Zoals koffie bij Italië hoort, zo hoort koffiedrab in het rijtje met nonna’s tips voor huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Tenminste: als je koffie zet met de caffettiera of als je bonen maalt voor je vers gezette caffè. Gooi na afloop het fondi di caffè, koffiedik, niet weg, je kunt het namelijk nog op allerlei manieren gebruiken. Zowel in huis, tuin en keuken. En zelfs bij je uiterlijke verzorging.
Koffiedik in de keuken
Last van nare geurtjes in je frigorifero, koelkast? Zet er een piattino, schoteltje, met koffiegruis in en na een paar dagen verdwijnen de geurtjes als sneeuw voor de zon! Dit geldt dus ook voor de schoenenkast, kelder of andere muffige ruimtes zoals je sporttas.
- Heb je last van cattivi odori e umidità, geurtjes en vocht, in de de auto: leg er een een met droge koffiedrap gevulde oude panty in. Problema risolto, probleem opgelost. .
- Net aglio o cipolla, knoflook of ui, gesneden en ruiken je handen niet meer zo fris? Strofina, wrijf, een beetje koffieprut over je vingers en handpalmen en spoel die daarna af met lauw water. La puzza sparisce, de stank verdwijnt.
Koffiedik in huis
- Ook voor de pulizia della casa, schoonmaak in huis, kun je de koffieresten gebruiken. Heb je hardnekkig vuil op afwasbare oppervlakten in huis? Wrijf er wat koffiedrab op met een spons, voeg wat sapone, zeep, toe en de koffie doet zijn werk!
- Heb je een lichte graffio, kras, op je donkerhouten tafel? Maak een dikke pasta van de koffieprut met wat water en wrijf dit in de kras. Laat het 5 tot 10 minuten zitten en haal het weg met een katoenen doek. Zo wordt de e kras weer donker en valt-ie minder op,
Bij alle oplossingen geldt: probeer het eerst op een plekje dat niet direct in het oog valt.
Koffiedik in de tuin
- Fertilizzare il giardino, je tuinaarde vruchtbaarder maken, kan goed met koffiedik. Koffie is rijk aan kalium, fosfor, koper en magnesium en is daarom ideaal om als concima, voedingstof, te gebruiken. Dat geldt overigens ook voor cenere, as. Deze natuurlijke voedingstoffen doen het goed bij bloemen en planten die van zure grond houden. Denk aan rozen, azalea’s, rododendrons en camelia’s.
- Last van le lumache, slakken, in je orto, moestuin? Strooi overgebleven koffiedrab aan de randen van je moestuin. Slakken vinden dit verre van lekker.
Koffiedik voor de uiterlijke verzorging
- Maak een heerlijk pediluvio, voetenbad, door restjes koffiete te mengen met lauw water. Werkt goed bij vermoeide voeten. Koffieprut gebruik je om ruwe plekjes te verzachten.
- Meng de koffiedrab met bruine suiker en een beetje kokosolie en masseer het met cirkelvormige bewegingen op je sinaasappelhuid. Doe dit twee keer per week gedurende tien minuten en naar verluid werkt deze scrub even goed als een anti-cellulitis crème! Dat komt door de cafeïne: die helpt om vetophoging af te breken, hetgeen zorgt voor een betere bloedsomloop, en in combinatie met de scrub tegen cellulitis.
- Heb je het laat gemaakt en last van donkere plekken onder de ogen? Vaak is stanchezza, vermoeidheid, het eerst te zien onder de ogen, omdat daar la pelle, de huid, het meest kwetsbaar is. Cafeïne werkt ontstekingsremmend en stimuleert de bloedcirculatie rond de ogen. Zo verminder je dus wallen en donkere kringen.
- Ook helpen de antioxidanten in koffie tegen huidveroudering. Voeg wat kokosolie toe aan het koffiedik, smeer het onder gli occhi, de ogen, en laat het ongeveer 10 minuten zitten voor je het met water afspoelt.
- Heb je donker haar? En wil je het wat donkerder laten oplichten? Breng dan na het wassen wat oude, koude, verdunde koffie aan op je haar, laat het even intrekken, en spoel uit.
- Je kunt bij het haren wassen ook starten met het masseren van koffiegruis op je hoofd. Het verwijdert dode huidcellen en de cafeïne zorgt ervoor dat je haar sneller groeit.
Kortom, zet nog maar een lekkere caffè en bedenk hoe je daar, dankzij de restanten, nog langer van kunt genieten.