Het is niet makkelijk om in één woord te vangen wat ‘de Italiaan' met Natale, Kerst, eet. De kersttradities verschillen sterk van regione tot regione. Maar een Panettone of Pandoro, die staat overal wel op tafel... En dan kun je er natuurlijk op wachten dat er een heuse recordpoging wordt ondernomen...
Afgelopen weekend is in Milano [Milaan] de grootste Panettone ter wereld gepresenteerd en aangesneden. Het spektakel vond plaats in het centrum in de Galleria Vittorio Emanuele. De 2 meter hoge Panettone was gebakken door de Pasticceria, banketbakkerij San Gregorio. Het was dringen geblazen om een van de 1200 fette, sneetjes te bemachtigen. Er moest zelfs beveiliging aan te pas komen... con calma, con calma, con calma... wellicht is het aantal keer dat dat wordt genoemd ook een record...
Milaan organiseerde nog meer. Er was zelfs een heuse regata met 100 kano's op de Naviglio grande. Ook Babbo Natale dreef de Canale af per kano. Elders in de stad vind je een prachtige kerstmarkt. Deze blijft staan tot begin januari, dus zoek je nog een origineel voor onder de Kerstboom? Verras je lief met een vliegticket en hotelovernachting in Milano.
Lekker eten doe je altijd al in Italie, maar met Kerst, pakken de Italianen nog eens extra uit. Het Italiaanse kerstgebak Panettone en Pandoro wordt steeds bekender. Ga je in Italie bij iemand op bezoek dan neem je steevast een doos mee. De dozen zijn van zichzelf al toonbaar en hoeven dus niet meer ingepakt te worden. Ook in Nederland worden met Kerst steeds vaker Panettone en Pandoro gegeten - zowel door degene die het voor zichzelf koopt als door degene die het aantreft in zijn kerstpakket
Italiaanse kersttradities
Italia is het traditieland bij uitstek. Met name de kerstdagen kennen een heel scala aan vaste gebruiken. Zoals in veel landen mag de kerstboom en de presepe, kerststal, niet ontbreken. Daarnaast bestaan er nog tal van typisch Italiaanse kersttradities.