek, van Italiaanse drank tot eten, je vindt het op Italiaans-feest.nl!
Italiaans in 4 weken

cursusItaliaans

Spreek Italiaans in 4 weken met deze cursus bestaande uit een lesboek en audio-cd's.
Taalboeken en cursussen
Boek je vakantie

 • Villa's, appartementen, vakantiehuizen
  Villa's, appartementen, vakantiehuizen  

  Villa's, appartementen, vakantiehuizen en kastelen in Italië zijn via Interhome online te bekijken en gemakkelijk te reserveren.

 • Honderden vakantielinks op een rij
  Honderden vakantielinks op een rij  

  Snel en gemakkelijk online je vakantie in Italië boeken doe je op OpVakantieNaarItalie.nl. Het aanbod is gevarieerd: je kunt er terecht voor pakketreizen, agriturismi, hotels, bed& breakfasts, stedentrips of jongerenreizen, maar ook voor het boeken van huurauto's en vliegtickets.

 • Hotel, pension, bed & breakfast
  Hotel, pension, bed & breakfast  

  Zoeken naar een hotel, bed & breakfast, spa, appartement, agriturisme of pension in Italië gaat heel simpel via deze uitgebreide en overzichtelijke site.

 • Luxe all-inclusive resorts
  Luxe all-inclusive resorts  

  Club Med biedt luxe resorts op basis van all-inclusive, dus ontbijt, lunch, diner zijn inbegrepen en je kunt onbeperkt drankjes en snacks nuttigen. Je kunt genieten van vele faciliteiten, zoals zwembad, sauna en hoogstaande restaurants. Ook voor kinderen van jong tot oud worden vele activiteiten aangeboden. Er zijn zowel wintersportresorts in Noord-Italië als zomerresorts in Zuid-Italië.

 • Grootste online Italië reisbureau
  Grootste online Italië reisbureau  

  Bij het grootste online Italië reisbureau boek je snel, eenvoudig en overzichtelijk je reis via een aantal speciaal geselecteerde reisorganisaties. Alles wat je nodig hebt voor je verblijf vind je hier; van de vlucht tot aan de accommodatie.

 • Budget vakanties in heel Italië
  Budget vakanties in heel Italië   Op zoek naar een budgetvakantie in Italia? Bij het grootste online Italië reisbureau zoek en boek je snel en eenvoudig je budgetappartement, -hotel of -camping. Van strand tot wintersport, hier vind je alles!
Boek je vakantiehuis!
Kamperen in Italië
Kamperen met Suncamp
Vakantiehuizen

Bezoek de Piazza’s
Volg Italie.nl ook via:
Volg ons via Twitter Voeg ons toe op Facebook Blijf op de hoogte via RSS feeds Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Italie.nl winnaar  
  2011 + 2012 + 2013!  
Italie.nl winnaar Travvies Award 2013, categorie bestemmingsspecialist

ItaliePunt

Interhome villa's, vakantiewoningen, kastelen, appartementenVakantiehuizen, villa’s en appartementen
Online boeken van vakantiehuis, villa, appartement, agriturismo en kasteel in Italië.
www.interhome.nl

Kamperen in Italië
Selecteer gemakkelijk je camping naar wens bij Camping & Co!
www.camping-and-co.com

Familiecampings, luxe campings en meer
Met de speciale kampeerformules van Vacanceselect.nl vind je snel en eenvoudig de ideale camping in Italië.
www.vacanceselect.nl

Heerlijke kampeervakanties
Zorgeloos kamperen op een mooie camping, met je eigen tent of in een vaste accomodatie
www.suncamp.nl

Autorondreizen Italië
Goedgedocumenteerde
avontuurlijke autorondreizen in heel Italië
www.rebeltravel.nl

By Italy Ads