Sinds zondag 7 juli maken de colline, heuvels, van de Prosecco-streek onderdeel uit van het Patrimonio dell’umanità Unesco, Werelderfgoed. Una bella vittoria, een mooie overwinning voor deze beroemde wijnstreek in het noordoosten van Italie. De Prosecco-streek is het 55e Werelderfgoed in Italië.
Prosecco-streek
Conegliano-Valdobbiadene is de enige streek waar Prosecco vandaan komt. De streek bestaat uit 15 comuni, gemeentes: Conegliano, Cison di Valmarino, Colle Umberto, Farra di Soligo, Follina, Miane, San Vendemiano, Susegana, , Pieve di Soligo, Refrontolo, San Pietro di Feletto, Tarzo, Vidor, Vittorio Veneto en Valdobbiadene. De Prosecco-streek ligt in zowel de regione Veneto als in Friuli.
Prosecco meest geëxporteerde Italiaanse wijn
Prosecco al 140 jaar maar is vooral de laatst 15 jaar bezig aan een opmars buiten de grenzen van il Belpaese. Prosecco is inmiddels compleet ingeburgerd als aperitiefdrankje. De mousserende witte wijn is nog altijd booming in het buitenland; afgelopen jaar groeide de export maar liefst 21%! In 2018 werden 464 miljoen flessen Prosecco verkocht.
Het tintelende vocht is afkomstig van Prosecco-druiven die worden verbouwd op 24.000 hectaren wijngaard in de regioni Veneto en Friuli. Twee van de drie flessen Prosecco zijn verkocht all’estero, in het buitenland. Opvallend genoeg is het Verenigd Koninkrijk de grootste afnemer van de bollicine, bubbels.
Prachtig Prosecco landschap
Wie de Prosecco-streek ooit heeft bezocht weet dat het landschap waar de Prosecco vandaan komt bijzonder mooi is. Het gebied met aaneengesloten catene collinari, heuvelketens, loopt van est a ovest, van oost naar west. De maar liefst 30 kilometer lange strook heuvels met ripidi pendii, steile berghangen, maken het mechnaisch oogsten van de druiven ingewikkeld. Om die reden zijn het vooral kleine wijnboeren die de Proseccodruif verbouwen.
Drie keer is scheepsrecht
Non c'è due senza tre! Drie keer is scheepsrecht! Twee keer eerder werd er een gooi gedaan naar deze prestigieuze toekenning; vorig jaar werd de poging een bocciatura, afwijzing. Ook in 2010 werd de kandidatuur weggestemd. Een van de redenen was de angst van milieuorganisaties voor wat de intensieve wijnbouw en het gebruik van verdelgingsmiddelen in het landschap aanrichten.
Ora è ora di brindare! Nu is het tijd om te proosten!
Cin cin!
© Foto: Kate Townsend via Unsplash
From nowon the hills of #Prosecco are a World Heritage Site. #UNESCO pic.twitter.com/3wsJ76SamS
— Greatitaliangardens (@FrancescaCalca4) 7 juli 2019