Italianen zijn een bijgelovig volk. Al eeuwenlang maakt superstizione, bijgeloof, deel uit van het dagelijks leven. Er zijn tal van tradities en gebruiken op het gebied van bijgeloof. Tijdens schrikkeljaar zijn Italianen extra op hun hoede. En de allergrootste rampspoed is volgens menigeen te verwachten op een vrijdag de 17e in een schrikkeljaar. Als je in Turijn of Milaan bent en je hebt de kans om ongeluk af te wenden, kun je dat dus maar beter doen. Tentar non nuoce… Baat het niet, dan schaadt het niet...
Bijgeloof in Torino [Turijn]
In Torino [Turijn] zie je bij de portici, gallerij, van Piazza San Carlo, een goudglimmende stier ingelegd op de pavimento, vloer. Heel wat toeristische gidsen zeggen dat je drie rondjes op een voet moet draaien op de ‘attributi’ del toro, de ballen van de stier. Dat brengt je geluk, naar verluid. Toeristen maken er natuurlijk een show van, maar de torinesi, inwoners van Torino, lopen er heel discretamente overheen, senza farsi notare, zodat het niemand opvalt. Dat is minder moeilijk dan het lijkt, want officieel mag je over de hele toro lopen om geluk af te dwingen.
Ga maar eens op het terrasje zitten voor Caffè Torino en kijk wat er gebeurt...
Nessuno ci crede, niemand die het gelooft, maar als je ziet hoe versleten en glimmend de toro rampante, steigerende stier, eruit ziet, begin je toch te twijfelen.
Minder bekend bij toeristen is dat Torino een tweede portafortuna, talisman, kent. Onder de galerijen van de Prefettura, is een bassorilievo, bas-reliëf, dat Cristoforo Colombo afbeeldt. Deze ontdekkingsreiziger richt de passer in zijn hand op een mappamondo, wereldbol, met in het midden het door hem ontdekte Amerika. Al snel na het plaatsen van deze bronzen afbeelding ging men deze aanraken om geluk af te dwingen. De plek is onschuldig: het is de mignolo, pink, van Columbus. Je ziet het vanzelf oplichten in het donker geworden brons.
Bijgeloof in Milano [Milaan]
Ook in Milano [Milaan] is er een stier waarop je drie giri, rondjes, moet draaien op zijn gioielli di famiglia, kroonjuwelen. Omdat de stier van mozaïek is, zie je daar een uitgesleten gat door al die mensen die hun rondje draaien op deze portafortuna, talisman, in de Galleria Vittorio Emanuele. Attenzione! Je moet het wel goed doen, namelijk met de tallone del piede destro, hak van de rechtervoet. Le dicerie, de praatjes, luiden dat het zou bijdragen aan de fertilità, vruchtbaarheid, van de dames. Maar ook dat je daarmee een tweede bezoek aan Milaan zou afdwingen of het beste afdwingen voor het komende jaar.
Bijgeloof in Firenze [Florence]
In Firenze [Florence] is het ook weer een dier dat geluk brengt, in dit geval een porcellino, varkentje, al is het een vrij groot beest. Je vindt het bij de Loggia del Mercato Nuovo. Naar verluid brengt het aanraken van il grugno, de snuit, van de Fontana del Porcellino geluk.
Bijgeloof in Vaticano [Vaticaanstad]
In Vaticaanstad wrijf je toch maar even over de piede, voet, van San Pietro; je weet immers maar nooit…
Bijgeloof in Verona
Je hoeft Giulietta maar te zien op de binnenplaats met beroemde balkon van Romeo en Julia en je ziet al van een afstand dat haar aanraken niet anders dan geluk kan brengen.
Bijgeloof in Napoli [Napels]
Nu zijn ze in Napoli [Napels] niet vies van bijgeloof; het wordt ook wel la capitale della scaramanzia, hoofdstad van het bijgeloof, genoemd. Lees bijvoorbeeld maar eens het artikel over bijgeloof met oud & nieuw.
Zin of onzin? Bedenk:
Tentar non nuoce…
Baat het niet, dan schaadt het niet...
Bekijk ook de andere artikelen over bijgeloof:
Lees ook de ander artikelen over het Corona-virus met links naar de overzichten van besmettingen, groottes van de province etc.