28 aprile 2017 deel deze pagina Verstuur deze pagina naar je amiciPrint deze pagina

Wonderlijke woorden Italiaans

Italiaans is een prachtige en fascinerende taal die vol zit met bijzondere parole. Woorden waarvan niet altijd even duidelijk is wat ze betekenen en hoe ze zijn ontstaan. Waar je in Italië met een woord kunt volstaan, heb je hier een mondvol nodig. Hieronder tref je een aantal voorbeelden van wonderlijke woorden die je vanaf nu aan je Italiaanse woordenschat kan toevoegen!

culaccino

Met il culaccino wordt het laatste stukje van een broodje of worst bedoeld. Om in culinaire kringen te blijven kan het echter ook het laatste restje drank in een glas betekenen, of de kring die een nat glas achterlaat op je tafel.

abbiocco

Je kent het misschien wel. Na een rijke en overvloedige maaltijd word je ineens overvallen door een slaperig, soezig en voldaan gevoel, een inkakmomentje dus. In Italië heb je dan l’abbiocco, in Nederland ga je gewoon een dutje na het eten doen. Of bekijk gewoon de Italiaanse cartoon over l'abbiocco.

boh!

Tja, of je de uitroep boh! bijzonder vindt of niet, dat is aan jou. Zo klein als dit woordje is, zo groot is het aantal betekenissen. Je kunt er bijvoorbeeld incertezza en noncuranza mee uitdrukken, onzekerheid en onverschilligheid, maar ook incredulità en disprezzo, ongeloof en minachting. Eigenlijk als reactie op alles waar je iets van vindt, en dan meestal met een wat negatieve ondertoon. Misschien komt het Nederlandse woordje ‘tja’ er nog wel het dichtst bij in de buurt.

ciofeca

Voor gli italiani is koffie zowat heilig. Waag het dan ook niet om ze koffie te serveren waar iets aan mankeert. Of het nou gaat om slechte bonen, slechte bereiding of slechte smaak, Italianen gebruiken in dat geval slechts één woord: ciofeca (of ciufeca). In Nederland heet het bakkie dan gewoon 'pleur', ‘bocht’ of 'slootwater'. Overigens wordt het woord ook gebruikt bij vino van slechte kwaliteit of smaak, vino ciofeca dus.

furbo

Als je slim, sluw of geslepen bent, dan ben je furbo. Net als in het Nederlands kleeft er iets negatiefs aan dit woord. Maar Italië zou Italië niet zijn als er bij essere furbo ook geen gevoel van ammirazione, bewondering, doorheen sluimert. “Hoe lukt hem dat toch?” en “Hij komt er nog mee weg ook!” Zou dat misschien ook komen omdat de doorsnee Italiaan niet al te veel op heeft met gezag?

pantofolaio

Thuis dragen heel veel mensen pantofole, tegen de kou of gewoon omdat het prettig is. Als je dat in Italië echter te lang doet, dan ben je een pantofolaio, iemand die niet of zelden uitgaat. In Nederland ben je dan gewoon een ‘huismus’. Dacht je dat pantofolaio pantoffelheld, betekent, heb je het bij het verkeerde eind. Een Italiaan heeft het dan over een fifone.

salapuzio

Iemand die piccolo di statura, klein van postuur, is en ook nog eens saccente, irritant betweterig, wordt een salapuzio genoemd. Krijg je met zo iemand te maken, dan staat er dus een eigenwijs mannetje tegenover je, dat ook nog eens alles beter weet dan jij.

faloppone

Je hebt mensen die nooit iets afmaken, zichzelf erg belangrijk vinden en met heel veel lege beloftes strooien. De faloppone is zo iemand. Onwillekeurig denk je daarbij misschien wel aan politici, of dat nou Italiaanse of Nederlandse zijn. In Italië wordt faloppone in ieder geval vaak gebruikt om een politicus mee aan te duiden.

gattara

Kattenliefhebbers kom je overal tegen. Ze zijn dol op katten en hebben er thuis vaak meer dan één rondlopen. Een graadje erger is echter de gattara, zo’n oud vrouwtje dat de hele dag rondzwerft op straat en constant op zoek is naar gatti randagi, zwerfkatten. Om er daarna al haar tijd, geld en energie in te steken om die scharminkels te verzorgen. In het Nederlands is het ook meteen duidelijk. Zo’n dametje op leeftijd wordt hier ook gewoon een kattenvrouwtje genoemd.

rocambolesco

Soms speelt het Italiaans wel eens leentjebuur bij een andere taal, het Frans in dit geval. ‘Rocambolesque’ is afkomstig van het Franse literaire personage Rocambole, een stoutmoedige durfal en avonturier die zijn avonturen halverwege de negentiende eeuw beleefde in Parijs. Hij werd er één van de eerste moderne superhelden mee. Elk avontuur dat hij beleefde, was fantastica, gedurfd, epica, aangrijpend en incredibile. Overkomt jou hetzelfde, dan kun je er dit Italiaanse woord rocambolesco bij denken en zeggen. Het Nederlands kent er geen 100% gelijkwaardig woord voor.

meriggiare

In 1916 schreef de Italiaanse dichter Eugenio Montale zijn poesia famosa ‘Meriggiare pallido e assorto’. Het woord meriggiare betekent zoiets als het op een bloedhete middag in het open veld uitrusten in de schaduw van een boom, loom wachtend op verkoeling. Oftewel een middagdutje doen.

magari

Een prachtig woord heeft vaak vele betekenissen. Zoals magari, waar iets zit in van speranza, hoop, en een sterk verlangen in de trant van “Was het maar waar dat…”, als je droomt van iets onbereikbaars. Je kunt het ook tactisch gebruiken om heel diplomatiek aan te geven dat net een beetje meer van dit of van dat die zelfgemaakte pasta nog lekkerder zou maken.

menefreghista

Non me ne frega niente, het maakt me niets uit. Een Italiaan met een overdreven onverschillige, slordige of nalatige houding is een menefreghista. Iemand die het allemaal wel best vindt en meestal om niets of niemand geeft. Het zal maar een van je Italiaanse vrienden zijn…

qualunquismo

In 1944 werd in Roma [Rome] de Fronte dell’Uomo Qualunque opgericht, een apolitieke beweging voor ‘wie dan ook’. Uit die stroming ontstond het woord qualunquismo, dat ging staan voor diffidenza, wantrouwen, tegen de gevestigde orde en de overheid, en voor indifferenza, onverschilligheid, en een houding van ‘Het zal allemaal wel…’ tegenover politiek, partijen en sociale problemen.

cornuto

Letterlijk betekent cornuto ‘gehoornd’ of ‘met horens’. In een meer figuurlijke betekenis verwijst dit woord echter naar iemand die bedrogen is, of nog wat duidelijker, iemand wiens partner is vreemdgegaan. Als je dus bedrogen bent door je wederhelft, dan ben je un marito cornuto of una moglie cornuta, een bedrogen echtgenoot.

gibigianna

Er zijn van die woorden die al mooi zijn van zichzelf, zeker als je ze langzaam uitspreekt. Gibigianna betekent de flonkering of schittering van luce, licht, op bijvoorbeeld water. Maar het zou ook kunnen verwijzen naar een dame die je met haar charmes probeert te betoveren. Soms zegt het opgeroepen beeld meer dan het woord zelf en heb je er ook in het Nederlands niet veel meer woorden voor nodig.

apericena

Zo vlak voor het eten gaat een aperitivo er altijd wel in. Zeker als je het combineert met stuzzichini, van die lekkere kleine hapjes waarmee je ook nog eens je appetito opwekt. Als je dat dan ook nog eens vlak voor het avondeten doet, dan heb je een apericena te pakken! En zoals het aperitiefje ooit is ontstaan in Torino [Turijn], geldt datzelfde ook voor het apericena. Je vindt het in Italië tegenwoordig dan ook vooral in veel horecagelegenheden in het noorden van het land.  

Cursussen Italiaans

 • Studeer Italiaans voor beginners via NTI
  Studeer Italiaans voor beginners via NTI   Na afloop van de cursus Italiaans voor beginners zijn je spreek- en luistervaardigheid goed ontwikkeld en beheers je ruim 1500 Italiaanse woorden. Ook kun je corresponderen en boeken, tijdschriften en kranten lezen. Je zult je met jouw Italiaanse taalkennis in Italië thuis voelen.
 • Eenvoudige leesboekjes Italiaans
  Eenvoudige leesboekjes Italiaans   Wil je Italiaans leren? Pak dan eens een eevoudig leesboek Italiaans. Er zijn al leesboekjes vanaf 1 jaar volksuniversiteit. Vaak wordt verondersteld dat Italiaanse kinderboeken geschikt hiervoor zijn. Niets is minder waar! Doordat de Italiaanse leesboeken juist voor volwassenen zijn geschreven, leer je de woorden die volwassenen gebruiken en niet de woorden die kinderen gebruiken zoals fee, ridder, emmertje, schepje et.

Taalboeken en cursussen

studieboeken, lesboeken, cursusmateriaal Italiaans

Deel deze pagina

Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress Google Gmail WhatsApp StumbleUpon AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Copy Link Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo Douban Draugiem DZone Evernote Facebook Messenger Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Google Classroom Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kik Kindle It Known Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Polyvore Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Skype Slashdot SMS Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Telegram Trello Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo Viber VK Wanelo Webnews WeChat Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly
Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly


Kijk ook eens bij:

 
E-mail
Wachtwoord

Onthoud mij
Wachtwoord vergeten? Word gratis lid!
   
Cursussen Italiaans

 • Studeer Italiaans voor beginners via NTI
  Studeer Italiaans voor beginners via NTI   Na afloop van de cursus Italiaans voor beginners zijn je spreek- en luistervaardigheid goed ontwikkeld en beheers je ruim 1500 Italiaanse woorden. Ook kun je corresponderen en boeken, tijdschriften en kranten lezen. Je zult je met jouw Italiaanse taalkennis in Italië thuis voelen.
 • Eenvoudige leesboekjes Italiaans
  Eenvoudige leesboekjes Italiaans   Wil je Italiaans leren? Pak dan eens een eevoudig leesboek Italiaans. Er zijn al leesboekjes vanaf 1 jaar volksuniversiteit. Vaak wordt verondersteld dat Italiaanse kinderboeken geschikt hiervoor zijn. Niets is minder waar! Doordat de Italiaanse leesboeken juist voor volwassenen zijn geschreven, leer je de woorden die volwassenen gebruiken en niet de woorden die kinderen gebruiken zoals fee, ridder, emmertje, schepje et.
Taalboeken en cursussen
Bezoek de Piazza’s
Italiaans feest vieren

Italiaans feest vieren, kookworkshop, thema party, trouwerij, huwelijk, receptie

Italiaans feest vieren? Van versiering tot muziek, van Italiaanse drank tot eten, je vindt het op Italiaans-feest.nl!
Italiaans in 4 weken

cursusItaliaans

Spreek Italiaans in 4 weken met deze cursus bestaande uit een lesboek en audio-cd's.
Taalboeken en cursussen
Boek je vakantie

 • Villa's, appartementen, vakantiehuizen
  Villa's, appartementen, vakantiehuizen  

  Villa's, appartementen, vakantiehuizen en kastelen in Italië zijn via Interhome online te bekijken en gemakkelijk te reserveren.

 • Honderden vakantielinks op een rij
  Honderden vakantielinks op een rij  

  Snel en gemakkelijk online je vakantie in Italië boeken doe je op OpVakantieNaarItalie.nl. Het aanbod is gevarieerd: je kunt er terecht voor pakketreizen, agriturismi, hotels, bed& breakfasts, stedentrips of jongerenreizen, maar ook voor het boeken van huurauto's en vliegtickets.

 • Hotel, pension, bed & breakfast
  Hotel, pension, bed & breakfast  

  Zoeken naar een hotel, bed & breakfast, spa, appartement, agriturisme of pension in Italië gaat heel simpel via deze uitgebreide en overzichtelijke site.

 • Luxe all-inclusive resorts
  Luxe all-inclusive resorts  

  Club Med biedt luxe resorts op basis van all-inclusive, dus ontbijt, lunch, diner zijn inbegrepen en je kunt onbeperkt drankjes en snacks nuttigen. Je kunt genieten van vele faciliteiten, zoals zwembad, sauna en hoogstaande restaurants. Ook voor kinderen van jong tot oud worden vele activiteiten aangeboden. Er zijn zowel wintersportresorts in Noord-Italië als zomerresorts in Zuid-Italië.

 • Grootste online Italië reisbureau
  Grootste online Italië reisbureau  

  Bij het grootste online Italië reisbureau boek je snel, eenvoudig en overzichtelijk je reis via een aantal speciaal geselecteerde reisorganisaties. Alles wat je nodig hebt voor je verblijf vind je hier; van de vlucht tot aan de accommodatie.

 • Budget vakanties in heel Italië
  Budget vakanties in heel Italië   Op zoek naar een budgetvakantie in Italia? Bij het grootste online Italië reisbureau zoek en boek je snel en eenvoudig je budgetappartement, -hotel of -camping. Van strand tot wintersport, hier vind je alles!
Boek je vakantiehuis!
Kamperen in Italië
Kamperen met Suncamp
Vakantiehuizen

Bezoek de Piazza’s
Volg Italie.nl ook via:
Volg ons via Twitter Voeg ons toe op Facebook Blijf op de hoogte via RSS feeds Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Italie.nl winnaar  
  2011 + 2012 + 2013!  
Italie.nl winnaar Travvies Award 2013, categorie bestemmingsspecialist

ItaliePunt

Interhome villa's, vakantiewoningen, kastelen, appartementenVakantiehuizen, villa’s en appartementen
Online boeken van vakantiehuis, villa, appartement, agriturismo en kasteel in Italië.
www.interhome.nl

Kamperen in Italië
Selecteer gemakkelijk je camping naar wens bij Camping & Co!
www.camping-and-co.com

Familiecampings, luxe campings en meer
Met de speciale kampeerformules van Vacanceselect.nl vind je snel en eenvoudig de ideale camping in Italië.
www.vacanceselect.nl

Heerlijke kampeervakanties
Zorgeloos kamperen op een mooie camping, met je eigen tent of in een vaste accomodatie
www.suncamp.nl

Autorondreizen Italië
Goedgedocumenteerde
avontuurlijke autorondreizen in heel Italië
www.rebeltravel.nl

By Italy Ads