Ga je naar Italië, zul je bij de grens een negatief testresultaat moeten overleggen van een antigeentest niet ouder dan 24 uur. Of van een test molecolare, PCR test, afgenomen binnen 48 uur voor aankomst. Wie niet gevaccineerd is, moet vijf dagen in quarantaine. Italië zet alles op alles om de besmettingscijfers laag te houden.
Eerder voerde Italië al de Super Green Pass in om de veiligheid van eenieder zoveel mogelijk te waarborgen. Die Super Green Pass zou gelden van 6 december 2021– 15 januari 2022. Maar gaat, zo blijkt op 15 december, verlengd worden tot 31 maart 2022. De pas geldt nu ook voor een zona bianca, witte zone. Met als doel preventief handelen om de Omicron variant buiten te houden en zo min mogelijk de kans te geven.
Voor iedereen, dus ook vakantiegangers geldt: vanaf 12 jaar en ouder moet je een Super Green Pass kunnen overleggen. Niet gevaccineerde kinderen, dienen getest te worden als ze 6 jaar of ouder zijn.
Ga je naar Italië vul dan voor vertrek in elk geval de Digital Passenger Locator Form in (dPLF).
Brussel boos
De huidige maatregel komt bovenop de Super Green Pass. Dit tot grote ira, woede, van de Europese Unie die eist dat de maatregel wordt teruggedraaid. President Mario Draghi’s antwoord aan Brussel: “Omicron impone cautela,” “Omicron vereist voorzichtigheid”.
Draghi licht toe dat het aantal Omicron besmettingen in Italië minder dan 0,2% is. Dat is heel veel lager dan in andere landen. "Je hoeft er dus niet lang over na te denken: maatregelen moeten de besmettelijke Omicron-variant weren bij de Italiaanse grens."
"Bisogna avere ancora molta attenzione e prudenza", “Je moet nog steeds goed opletten en behoedzaam handelen,” aldus de Presidente della Repubblica Sergio Mattarella.
Op de website van de Rijksoverheid vind je waar je een PCR- of Antigeentest in Nederland kunt laten doen. Lees ook het Italie.nl artikel waar je in Italië een PCR- of Antigeentest kan laten doen.
Coronavirus update volgens het Italiaanse dashboard
Het Italiaanse dashboard laat vooralsnog een geheel wit Italië zien. Alleen de regioni Calabria en Friuli Venezia Giulia zijn geel, net als de provincia autonoma di Bolzano, oftewel Zuid Tirol.
Italië heeft, in tegenstelling tot Nederland en tal van andere Europese landen, nooit tussentijds afscheid genomen van de maatregelen als het dragen van een mondkapje op drukke plaatsen en het houden van een meter afstand. Als je naar het Coronadashboard kijkt, lijken de maatregelen effectief. Doel nu is om niet terug te keren naar het scenario van maart 2020 dat bij iedereen nog op het netvlies gegrift staat.
Italië heeft, net als alle andere landen, te maken met oplopende besmettingscijfers. Dit is vooral in jongeren onder de twintig, maar ook tussen 30-49 jarigen. In de op 10 december gepubliceerde update wordt gesproken dat op nationaal niveau het aantal besmettingen de grens van 150 besmettingen per 100.000 inwoners is overschreden. De groei lijkt op nationaal niveau wel iets af te vlakken in het grootste deel van de Italiaanse regioni.
Lees meer over wat de maatregelen zijn die horen bij Zone Wit, Geel, Oranje en Rood.
Europese Corona dashboard overzicht
Wie kijkt op het Europese dashboard zag tot voor kort dat Italië het uitstekend deed ten opzichte van het donkerrood gekleurde Nederland. Inmiddels heeft het grootste deel van Europa dezelfde donkerrode kleur die Nederland ook heeft. Italië steekt daar nog steeds tegen af, maar begint ook te kleuren.
NB: het gaat bij de Zones Wit, Geel, Oranje, Rood om de door de Italiaanse overheid bepaalde kleurzones. Dat staat dus los van het reisadvies van de Nederlandse Rijksoverheid. En het staat los van de kleuren op het Europese Coronadashboard.
Afbeelding: © ECDC
Bekijk ook de andere artikelen over het Corona-virus
Lees ook de ander artikelen over het Corona-virus met links naar de overzichten van besmettingen, groottes van de province etc.