29 maggio 2017 deel deze pagina Verstuur deze pagina naar je amiciPrint deze pagina

Toscane: de wijnen

WijngaardenDenk je aan Toscana, dan zie je stadjes op heuveltoppen, wijngaarden omzoomd door cipressen zover het oog reikt. Liefhebbers weten dat je overal tussen die landerijen. wijnhuizen kunt vinden waar je ook nog eens kunt proeven... het idee alleen al doet je toch bijna het water in de mond lopen?

Ook als je weer thuis bent en je neemt een slok van je meegebrachte wijn, ben je er in je gedachten weer helemaal: op dat zonovergoten terras in Castellina in Chianti of bij dat fantastische restaurant met die truffelgerechten in Monteriggioni.... Waarschijnlijk wordt dat bedoeld als men het heeft over het feit dat de eenheid tussen wijn en cultuur nergens zo groot is als in Toscana. Dat de wijn van de streek het beste combineert met de streekgerechten wist Hannibal Lector ook. Zijn tip, waarvan het eerste deel behoort tot de categorie 'don't try this at home...': 'I ate his liver with some favabeans and a nice Chianti...'. Meneer is een kenner...

Zeg je wijn in Toscana, dan zeg je Chianti, een wijn die zich in de laatste 30 jaar van 'matig' tot 'Classico' heeft ontwikkeld. Maar ook de toppers Brunello di Montalcino, Vino nobile di Montepulciano en Carmignano hebben de laatste 30 jaar een wereldwijde reputatie opgebouwd. Al deze wijnen kennen het Italiaanse 'Appellation'-predikaat DOCG: Denominazione d'Orgine Controllata e Garantita. Zoals met zoveel in Italia, is ook de wijnbouw begonnen in het zuiden, maar hebben de noorderlingen het later overgenomen. Na de Romeinse tijd kwam de (zuidelijke) wijnbouw in de versukkeling.

De oudste ononderbroken wijntraditie

In de Renaissance kwam de productie weer helemaal terug en wel in...Toscana. Rijke handelaars en bankiers zoals de families Frescobaldi en Antinori namen druivenrassen mee uit Frankrijk en legden daarmee de basis voor het feit dat Toscana tegenwoordig de oudste onononderbroken wijntradities van Italië kent.

Destijds werd wijn overigens vooral gezien als een belangrijk en gezond voedingsmiddel. De tijd van de Italiaanse éénwording, de 2e helft van de 19e eeuw, was voor het land een tijd van 'modernisme' en dat betekende een nieuwe stimulans voor Toscaanse wijn. Dankzij allerlei verbeteringen ontstonden er wijntypes als Chianti en Brunello; wijn werd steeds meer een product om lekker van te genieten.

Van overbekende strooien mandflessen tot Supertuscans

FiaschiNa WO II ging men over op massaproductie en werd de streek vooral bekend om de grote hoeveelheden rode Chianti (je weet wel; in die overbekende strooien mandflessen!). Chianti vond zijn weg naar de vele pizzeria's over de hele wereld. Voorzien van een druipkaars vond de lege fles vervolgens weer zijn weg naar menig studentenkamer... Zoals gezegd, de kwantiteit was enorm, maar de kwaliteit van de wijn was matig. De naam van die fiaschi, mandfles, geeft natuurlijk ook al te denken!

Midden jaren tachtig ontstond er (o.a. dankzij Antinori- en Ricasoli-telgen) zogezegd een tweede 'renaissance' op wijngebied, in de heuvels rond Siena en Firenze. Nieuwe productietechnieken deden hun intrede: in plaats van het lang laten rijpen van de wijn in grote eikenhouten vaten, waardoor helaas veel fruitigheid verloren ging, werd de wijn bewaard in veel kleinere vaten. Een kwalitatief hoogstaande, volle, sappige wijn was geboren. De wijn werd echter niet geproduceerd volgens de wettelijke regels van de DOC en dus mocht deze alleen de aanduiding Vino da Tavola op het etiket voeren. Deze wijn werd echter wel juist op waarde geschat door (met name Engelse) kenners en daarom snel bekend onder de naam 'Super-Tuscans'. Gevolg: de wijn werd verkocht tegen superprijzen. De wetgeving is inmiddels aangepast en de meeste wijnen worden nu verkocht onder de naam Chianti Classico maar een gedeelte wordt nog steeds verkocht onder de geuzennaam Vino da Tavola.

Gallo NeroChianti

Chianti is de bekendste en populairste van alle Italiaanse wijnen. De wijn wordt gemaakt van de alom aanwezige Sangiovese-druif, die graag veel zon heeft en goed bestand is tegen grote temperatuurschommelingen. De belangrijkste Chianti-zones worden gevormd door de streek Chianti Classico gelegen rond Castellina en de streek Ruffina. Beide hebben inderdaad dezelfde naam als de wijn.

In de streek Chianti Classico vind je o.a. Gallo Nero, hetgeen de naam is van een consorzio. Het bijbehorende symbool van de zwarte haan ken je wellicht. In dit hart van de Chianti-streek, met stadjes zoals Radda en Greve kun je bijna overal proeven bij de grote en kleine fattorie, wijnboerderijen. Voor Chianti geldt, dat de aanduiding Riserva staat voor een wijn die zijn hoogtepunt pas bereikt nadat hij een aantal jaren heeft liggen rijpen. Deze heerlijke wijnen zijn niet goedkoop, ook niet in Italië maar dan heb je ook wel wat.... Een alternatief is die zonder nadere aanduiding op het etiket, de annata, die bedoeld is om jong te drinken.

Brunello di Montalcino en Rosso di Montalcino

Een andere klassieker maar dan uit de streek ten zuiden van Siena is de Brunello di Montalcino, die ook wordt gemaakt van de Sangiovese-druif. De wijn lagert enkele jaren in grote houten vaten en daarna een aantal jaar op fles. Dan pas geeft hij zijn optimale geur en smaak prijs. Brunello is stevig, bevat aardig wat tannine, en is zeer kruidig. De Rosso di Montalcino heeft een kortere rijping ondergaan, is iets goedkoper en is over het algemeen iets toegankelijker van karakter.

Vino Nobile di Montepulciano

Vino Nobile di MontepulcianoNiet ver van Montalcino ligt het dorpje Montepulciano. Het pittoreske ommuurde stadje staat bekend om zijn Vino Nobile di Montepulciano. Ook deze wijn wordt gemaakt van de Sangiovese-druif. De dichter Francesco Redi beschreef deze wijn in 1685 als 'de koning van alle wijnen'. In 1980 ontving de wijn zijn DOCG-predikaat en sindsdien zit de koning hoog op zijn troon. Vino Nobile is vol en bloemig en je drinkt hem bij voorkeur bij een bistecca, biefstuk, van het Chiana-rund. De Vino Nobile di Montepulciano heeft overigens niets van doen met de eveneens rode Montepulciano d'Abruzzo.

Carmignano

Een aparte vermelding verdient Carmignano uit de streek ten westen van Firenze. Deze is minder beroemd maar wel degelijk een fantastische wijn die qua smaak te vergelijken is met de Brunello. Deze wijn was de favoriet van de famiglia di Medici en ontving als eerste in het jaar 1716 het DOCG-predikaat.

Vernaccia di San GimignanoVernaccia de San Gimignano

Toscana heeft met al deze wijnen echte kwaliteit in huis als het gaat om rode wijn; met de witte wijn lukt het toch minder goed in deze streek. Een uitzondering vormt de Vernaccia di San Gimignano. Een droge witte wijn, met DOCG-predikaat, die een uitgesproken aromatische smaak heeft, soms zelfs wat muskaatachtig. Hij combineert uitstekend met vis- en pastagerechten. Op de etiketten vind je, het zal je niet verbazen, meestal een tekening van de karakteristieke torens van het stadje terug. Alleen daarom al is de fles het meest gekochte souvenir uit San Gimignano geworden!

Vin Santo

De trots van vele wijnmakers en een verhaal apart is de traditie van de zoete, of soms ook droge, Vin Santo. Overigens niet te verwarren met Vino Santo, die uit Trentino komt. De wijn wordt gemaakt van gedroogde witte druivensoorten als Malvasia, Trebbiano en Cannaiolo bianco. Traditioneel werden de druiventrossen te drogen gehangen aan de dakgoten en dak-spanten. In moderne wijnmakerijen wordt echter hete lucht gebruikt om de druiven te drogen. De rozijnen worden vervolgens geperst en de wijn wordt opgeslagen in kleine houten vaten, caratelli, voor een periode van ongeveer vier tot zes jaar. De wijn komt het beste tot zijn recht wanneer deze gedronken wordt met cantuccini. Deze harde amandelkoekjes doop je, aan het eind van een heerlijke maaltijd, in een glaasje van deze 'nectar'.

Over de naam, heilige wijn, gaan verschillende verhalen de ronde. Cardinale Bessarione, riep gedurende een concilie in Firenze in 1433 "Het lijkt wel op een wijn uit Xantos". Op dit Griekse Caratellieiland wordt echter geen Vin Santo gemaakt, maar wellicht deed de kleur, geur of smaak hem aan het eiland denken. Vanaf dat moment was de Vin Santo geboren. Een ander verhaal verwijst naar Ognissanti, Allerheiligen. Op 1 november was het, in vroeger tijden, de traditie druiven te drogen te hangen. In Trentino gaat het verhaal dat hun vino santo gebruikt werd als ziekenzalving, om il trapasso nell'aldilà, de 'gang naar het hiernamaalse te vergemakkelijken. Een zalving, maar dan wel voor inwendig gebruik...

Culinaire tips

 • Pizzaovens, pizzameel en veel meer...
  Pizzaovens, pizzameel en veel meer...  

  Pizzaovens die tot 400 graden gaan, dubbel nul meel en nog meer handige dingen om een overheerlijke pizza te maken zijn online te koop!

 • Pastamachines, pastameel en meer...
  Pastamachines, pastameel en meer...  

  Pastamachines, accessoires om ravioli te maken, pastadroogrekken, dubbel nul meel, harde tarwe en nog veel meer voor het zelf maken van verse pasta!

 • Je vindt het bij Italiewarenhuis.nl
  Je vindt het bij Italiewarenhuis.nl   Italiewarenhuis.nl is de grootste en meest veelzijdige webwinkel met artikelen uit Italië. Van boeken tot pizzaovens, van horloges tot parfum, Italiëgadgets, Fiatgadgets, Vespagadgets en nog veel meer!
 • Alles voor een Italiaans feest!
  Alles voor een Italiaans feest!   Op Italiaans-feest.nl vind je alles wat je nodig hebt voor het vieren van een Italiaans feest. Van versiering tot muziek, van Italiaanse drankjes tot Italiaans eten, complete partypakketten, spelletjes, artiesten etc. Maar ook recepten en ideeën voor het vieren van een Italian party.

Deel deze pagina

Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress Google Gmail WhatsApp StumbleUpon AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Copy Link Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo Douban Draugiem DZone Evernote Facebook Messenger Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Google Classroom Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kik Kindle It Known Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Polyvore Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Skype Slashdot SMS Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Telegram Trello Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo Viber VK Wanelo Webnews WeChat Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly
Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly


Kijk ook eens bij:

 
E-mail
Wachtwoord

Onthoud mij
Wachtwoord vergeten? Word gratis lid!
   
Online shoppen doe je bij
Tip voor de feestdagen

Vier de feestdagen all'italiana, op z'n Italiaans...

Culinaire tips

 • Pizzaovens, pizzameel en veel meer...
  Pizzaovens, pizzameel en veel meer...  

  Pizzaovens die tot 400 graden gaan, dubbel nul meel en nog meer handige dingen om een overheerlijke pizza te maken zijn online te koop!

 • Pastamachines, pastameel en meer...
  Pastamachines, pastameel en meer...  

  Pastamachines, accessoires om ravioli te maken, pastadroogrekken, dubbel nul meel, harde tarwe en nog veel meer voor het zelf maken van verse pasta!

 • Je vindt het bij Italiewarenhuis.nl
  Je vindt het bij Italiewarenhuis.nl   Italiewarenhuis.nl is de grootste en meest veelzijdige webwinkel met artikelen uit Italië. Van boeken tot pizzaovens, van horloges tot parfum, Italiëgadgets, Fiatgadgets, Vespagadgets en nog veel meer!
 • Alles voor een Italiaans feest!
  Alles voor een Italiaans feest!   Op Italiaans-feest.nl vind je alles wat je nodig hebt voor het vieren van een Italiaans feest. Van versiering tot muziek, van Italiaanse drankjes tot Italiaans eten, complete partypakketten, spelletjes, artiesten etc. Maar ook recepten en ideeën voor het vieren van een Italian party.
Boek je vakantie

 • Villa's, appartementen, vakantiehuizen
  Villa's, appartementen, vakantiehuizen  

  Villa's, appartementen, vakantiehuizen en kastelen in Italië zijn via Interhome online te bekijken en gemakkelijk te reserveren.

 • Hotel, pension, bed & breakfast
  Hotel, pension, bed & breakfast  

  Zoeken naar een hotel, bed & breakfast, spa, appartement, agriturisme of pension in Italië gaat heel simpel via deze uitgebreide en overzichtelijke site.

 • Honderden vakantielinks op een rij
  Honderden vakantielinks op een rij  

  Snel en gemakkelijk online je vakantie in Italië boeken doe je op OpVakantieNaarItalie.nl. Het aanbod is gevarieerd: je kunt er terecht voor pakketreizen, agriturismi, hotels, bed& breakfasts, stedentrips of jongerenreizen, maar ook voor het boeken van huurauto's en vliegtickets.

 • Grootste online Italië reisbureau
  Grootste online Italië reisbureau  

  Bij het grootste online Italië reisbureau boek je snel, eenvoudig en overzichtelijk je reis via een aantal speciaal geselecteerde reisorganisaties. Alles wat je nodig hebt voor je verblijf vind je hier; van de vlucht tot aan de accommodatie.

 • Luxe hotelovernachtingen
  Luxe hotelovernachtingen  

  UNA hotels biedt luxe hotelovernachtingen aan in heel Italia. Van design tot authentiek, maar altijd goed verzorgd en comfortabel. Ideaal voor een citytrip!

Boek je vakantiehuis!
Kamperen in Italië
Kamperen met Suncamp
Vakantiehuizen

Bezoek de Piazza’s
Volg Italie.nl ook via:
Volg ons via Twitter Voeg ons toe op Facebook Blijf op de hoogte via RSS feeds Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Italie.nl winnaar  
  2011 + 2012 + 2013!  
Italie.nl winnaar Travvies Award 2013, categorie bestemmingsspecialist

ItaliePunt

Interhome villa's, vakantiewoningen, kastelen, appartementenVakantiehuizen, villa’s en appartementen
Online boeken van vakantiehuis, villa, appartement, agriturismo en kasteel in Italië.
www.interhome.nl

Kamperen in Italië
Selecteer gemakkelijk je camping naar wens bij Camping & Co!
www.camping-and-co.com

Familiecampings, luxe campings en meer
Met de speciale kampeerformules van Vacanceselect.nl vind je snel en eenvoudig de ideale camping in Italië.
www.vacanceselect.nl

Heerlijke kampeervakanties
Zorgeloos kamperen op een mooie camping, met je eigen tent of in een vaste accomodatie
www.suncamp.nl

Autorondreizen Italië
Goedgedocumenteerde
avontuurlijke autorondreizen in heel Italië
www.rebeltravel.nl

By Italy Ads