4 maart 2020
Het RIVM heeft dinsdagavond 3 maart 2020 code oranje afgegeven voor Noord-Italie, oftewel alleen reizen als strikt noodzakelijk. Echter 88% van de besmettingen doen zich voor in drie van de acht regioni van Noord Italië. In een van de acht regioni zijn er helemaal geen besmettingen; desalniettemin geldt ook daar code oranje...
De zwaarst getroffen regioni, gewesten, in Noord Italie
Maar liefst 88% van de contagiati, besmette personen, is afkomstig uit Lombardia, Emilia Romagna en Veneto, aldus Angelo Borelli op de dagelijkse persconferentie. Hij is hoofd van het belangrijke en actieve Protezione Civile, Civiele Bescherming, en eerste aanspreekpunt bij natuurrampen, overstromingen of andere zware gevallen waar de burgers mogelijk risico lopen.
In Italië wordt momenteel onderzocht of het gebied rondom Bergamo code rood moet krijgen om verdere uitbraak in te dammen. Dat alles in ogenschouw nemende, is het begrijpelijk dat het RIVM in die desbetreffende drie regioni opschaalt naar code oranje.
De minst getroffen regioni, gewesten, in Noord Italie
Noord-Italië bestaat zoals we eerder beschreven uit 8 regioni, en heeft een oppervlakte vergelijkbaar met vier keer de grootte van Nederland. Opmerkelijk is dat in het uiterste zuidwestelijk gelegen Valle d’Aosta sprake is van 0 (nul!) besmettingen. In Trentino-Alto Adige zijn het er 5; in het uiterst zuidoostelijk gelegen Friuli Venezia Giulia zijn het er 13. Desalniettemin geldt ook hiervoor code oranje, dus negatief reisadvies vanuit het RIVM. En daarmee dus geen dekking vanuit de reisverzekering. De toeristenindustrie in het noorden van Italië ervaart dit alles als een genadeslag.
Het goede nieuws is dat 60% van Italië nog code groen resp. geel heeft.
Lees ook:
Wat doet Italië tegen het Corona-virus?
Italië monitort het Corona-virus doorlopend op een actieve manier. Zo wordt bijvoorbeeld bij iedereen die met het vliegtuig landt in Italië, de temperatuur opgemeten. Is je temperatuur boven de 37,5 C en hoest je, word je gelijk apart gezet.
Ook maken ze in Italië actief gebruik van tamponi, een soort van lange wattenstaafjes, waarmee ze achterin de keel wrijven tegen het mucosa, slijmvlies, zonder het saliva, speeksel, aan te raken. Dit levert een zeer betrouwbare uitslag op. De Repubblica schrijft op 3 maart dat er 25.856 mondslijmtesten zijn afgenomen; 21.000 daarvan in Lombardia, Emilia Romagna en Veneto. Dat is meer dan 80% van de tests in drie van de acht regioni.
Om de besmettingen in te perken, werd twee weken geleden in een groot deel van Noord-Italië verordonneert dat de scholen dicht moesten blijven. Musea en grote publieksruimten moesten sluiten. Grote evenementen werden afgelast. Alles om verdere verspreiding zoveel mogelijk in te dammen. En zo waren er meer maatregelen.
Er komen ook nieuwe maatregelen bij. Op dinsdagavond 3 maart werd opgeroepen om de komende dertig dagen geen abbraccio, omhelzing, meer te geven en geen strette di mano, handen te schudden. Er wordt geadviseerd een meter afstand van elkaar te houden. 65+ers wordt opgeroepen luoghi affollati, drukbezochte plaatsen, te mijden.
De misure straordinarie, buitengewone maatregelen, die zijn genomen, werpen hun vruchten af in Italië. Op dit moment is de progressione, voortschrijding, van het virus aan het afnemen, aldus La Repubblica. Zoals hierboven al geschreven, baart de situatie in Lombardia, Emilia Romagna en Veneto echter nog wel zorgen.
Volgens la Repubblica zijn de slachtoffers in heel Italië prevalentemente, vooral, personen boven de 70 jaar. De jongst overledene is 55, de oudste 101. Een aantal daarvan had eerder andere ziektebeelden en een broze gezondheid.
Inwoneraantal, bevolkingsdichtheid Italië versus Nederland
Italië heeft zo’n 60,4 miljoen inwoners, Nederland zo’n 17,2 miljoen. Qua oppervlakte is Italië zeven keer groter dan Nederland; de bevolkingsdichtheid varieert van 39 personen per km2 (Valle d’Aosta) tot 424 inwoners per km2 in Campania en 422 in Lombardia. [Bekijk de volledige lijst]
Nederland is heel wat dichtbevolkter dan Italië; de provincie met het minste aantal inwoners per km2 is Drenthe (187); de dichtstbevolkte provincie is Zuid-Holland met 1.361 inwoners per km2. Dit is drie keer zo veel als het dichtbevolkte Lombardia…
Als je bovenstaande feiten in overweging neemt, is het begrijpelijk dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om het aantal Corona-besmettingen zoveel mogelijk in te perken. Wat echter de reden is om heel Noord-Italie over een kam te scheren, is niet duidelijk.
Afwegen en nuanceren
Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat een overzichtskaart van Italië voorzien reisadvies en kleurcodes. Raadpleeg deze voor vertrek. Code oranje en rood worden niet gedekt door je reisverzekering. Code groen en geel wel. Zet het aantal besmettingsgevallen af tegen de grootte van het gebied en maak voor jezelf een weloverwogen, genuanceerde beslissing die op jouw persoonlijke omstandigheden is toegespitst.
Bij code geel kun je een afweging maken om wel naar het gebied af te reizen. Bekijk ook de links in de andere artikelen om voor jezelf de juiste inschatting te maken. Zet het aantal besmettingen af tegen de grootte van het gebied, bekijk en vergelijk de bevolkingsdichtheid en neem vervolgens een weloverwogen besluit.
Lees ook:
- Het Corona-virus in Italië
- Corona-virus: kan je wel op vakantie?
- Oppervlakte en inwoneraantal van Italië
Bekijk deze boodschap uit Noord-Italië
De Nederlandsse Sytske Maaijen woont al zo'n twintig jaar in Italië en geeft ter plekke verslag.
Bekijk ook de andere artikelen over het Corona-virus
Lees ook de ander artikelen over het Corona-virus met links naar de overzichten van besmettingen, groottes van de province etc.