I segreti della camera da letto, bedgeheimen: het insinueert van alles; het maakt nieuwsgierig. Maar worden bedden en slaapkamers niet voor het merendeel van de tijd gebruikt om gewoon te slapen? Hoe zit het eigenlijk met het slaapgedrag van de Italianen in verhouding tot dat van de Nederlanders? En wat is er nog meer dat je niet weet?
Bij het zoeken naar wat Italianen onderscheidt van Nederlanders stuitten we niet alleen op een aantal opmerkelijkheden, maar ook op een bijzonder leuk cadeau-idee voor Italië-liefhebbers. Maar daarover verderop meer. Heb je het namelijk over bed- en badlinnen, die vallen onder biancheria.
Biancheria
Het woord biancheria heeft meerdere betekenissen. Het achtervoegsel of de context maakt pas duidelijk om wat voor soort biancheria het gaat. Het is, in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, in elk geval géén witgoed. Het Italiaanse woord daarvoor is elettrodomestici.
La biancheria zonder toevoeging betekent ‘de was’. Daar valt een boel onder. Van biancheria da letto, beddengoed, tot biancheria intima, ondergoed, biancheria da cucina, keukenlinnen, biancheria da tavola, tafellinnen, tot biancheria da bagno, badlinnen.
Voor zowel bad- als bedlinnen geldt: vroeger deed je er een mensenleven mee; het was immers onderdeel van la dote, de bruidsschat, of de bij elkaar gespaarde corredo, uitzet. Dat is allang niet meer zo. Je hoeft de woonmagazines of woonprogramma’s maar te volgen en je ziet dat stijlen, materialen, kleuren, trends belangrijker dan ooit worden geacht. Dat zie je ook terug op de website van Smulders Textiel; het is verre van slaapverwekkend; je wordt er juist hebberig van. Maar wat gebeurt er nou precies onder dat beddengoed?
Slaapgedrag Italianen versus Nederlanders
Wist je dat Nederlanders en Finnen kampioen langslapers zijn. Volgens onderzoek slapen ze gemiddeld 7,37 uur per nacht. Engeland, Ierland en België slapen een paar minuten korter. Opvallend is dat de Italianen het doen met slechts 7,09 uur sonno, slaap, per nacht. Hekkensluiter is Turkije. Daar slapen ze maar 6,50 uur per nacht.
In 2016 stond Italië trouwens nog in de top 10 dormiglioni, slaapkoppen, volgens het tijdschrift Science Advances. Italianen sliepen toen nog gemiddeld 7,53 uur per nacht.
Favoriete slaaphouding Italianen versus Nederlanders
Zou er een verschil zitten in hoe Italianen slapen en hoe Nederlanders? De slaaphouding wijkt inderdaad af. De favoriete Italiaanse slaaphouding:
- Di fianco, op de zij: 61% van de vrouwen en 50% van de mannen
- Posizione supina, op de rug: 35% van de vrouwen en 32% van de mannen
- Posizione prona, op de buik: 26% van de vrouwen en 22% van de mannen
In Nederland is de favoriete slaaphouding:
- Dormire schiena contro schiena, met de ruggen naar elkaar slapen: 30% van de Nederlands echtparen slaapt het liefst zo
- Dormire a cucchiao, lepeltje lepeltje slapen, heeft de voorkeur van 28% van de Nederlandse vrouwen en 20 % van de mannen
Bedtijd Italianen vs Nederlanders
Je hoeft in Italië maar rond te kijken ’s avonds laat op straat of in het restaurant, en je weet dat de bedtijd van kinderen een groot verschil is met Nederland. Dat is er ook nog steeds bij volwassenen: 36 % van de Italiaanse mannen gaat pas na mezzanotte, middernacht, naar bed in tegenstelling tot 23% van de Italiaanse vrouwen. Nederlanders daarentegen gaan gemiddeld eerder naar bed, namelijk tussen 23.00 en 23.15 uur.
© afbeelding: Landgeist
Handdoekje leggen uit den boze
Van bedlinnen over naar badlinnen. En daarmee naar Italiaanse stranden die worden gekenmerkt door rijen strak opgestelde parasols en strandbedjes. Een Italiaan zal niet zo snel een asciugamano, handdoek, leggen op een zonnebedje om deze te reserveren. Die (genummerde) zonnebedjes aan het strand zitten immers vaak inbegrepen bij het verblijf. Asciugamani da spiaggia, strandlaken, mee en klaar. Een caffè drink je namelijk in een chiosco aan het strand. Lunchen doe je in het hotel of in een restaurant. Dus sjouwen met van alles en nog wat is niet nodig. Overigens haal je Italianen én Nederlanders er op het strand zo uit. Meer hierover, en nog veel meer, vind je in de Italie.nl strandspecial.
Idea Regalo! Cadeautip!
Rondstruinend op de website van Smulderstextiel, stuitten we op dit Retro Amalfi strandlaken waarmee je een echte Italiëliefhebber zeker blij maakt. Het Amalfi strandlaken is van 100% katoen velours. Het is daardoor lekker soffice, zacht. Leuke cadeautip voor een compleanno, verjaardag, maar ook voor de feestdagen. Doe er vooral ook Nonna’s wasgeheimen bij, die zorgen ervoor dat het strandlaken niet alleen schoon wordt maar ook mooi sprankelend blijft.
Nonna’s wasgeheim voor strandlakens
Een Italiaanse mamma en nonna van de oude stempel weet als geen ander hoe je strandlakens moet smacchiare, ontdoen van vlekken, en hoe te voorkomen dat het strandlaken rigido come un baccalà, hard, wordt.
Nonna's wastips voor het wassen van badlinnen:
- Sbattere, uitkloppen, dat strandlaken
- Aan de lucht laten drogen maar niet in de zon
- Krijg je het zand er niet uit, doe dan 3 eetlepels natuur- of schoonmaakazijn per liter water, in een bacinella, teil, met koud water. Laat dit gedurende een uur in ammollo, de week, en beweeg het strandlaken af en toe. Het zand en andere viezigheidjes zullen dan uit de stof gaan. Trouwens, azijn ontsmet niet alleen, maar haalt de kleuren op en ammorbidisce, verzacht, de vezels.
- Vetvlekken van bijvoorbeeld zonnebrand haal je er vooraf uit door er detersivo per piatti liquido, afwasmiddel, op te doen en 5 minuten te laten intrekken. Daarna de wasmachine in.
- Drogen van het strandlaken doe je uit de zon zodat de UV-stralen niet leiden lo sbiadimento dei colori, uitbleken.
© Beeld: Smulders Textiel, Unsplash, Landgeist
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Smulders Textiel