Met deze enorme warmte is de verleiding groot om in Rome verkoeling te zoeken bij de fonteinen. Maar let op: het kan je wel eens een multa salatissima, dikke vette boete, opleveren! Dat is sinds begin juli het geval, maar blijkbaar is de boodschap nog niet tot iedereen doorgedrongen. Eigenlijk draait alles, als je de regels bekijkt, om het laten terugkeren van buone maniere, goed fatsoen.
Asociaal gedrag
De Italianen zijn er helemaal klaar mee. Het zijn een stelletje incivili, asocialen, die toeristen. En ook al leeft Rome van het toerisme, dat betekent nog niet dat de bezoekers zich alles kunnen permitteren. De maat is vol. Rifrigerarsi, afkoelen, doe je maar ergens anders, maar niet in de fonteinen! L’ultilizzo improprio, onjuist gebruik, van de monumentale fonteinen zoals de prachtige Trevi-fontein, wordt niet langer gedoogd en dus bestraft. Dus: voetjes thuis. Een muntstuk in de fontein gooien, dat mag nog wel... Maar niet als je in de fontein staat. Fare il bagno, zwemmen, in de fonteinen: no signore!
Hoge boetes voor…
En, oh ja, je naam graffitare, krassen, in een van de gebouwen of zuilen levert je ook een boete op. Het bevestigen van lucchetti, slotjes, en andere objecten aan de erfgoederen, moet je ook uit je hoofd laten. En als je uit een nasone, openbare drinkfontein, drinkt, doe dat dan zonder de cannella di erogazione dell’acqua, spuitmond, met je mond aan te raken.
De Spaanse trappen: niet meer op een van de 135 treetjes gaan zitten. De scalinata, trappen, zijn een capolavoro di arte, meesterstuk. Je zag er niets meer van door de massa's personen die er zaten. Trouwens: eten, zittend op een van de monumenten: ook verboden.
Muziek maken op straat mag alleen als je een vergunning hebt. Erotische of aanstootgevende artikelen mogen niet in de etalage. Dus voor die boxershorts en kookschorten met ‘het zakie’ van Michelangelo zul je, als het goed is, een winkel in moeten.
En nog meer verboden in Rome
Zingen in mezzi pubblici, openbaar vervoer: verboden. Passeggiare a torso nudo, rond wandelen met ontbloot bovenlijf: verboden. Mozziconi di sigaretta, sigarettenpeuken: in de asbak en niet op de grond. Posters ophangen op beni pubblici, openbare gebouwen: niet doen. Heb je een onbedwingbaar verlangen rifiuti dai secchioni, afval uit de afvalbakken, te halen: niet meer doen; het levert je een boete op.
De pub-crawl, bedoeld om zoveel mogelijk alcohol te nuttigen in de verschillende dranklokalen: verboden. De detailhandel mag geen alcohol meer verkopen tussen 22h en 7h. Na 23h mag je tot 7h geen alcohol meer drinken op straat. En in de horeca mag na 3h en voor 7h geen alcohol meer worden verkocht.
Goed fatsoen
Het zijn gravi violazioni, ernstige schendingen, vindent . Vreemd genoeg heeft niet iedereen dat besef en moet de polizia urbana dagelijks optreden. We zullen ze eens wat fatsoen leren. Overtreding kan betekenen dat je voor 48 uur bepaalde delen van de stad niet in mag.
Ook verboden worden de centurions, verkopers van eten en drinken op straat en de saltafila, skip-the-liners. Kortom iedereen die een slaatje probeert te slaan uit de vele toeristen die dagelijks de hoofdstad bezoeken.
Een wet uit 1946 is afgestoft, aangescherpt en eindelijk in vigore, in werking. De 34 artikelen moeten volgens sindaca, burgemeester Virginia Raggi, zorgen voor fatsoen. Ook voor de inwoners zijn de regels aangescherpt. Zo mag je il bucato, de was, niet meer aan de straatzijde te drogen hangen. Geen Spaccanapoli dus in Roma. Barretjes moeten verplicht een bagno, toilet, hebben voor hun gasten.
De boetes zijn niet mals: een violazione, schending, van de wet, kost je tussen de € 160 en € 450. Attento a te! Je bent gewaarschuwd!