Het ontstaan van de stad Roma [Rome] begint al zo'n 3000 jaar terug. De 'Stad der Steden' wordt ook wel la città eterna, de eeuwige stad, genoemd. Dit zijn slechts een paar van de vele aan de stad toegekende namen. Het is een stad die een grote invloed heeft gehad op onze hele hedendaagse Westerse cultuur.
De geschiedenis van Roma [Rome]
Na de vestiging van de Etrusken veroverden de Romeinen van hieruit hun Romeinse Rijk. Hier komt het spreekwoord vandaan 'Alle wegen leiden naar Rome'. Ook als leek kun je zien en voelen, dat in deze stad niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk vele pilaren staan van onze Westerse beschaving.
Ook een andere belangrijke hoeksteen van onze samenleving vindt in Roma [Rome] zijn oorsprong; het Christelijke geloof. Ook al is het machtscentrum ingekrompen tot de stadsstaat Vaticano, de invloed door de eeuwen heen op het gezin, de politiek, de samenleving in het algemeen en de Italiaanse in het bijzonder, mag zeker niet worden onderschat.
Voeg er aan toe dat Roma [Rome] ook in de tijd van de Renaissance en de Barok een belangrijk centrum was en sinds eind 19e eeuw de hoofdstad van Italië en je zult begrijpen dat geen enkele andere stad ter wereld evenveel geschiedenis en cultuur bevat. Gewoon op straat of ondergebracht in een van de talloze musea.
Al die verschillende 'cultuurlagen', de verschillende tijdperken, zie je ook letterlijk liggen als je aan de rand van het Foro Imperiale vlakbij het Colosseo, Colosseum, staat. De resten van tempels en huizen liggen een meter of vier onder straatniveau. Het huidige Roma [Rome] heeft een fundament van Romeins puin. Laag na laag is de huidige stad op de stenen resten van de oudheid gebouwd.
Het Hollywood van Italia
Roma [Rome] is ook de stad die opgeroepen wordt in oude filmbeelden van de stad. Van Anna Magnani in 'Roma, Città Aperta' (1946); van Marcello Mastroianni en Anita Ekberg in de Trevi-fontein in Fellini's 'La Dolce Vita' (1960); van Audrey Hepburn die achter op de scooter met Gregory Peck door de stad rijdt in 'Roman Holiday' (1959) en Nanni Moretti die op zijn Vespa in augustus door de buitenwijken rijdt in 'Caro Diario' (1994). Al deze sferen zetten zich voort in de realiteit van alledag. Zoals ook de filmbeelden laten zien, Roma [Rome] is een stad van uitersten.
Supertip: Roma Pass
De Roma Pass is bedoeld voor iedereen die in alle rust Roma [Rome] wil ontdekken, en dan ook nog eens tegen een gereduceerde prijs. De kaart geeft gratis toegang tot 2 musea, en korting op alle andere musea, monumenten en evenementen. Daarnaast kun je met de kaart onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer. De Roma Pass kost 20 euro en is 3 dagen geldig. Je kunt de Roma Pass verkrijgen bij de toeristische informatiepunten, Punti Informativi di Turismo, of in een van de musea.
Ontelbare schatten
Het zijn de huidige Romeinen zelf die je zullen vertellen dat ze nog iedere dag nieuwe oudheidkundige schatten tegenkomen; zomaar op een onverwachte hoek van een onbekende straat. De grootste valkuil is dus: alles willen zien. Hoewel er natuurlijk dingen zijn die je, afhankelijk van je interesse, 'moet zien', is ons advies: ga Roma [Rome] ervaren. Probeer de stad niet te zien als 'een groot openlucht-museum' maar ga lopen of zelfs bewust zonder plan, dwalen door de verschillende wijken van de stad. Dan ervaar je misschien het unieke karakter en de uitersten van de stad.
Op loopafstand kun je wereldberoemde Romeinse opgravingen, maar ook een stil pleintje met een mooie, nergens beschreven, fontein aantreffen; van een museum met de grootste kunstschatten naar een markt met een dorps karakter lopen; of van een potsierlijk eenwordingsmonument naar een pittoreske wijk slenteren.
Transport in Roma
Het aardige van Roma [Rome] is, dat anders dan bijvoorbeeld Londen, Parijs of Barcelona, de afstanden tussen de vele historische en unieke plekken goed te belopen zijn. Met name in het oude centrum is het verbazingwekkend te ervaren hoeveel geschiedenis er op een paar vierkante kilometers terug te vinden is! Gelukkig kent de stad ook een uitgebreid openbaar vervoer netwerk, met speciale metrolijnen langs de bezienswaardigheden, zodat het ook mogelijk is de stad grotendeels zittend te bekijken.
Roma [Rome] valt niet met een bepaald beeld of een paar toeristische highlights te typeren. Je moet er gewoon heen en als je er geweest bent, kom je zeker terug; ook al heb je geen muntje in de Trevifontein gegooid!