Home  >  UN PO' DI TUTTO  >  I nostri amici  >  Meer verhalen  >  Muziek  >  Ron  >  Zucchero
30 maggio 2017 deel deze pagina Verstuur deze pagina naar je amiciPrint deze pagina

ZUCCHERO - UN PO ' DI ZUCCHERO

Nostri AmiciUna storia del nostro amico Ron de Haas

ZuccheroVoor muziek- en/of Italialiefhebbers is het bijna onmogelijk niet op de hoogte te zijn van het verschijnen van de nieuwe Zucchero cd, Zu & Co, in mei 2004. Deze cd staat vol met veelal recentelijk opgenomen duetten van de Italiaanse oermuzikant met grootheden uit de internationale muziekwereld. De release was aanleiding voor uitgebreide media-aandacht en verschillende live optredens met als klap op de vuurpijl een spetterend concert in de Londense Royal Albert Hall.
En uiteraard was hier een groot deel van zijn muziekvrienden bij van de partij.
Veel aandacht voor het eerdere werk van Zucchero is er helaas niet. En door alleen te kijken naar zijn werk met de vele beroemdheden, wordt onrecht gedaan aan zijn kwaliteiten. Tijd dus voor een terugblik..... 

De jonge Zucchero 1955-1985

Als introvert, verlegen maar beleefd jongetje krijgt hij van een lerares op school de koosnaam Zucchero . Hij wordt echter geboren als Adelmo Fornaciari in Roncocesi (provincie Reggio Emilia), op 25 September 1955. De jonge Adelmo groeit op in Forte dei Marmi vlakbij Lucca. Daar krijgt hij les op het orgel in de kerk tegenover zijn ouderlijk huis en begint hij gitaar te spelen. Een buurjongen, een Amerikaanse student, laat hem kennis maken met muziek van Otis Redding, Aretha Franklin en Ray Charles. De toon is daarmee gezet voor de kleine Zucchero. Vanaf z'n 15 e speelt hij in verschillende bandjes en naast zijn studie voor veearts, schrijft hij muziek. Commerciële Italiaanse popnummers voor anderen en rhythm & blues muziek voor zichzelf. Met de band Taxi weet hij zich te onderscheiden door verschillende festivals te winnen en uiteindelijk deel te nemen aan het beroemde San Remo festival in 1982 en 1983.

ZuccheroDe aandacht van het San Remo festival stelt Zucchero in staat z'n eerste solo cd Un po' di Zucchero (1983) uit te brengen. Ontevreden echter met de ingeslagen artistieke weg vertrekt hij naar San Francisco met een vliegticket dat een vriend van hem gewonnen heeft. Daar aangekomen raakt hij bevriend met landgenoot Corrado Rustici (nog steeds z'n producer) en bassist Randy Jackson met wie hij in 1985 de Zucchero & Randy Jackson Band opricht. Op het gelijknamige album speelt een mix van Italo-Amerikaanse muzikanten mee en introduceert Zucchero z'n "eigen" mix van Italiaanse pop, blues en soul. Met de single Donne keert Zucchero in 1985 terug op het San Remo festival. Het resultaat lijkt dramatisch: het nummer bereikt de voorlaatste plaats! Maar muziekliefhebbers pikken het nummer wél op en de single groeit toch uit tot een hit. Een succesvolle tournee en ruime zendtijd voor het album op de radio zijn het gevolg.

ZuccheroNationaal succes 1986-1989

Het succes zet zich in 1986 voort met het uitbrengen van z'n volgende album Rispetto waarop ondermeer toetsenist David Sancious en songwriter Gino Paoli meedoen. Met de laatste brengt Zucchero het nummer Come il sole all'improvviso uit op single waarvan de opbrengsten naar het Italiaanse Multiple Sclerose Fonds gaan.

Op het album Blue's uit 1987, dat wordt opgenomen in de studio van Pete Townshend van de legendarische band The Who, komen de muzikale voorkeuren van Zucchero nog nadrukkelijker tot uiting. Met pop, rock, blues en zelfs gospel als basis, waarvoor hij speciaal het Amerikaanse mannenkoor van de "Seventh Adventist Church" inhuurt, bewijst hij een absolute rasmuzikant te zijn. In hetzelfde jaar tourt hij opnieuw door Italia waarbij Joe Cocker enkele optredens meedoet en brengt hij een videoband met videoclips uit. Als single brengt komt onder meer Senza una donna uit (dan nog zonder medewerking van Paul Young!!). Het album is dan al zo'n 1.300.000 keer over de toonbank gegaan, op dat moment een record in de Italiaanse popgeschiedenis.

Zucchero1988 staat in het teken van een Europese doorbraak. Zijn tour voert hem langs onder meer Frankrijk, Duitsland, België en ook Nederland en levert hem nieuwe vrienden op. Zo doet hij wat optredens met bluesgitarist Robert Cray en jazzgrootheid Al de Meola. Intussen wordt het album Blue's ook in Engeland uitgebracht en maakt Zucchero de muziek voor de film "Snack Bar Budapest".

De muzikale ambities van Zucchero zetten de relatie met zijn vrouw zwaar onder druk. Een telefoontje van jazzlegende Miles Davis om een nummer met hem te komen opnemen, maakt een einde aan een vakantie op de Malediven en aan z'n huwelijk. En dat terwijl juist de vakantie bedoeld was als reddingspoging! Miles Davis kwam Zucchero's muziek via de radio ter ore tijdens een verblijf in Italia. Samen nemen zij het nummer Dune Mosse op welke, vreemd genoeg zonder de bijdrage van Davis, op het volgende album Oro Incenso & Birra uit 1989 te horen is. Nieuwe vrienden op dit album zijn onder meer Ennio Morricone, Francesco DeGregori en Eric Clapton. Het contact met Eric Clapton komt tot stand door de puurheid en onbevangenheid van de inmiddels ontzettend populaire Italiaanse muzikant: Gewoon een briefje en een cassettebandje met muziek aan meneer Clapton met de vraag of ‘ie meedoet, waarop deze terugbelt om "ja" te zeggen. Geen tussenkomst van management, geen gedoe. Gewoon doen!

Zucchero & Eric ClaptonInternationaal succes 1990-1992

Naast optredens in eigen land, waaronder een concert in de Arena van Verona met Ray Charles, begint Zucchero in 1990 aan zijn definitieve doorbraak in Europa. Dit door een uitgebreide tournee langs vrijwel alle Europese landen, deels als support act van Eric Clapton. Naast 12 opvolgende optredens in de Royal Albert Hall in Londen, doet hij opnieuw Nederland aan. Dit concert in de Haagse Statenhal heb ik in levende lijve mee mogen maken, en met name het optreden van Zucchero heeft op mij diepe indruk gemaakt. Daar waar een voorprogramma veelal als lastig wordt ervaren door het publiek, dat eigenlijk alleen maar interesse heeft voor de hoofdact, toverde onze Italiaanse vriend de op Clapton wachtende fans binnen een uur om in een deinende, uitzinnige massa mensen. Z'n enthousiasme en de puurheid van z'n muziek zijn de ingrediënten van het muziekfeest waarmee hij het publiek voor zich wist te winnen. Ondanks z'n toen nog relatieve onbekendheid en de niet voor iedereen toegankelijke Italiaanse teksten!

In 1991 wordt wereldwijd de verzamel-cd Zucchero op de markt gebracht met Engelstalige versies van z'n grootste hits. Hierop staan onder meer Diamante met Randy Crawford en de megahit Senza una Donna met Paul Young, waarmee hij in vrijwel alle Europese hitlijsten de 1 e plaats verovert. Met daarnaast een 2 e plaats in Engeland en een 4 e plek in Amerika vestigt Zucchero zich nu definitief als wereldster. In december 1991 treedt Zucchero live op in Moskou. Een optreden dat rechtstreeks op RAI-televisie wordt uitgezonden en later als Live at Kremlin uitkomt op video en dubbel-cd.

Gevestigde orde 1993-2004

De rollen zijn vanaf nu omgedraaid als Zucchero wordt gevraagd om mee te werken aan projecten van anderen. Sting vraag hem bijvoorbeeld één van z'n nummers te vertalen voor een Italiaanse uitgave van diens CD en Queen-gitarist Brian May vraagt hem deel te nemen aan het Freddie Mercury Tribute in het uitverkochte Wembley Stadion in Londen.

Behalve te werken aan het volgende album Miserere in 1992, waarop onder meer een duet met tenor Luciano Pavarotti, werkt Zucchero tussentijds mee aan enkele soundtracks. En passant ontdekt hij de jonge tenor Andrea Bocceli, die hij bij zijn eigen platenlabel Sugar onderbrengt.

Pavarotti en ZuccheroZijn duet met Luciano Pavarotti leidt tot verschillende deelnames aan diens Pavarotti & Friends -benefietconcerten, waarop de twee in 1998 onder meer een popversie van Va' Pensiero brengen uit de opera Nabucco van Giuseppe Verdi.

Naast verschillende verzamelalbums brengt Zucchero tussen 1995 en 2000 nog 3 ijzersterke studio albums uit: Spirito Divino (1995, met onder meer wereldhit Il Volo en medewerking van Jovanotti), Bluesugar (1998) en Shake (2000). Regelmatig tourt hij over de wereld en duikt hij op in verschillende liveshows en radio- en televisieoptredens, waaronder de Nederlandse 2 Meter Sessies van Jan-Douwe Kroeske. Zucchero's droom om een album met duetten uit te brengen komt uiteindelijk in mei van dit jaar uit. De cd Zu & Co geeft een goed overzicht van de muziek van Zucchero en van de (muziek-)vrienden die hij gedurende zijn inmiddels ruim 20-jarige carrière gemaakt heeft. De basis van de vele vriendschappen is het grote respect voor de muzikant Zucchero, die ons een unieke Italiaanse mix weet te brengen van onvervalste rhythm & blues, pop, rock en gospel. Én natuurlijk een po' di Zucchero.

Passaporto
Naam: Adelmo Fornaciari (“Zucchero”)
Geboren: 25 september 1955 te Roncocesi, (provincie Reggio Emilia)
Woonplaats: Toscana
Beroep: Veearts, Muzikant
Genre(s): Rhythm & Blues, Rock, Soul, Blues, Gospel
Aanraders (cd's):
Oro Incenso & Birra (1989)
Zucchero (1991)
Spirito DiVino (1995)
Zu & Co (2004)
Grootste hits: Diamante (1989)
Senza una donna (1991)
Il Volo (1994)
Links: www.zucchero.it - op zijn mooi vormgegeven officiële website kun je een goede impressie krijgen van zijn muziek doordat je naar de tracks van de diverse cd's kunt luisteren. Ook vind je er songteksten en veel ander nieuws.

Deel deze pagina

Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress Google Gmail WhatsApp StumbleUpon AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Copy Link Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo Douban Draugiem DZone Evernote Facebook Messenger Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Google Classroom Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kik Kindle It Known Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Polyvore Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Skype Slashdot SMS Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Telegram Trello Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo Viber VK Wanelo Webnews WeChat Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly
Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly


Kijk ook eens bij:

 
E-mail
Wachtwoord

Onthoud mij
Wachtwoord vergeten? Word gratis lid!
   
Boek je vakantie

 • Villa's, appartementen, vakantiehuizen
  Villa's, appartementen, vakantiehuizen  

  Villa's, appartementen, vakantiehuizen en kastelen in Italië zijn via Interhome online te bekijken en gemakkelijk te reserveren.

 • Hotel, pension, bed & breakfast
  Hotel, pension, bed & breakfast  

  Zoeken naar een hotel, bed & breakfast, spa, appartement, agriturisme of pension in Italië gaat heel simpel via deze uitgebreide en overzichtelijke site.

 • Honderden vakantielinks op een rij
  Honderden vakantielinks op een rij  

  Snel en gemakkelijk online je vakantie in Italië boeken doe je op OpVakantieNaarItalie.nl. Het aanbod is gevarieerd: je kunt er terecht voor pakketreizen, agriturismi, hotels, bed& breakfasts, stedentrips of jongerenreizen, maar ook voor het boeken van huurauto's en vliegtickets.

 • Grootste online Italië reisbureau
  Grootste online Italië reisbureau  

  Bij het grootste online Italië reisbureau boek je snel, eenvoudig en overzichtelijk je reis via een aantal speciaal geselecteerde reisorganisaties. Alles wat je nodig hebt voor je verblijf vind je hier; van de vlucht tot aan de accommodatie.

Boek je vakantiehuis!
Kamperen in Italië
Kamperen met Suncamp
Vakantiehuizen

Bezoek de Piazza’s
Volg Italie.nl ook via:
Volg ons via Twitter Voeg ons toe op Facebook Blijf op de hoogte via RSS feeds Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Italie.nl winnaar  
  2011 + 2012 + 2013!  
Italie.nl winnaar Travvies Award 2013, categorie bestemmingsspecialist

ItaliePunt

Interhome villa's, vakantiewoningen, kastelen, appartementenVakantiehuizen, villa’s en appartementen
Online boeken van vakantiehuis, villa, appartement, agriturismo en kasteel in Italië.
www.interhome.nl

Kamperen in Italië
Selecteer gemakkelijk je camping naar wens bij Camping & Co!
www.camping-and-co.com

Familiecampings, luxe campings en meer
Met de speciale kampeerformules van Vacanceselect.nl vind je snel en eenvoudig de ideale camping in Italië.
www.vacanceselect.nl

Heerlijke kampeervakanties
Zorgeloos kamperen op een mooie camping, met je eigen tent of in een vaste accomodatie
www.suncamp.nl

Autorondreizen Italië
Goedgedocumenteerde
avontuurlijke autorondreizen in heel Italië
www.rebeltravel.nl

By Italy Ads