Het is gelukt! L'arte del pizzaiuolo, de kunst van de pizzabakker om een pizza te maken, is na jarenlange inspanningen premiata, bekroond! Met als ultieme beloning opname in het Unesco Werelderfgoed. Congratulazioni pizzaiuoli, pizzabakkers!
We schreven eind november al dat de benodigde stemmen waren binnengehaald, maar vandaag is in Zuid Korea bekend geworden dat de pizza napoletana dus Werelderfgoed is. Volgens de sindaco, burgemeester, van Napoli [Napels] gaat het om een riconoscimento storico, historische erkenning. Het is bovendien de enige erkenning voor Italië dit jaar. Ach, je moet maar bedenken dat Italie toch al rijkelijk bedeeld is met Wereldergoederen. Geen ramp dus.
Pizzabakker oud beroep
Pizzaiuolo, pizzabakker, is een antico mestiere, oud beroep. De Unesco schrijft: "De culinaire know-how die hoort bij het maken van een pizza is indiscutibile, onbetwistbaar, onderdeel van het patrimonio culturale, immateriale e culterale. Het maken van de pizza is onlosmakelijk verbonden met gesti, canzoni, espressioni visuali, gergo locale, capacità di maneggiare l'impasto della pizza, esibirsi e condividere, oftewel gebaren, liederen, gezichtsuitdrukkingen, lokaal jargon, de kunst om het pizzadeeg te maken, het je laten zien en uit te dragen.
Ook in Napoli [Napels] wordt er opgetogen gereageerd. Verwachting is dat er niet alleen nog meer pizza wordt gegeten, maar ook dat de jongeren niet hoeven te emigreren. De opname in het werelderfgoed wordt gevierd met, hoe kan het ook anders.... pizza gratis per tutti! Op 14 december ben je benvenuto, welkom, in Napoli.
Lees verder na het filmpje
Het ontstaan van de Pizza Margherita
In Capodimonte is de forno, pizzaoven, die de eerste pizza margherita bakte, overigens nog steeds in gebruik. In de zomer van 1889 maakte pizzabakker Raffaele Esposito in Pizzeria Brandi verschillende pizza's voor Koningin Margherita di Savoia. Heel wat pizza's passeerden de revue: een witte met reuzel, basilicum, pecorinokaas en peper. Dan eentje met tomaat, ansjovis, knoflook, oregano en olijfolie. Zelfs een met ricotta gefrituurde pizza calzone werd haar voorgeschoteld. Maar uiteindelijk viel de koninklijke keuze op de pizza met tomaat, mozzarella, olijfolie, basilicum en pecorino. In onore, ter ere van, haar bezoek werd de pizza uiteindelijk naar haar vernoemd.
Meer over pizza
Bekijk ook:
- onze pizzaspecial
- onze pizzarecepten
- Fotografeer een van de pizza's voor 10/12/17 en win het Kookboek De Zilveren Lepel Napels
- Pizaoventjes voor thuis - Om dit heugelijke feit te vieren in december 2017 tijdelijk met gratis felbegeerde I love Italia sticker!