Italië hanteert, in tegenstelling tot Nederland, kleurzones om de grootte van het coronavirus-risico weer te geven. Elke kleurzone kent zijn eigen maatregelen. De kleuren wit, geel en oranje worden op landelijk niveau bepaald.
De kleurzones doen hun introductie op 6 november 2020. Op dat moment is er sprake van drie kleuren, elk met eigen maatregelen. Bij Zona Gialla, Zone Geel, is er sprake van bescheiden risico, Zona Arancione, Zone Oranje, betekent verhoogd risico; Zona Rossa, rood, staat voor ernstig risico. De zones staan voor een risicoprofiel en zijn gebaseerd op wekelijkse data.
In februari 2021 zijn er aanvullende maatregelen bij gekomen en heeft ook Zona Arancione Rafforzata, ook wel Zona Arancione Scuro, Zone Donker Oranje, zijn intrede gedaan. Die zit tegen de lockdown aan. En bevat extra maatregelen m.b.t. school, verplaatsingen en thuiswerken.
Regionaal kan de gouverneur een provincie of comune, gemeente, opschalen naar Donker Oranje of Rood als de cijfers daartoe aanleiding geven.
Sinds 14 januari 2021 heeft ook een zona bianca, Zone Wit, zijn intrede gedaan. Hiertoe behoren gebieden in Zone Geel met een laag risico. Voorwaarde om Zone Wit te worden is dat er voor drie weken op een rij minder dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners worden gemeten.
In alle gevallen dient er 1 meter afstand te worden gehouden. Ook is het dragen van een mondkapje verplicht op plaatsen waar deze afstand niet gewaarborgd kan worden. Desinfectie van de handen bij winkelentree is ook verplicht.
Attenzione!
De Italiaanse zonekleurtoekenning dient overigens niet verward te worden met het reisadvies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij bepalen of reizen naar Italië is toestaan. Dat kan dus ook betekenen dat de situatie in Italië beter is dan in Nederland, maar dat het Ministerie toch nog steeds een negatief reisadvies uitvaardigt respectievelijk handhaaft.
Bekijk voor meer informatie ook de andere artikelen over Italiaanse nieuws op Corona-gebied. Of bekijk het heldere coronavirusdashboard van il Sole 24 ore.
Zone toebedeling
De toebedeling van de kleur gebeurt door l'Istituto Superiore di Sanità (het Italiaanse RIVM) en door het Ministero della Salute (Ministerie van Voksgezondheid). Zij doen dit op basis van 21 parameters waaronder het Rt-getal, de brandhaarden, ziekenhuis- en IC-bedbezetting. Er liggen vier bijbehorende scenario's uitgewerkt met maatregelen.
Een gouverneur kan microzones aanwijzen; dat zijn provincies of gemeentes die binnen zijn regione vallen. Lokale autoriteiten mogen, indien de cijfers daartoe aanleiding geven, opschalen naar Zone Donker Oranje of Zone Rood. Ze kunnen daarmee een (gedeeltijke) lokale lockdown afkondigen. Van een versoepeling kan alleen sprake zijn als een regione twee weken op rij de bijbehorende cijfers laat zien.
Duur van de maatregelen
Het DPCM, Decreto del Presidente del Consiglio dei ministri, bepaalt de duur van de maatregelen. Zij bepaalden in het decreet van 3 december 2020 dat tijdens de feestdagen, dus tussen 21 december en 6 december, reisbeperkingen golden tussen regioni. Dit om een exodus en daarmee virusverspreiding, zoals in maart 2020, te voorkomen.
Code wit
Op 14 januari 2021 heeft de zona bianca zijn intrede gedaan. Hiertoe behoren gebieden in Zone Geel met een laag risico. Voorwaarde om Zone Wit te worden is dat er voor drie weken op een rij minder dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners worden gemeten. De beperkende maatregelen van code geel vervallen, net als de avondklok. Wel gelden de algemene maatregelen van 1 meter afstand; het dragen van een mondkapje op plaatsen waar deze afstand niet gewaarborgd kan worden; desinfectie van de handen bij winkelentree.
CODE GEEL
Bij Zona Gialla is sprake van een rischio moderato, bescheiden risico. De hierbij horende maatregelen zijn op hoofdlijnen:
- coprifuoco, avondklok, tussen 22h en 05h
- bars en restaurants mogen tussen 05h - 18h open zijn. Maximaal 4 personen aan een tafel, tenzij het een huishouden betreft. Consegna a domicilio, thuisbezorging, en cibo da asporto, afhaalmaaltijden, blijven mogelijk tot 22h
- winkelsluiting in winkelcentra in weekend, zon- en feestdagen m.u.v. apotheken, supermarkten, kiosken en tabakswinkels
- thuisonderwijs voor de middelbare school en hogescholen/universiteiten m.u.v. eerstejaars en werkpractica
- maximaal 50% bezetting van openbaar vervoer m.u.v. de schoolbussen
- sluiting zwembaden, theaters, musea, bioscopen en sportscholen. Sportcentra blijven open
- sluiting van scommesse, giochi e videogiochi, gok- en speelautomaten, in bars en tabakswinkels
- bezoek aan una seconda casa, een (eigen) tweede huis, zijn toegestaan
- Sinds 21 februari 2021 geldt dat je met maximaal 2 volwassenen op bezoek mag bij iemand thuis; je mag daarbij wel je eigen kinderen jonger dan 14 meenemen. Ook een mindervalide of niet zelfstandig persoon mogen mee.
- Sinds 21 februari geldt ook dat je maar een keer per dag naar een ander huishouden mag innen dezelfde regione.
De Rt-waarde in de gele zones is maximaal 1,5. Je mag de regione-grenzen wel over, mits de aangrenzende regione dezelfde kleur heeft.
CODE ORANJE
De bij Zona Arancione, Code Oranje, is er sprake van elevata gravità, verhoogd risico. De bij de kleur oranje horende maatregelen zijn gelijk aan die van Code Geel met aanvulling van:
- verbod om van de ene naar de andere regione of gemeente te gaan m.u.v. werk, studie, gezondheid of het verkrijgen van diensten die niet in de eigen gemeente beschikbaar zijn. Het autocertificazione, zelfverklaringsformulier, moet mee.
- restaurants en bars zijn gesloten. Afhaal/bezorgservice mag wel tot 22h
- sporten is toegestaan, mits individueel en all'aperto, in de buitenlucht
- Sinds 21 februari geldt ook dat je maar een keer per dag naar een ander huishouden mag innen dezelfde comune, gemeente. Is een oranje gemeente kleiner dan 5.000 inwoners, dan mag je wel naar andere gemeenten, zij het wel binnen een straal van 30 km vanaf de gemeentegrenzen.
CODE DONKER-ORANJE
Met ingang van 25 februari 2021 is er een nieuwe nuancering toegevoegd aan de vier kleurzones. De Zona Arancione scuro, donker-oranje, heeft meer beperkingen dan code oranje. Elk gebied kan specifieke beperkende maatregelen hanteren. De beperkingen gelden vooral de spostamenti, verplaatsingen. Het is aan de gouverneur van een regione om maatregelen verder op te schalen indien de besmettingscijfers daartoe aanleiding geven. De ene zona arancione rafforzata kan daardoor andere maatregelen hebben dan andere gelijkkleurige zones. Op hoofdlijnen zie je de volgende maatregelen terugkomen.
- smart working, thuiswerken, is verplicht
- je mag het huis alleen verlaten indien noodzakelijk voor werk, boodschappen en gezondheid. Je dient dan het autocertificazione, het zelfverklaringsformulier, bij je te dragen.
- verbod om de gemeente te verlaten, ook al is deze kleiner dan 5.000 inwoners, tenzij de producten die je nodig hebt niet in de eigen gemeente verkrijgbaar zijn.
- verbod op bezoek aan je tweede huis
- sluiting van scholen
CODE ROOD
De bij Code Rood, Zona Rossa, is er sprake van massima gravità, de grootste ernst. De bij deze kleur horende maatregelen zijn gelijk aan die van Code Geel en Oranje met aanvulling van misure ancora più restrittive, nog meer beperkende maatregelen:
- je mag je huis niet uit met uitzondering van noodzakelijke activiteiten op het gebied van werk, studie, gezondheid
- winkels en schoonheidssalons zijn gesloten m.u.v. de supermarkt, apotheek, kappers en wasserijen
- thuiswerken verplicht m.u.v. indien aanwezigheid noodzakelijk is bij openbare dienstverlening
- thuisonderwijs voor middelbare scholen en hoger onderwijs. Alleen de studie medicijnen met bijbehorende practica gaan door
- sluiting sportcentra. Je mag wel individueel sporten in de omgeving van je huis
- je dient ten allen tijde voorzien te zijn van de autocertificazione, een formulier dat verklaart waar je naartoe onderweg bent
Bekijk ook de andere artikelen over het Corona-virus
Lees ook de ander artikelen over het Corona-virus met links naar de overzichten van besmettingen, groottes van de province etc.