26 februari 2020
Nadat het plaatsje Codogno in Lombardije is getroffen door het Corona-virus en Vo' Euganeo in Veneto, worden tal van vakanties in heel Italië geannuleerd, zo begrijpen we van onze contacten in Italië. Heel wat mensen laten zich beïnvloeden door de viral gaande berichten over het Corona-virus. Lokale toeristenbureaus hebben het druk met alle vragen die ze erover krijgen.
Ondertussen is er ook een relativerend tegengeluid te horen, ook vanuit journalistieke zijde. Het bereik hiervan is heel wat minder dan dat van de Italiaanse tv die altijd aan staat.
De grootte van het gebied waar het Corona-virus is aangetroffen
Even voor de beeldvorming: de regione Lombardia [Lombardije] waar de eerste contagiato, besmette persoon, is geconstateerd is qua oppervlakte zo groot als heel Nederland met uitzondering van Noord-Brabant en Limburg. De regione Veneto, waar een tweede plaatsje in quarantaine is gezet, is iets groter dan de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Gelderland samen. Inmiddels zijn er meer (kleine) haarden; met quarantaine wordt verdere verspreiding van het virus voorkomen. Via de reis-app van Buitenlandse Zaken is te volgen welke plaatsen dat zijn.
Leestip: Corona-virus: kan je wel op vakantie naar Italië?
Italië test bovenmatig veel
In Italië wonen vier keer zo veel personen als in Nederland. Er wordt bovenmatig veel getest op het Corona-virus: op het moment van schrijven maar liefst 8600 keer. In Nederland is er volgens het NOS op hetzelfde moment pas 50 keer getest. In Italië wordt actief op zoek gegaan naar wie mogelijk besmet is met het virus. Van daaruit is men proactief verder gaan zoeken naar de personen waarmee de patiënt in contact is geweest.
Grote vergrijzing
Daarnaast kent Italië een grote vergrijzing; dat verklaart het percentage van 2-3% van de aan het Corona-virus overleden personen, aldus Giovanni Rezza. De personen die zijn bezweken, betreffen ouderen in de leeftijd van 70-90 jaar en een persoon van 62. Een aantal daarvan lag al in het ziekenhuis met andere patologie, ziektes. Omdat er nog geen vaccin tegen het Corona-virus is, wordt deze kwetsbare categorie ernstiger ziek. De enige manier om dit te voorkomen is om de focolai, brandhaarden, in te dammen. Overigens was het Sars-virus in 2002-2003 vele malen dodelijker.
Het indammen van de haarden gebeurt in de regioni Lombardia en Veneto door het afgelasten van grote groepsmanifestaties. Of dat nu een voetbalwedstrijd is, theateroptreden of kerkdienst is. Huwelijken en begrafenissen zijn wel toegestaan, maar dan wel alleen in familiaire kring.
Nederlanders nuchter?
Blijkbaar zorgt de internationale (social) media-aandacht ervoor dat mensen hun vakantie in Italie cancellen, ookal is de bestemming mijlenver weg van de besmettingshaarden en ookal geldt er geen negatief reisadvies. Zouden Nederlanders ook massaal binnen blijven en hun leven drastisch aanpassen als er ergens in Nederland, ver verwijderd van de eigen woonplaats, het Corona-virus wordt geconstateerd?
Helaas overlijden er jaarlijks ook in Nederland heel wat mensen aan de gevolgen van de griep - veelal zijn dit persone fragili, kwetsbare mensen, zoals kinderen, ouderen en personen wiens gezondheid te wensen overlaat. Volgens het RIVM zijn in Nederland tijdens het griepseizoen van 2018/2019 zo’n 2900 personen aan de griep overleden. De griep staat in Nederland daarmee op de twaalfde plek als doodsoorzaak.
Een Italiaan en zijn visie op gezondheid
Een Italiaan snelt normaliter al bij een eerste raffredore, verkoudheid, richting arts en apotheek. Nederlanders dragen de griep over het algemeen heel wat gelatener. Uitzieken is veelal het devies, slechts bij uitzondering volgt een bezoek aan de dokter. Een heel verschil.
La nostra amica Rosemarijn Starreveld beschreef jaren geleden in een bijdrage voor de rubriek I Nostri Amici hoe zij met haar Nederlandse ogen aankijkt tegen de gezondheidsperikelen van Italië. Het geeft een mooi inkijkje.
Reisadvies voor Italië
Er wordt geadviseerd om het reisadvies te volgen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en te lezen wat het RIVM schrijft. Het spreekt voor zich dat persone fragili, kwetsbaren, bovengemiddeld voorzichtig dienen te zijn, maar dat is ook bij een doorsnee influenza, griep, het geval.
Voor de gemeenten die door de Italiaanse autoriteiten een in- en uitreisverbod opgelegd hebben gekregen en dus in quarantaine zijn geplaatst, heeft Het Ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies aangescherpt naar het hoogste niveau. Op het moment van schrijven toont de 24/7 BZ Reisadviesapp voor het grootste deel van Italie geen bijzondere veiligheidsrisico's. Als je Italië favoriet maakt in de app, ontvang je een pushbericht als het reisadvies verandert.
Het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is zowel per mail te ontvangen, alsook via de app of via Twitter te bekijken,
Afhankelijk van de reisverzekering die je hebt, worden de extra kosten die je moet maken als gevolg van het Corona-virus al dan niet vergoed. Op de website van het AD staan een aantal vragen met bijbehorende antwoorden vanuit het RIVM. Ook zijn er vragen gesteld aan Corona-expert Marion Koopmans.
Leestip: Mocht je onverhoopt toch een keer ziek worden op vakantie, is de woordenlijst Italiaans bij de dokter een uitkomst.
De nationale nieuwszenders
Het feit dat de nationale nieuwszenders van Italie alleen nog maar oog lijken te hebben voor het virus; het feit dat scholen gesloten blijven en de laatste twee dagen van het carnaval in Venetië uit voorzorg zijn afgelast, toont aan dat de schrik er bij de Italianen flink in zit. Er wordt gehamsterd alsof de derde Wereldoorlog op komst is. Restaurants blijven leeg, theaters gelasten voorstellingen af. Mascherine e amuchina, mondkapjes en desinfectie-middel, zijn uitverkocht.
Om verspreiding te voorkomen, besluiten sommige vliegtuigmaatschappijen om vluchten naar Italië te cancellen; il Salone del Mobile, de grootste meubelbeurs ter wereld, wordt uitgesteld. Niemand wil een verkeerd advies of verdere uitbraak van het Corona-virus op zijn geweten hebben, en dat terwijl de uitbraak van het Corona-virus vooralsnog vooral de mensen met een zwakkere gezondheid lijkt te raken. De onzekerheid die de berichtgeving over het Corona-virus veroorzaakt, brengt velen aan het twijfelen.
Tegengeluid
Ondertussen staan er ook journalisten op die de berichtgeving rondom het Coronavirus tegen een ander licht houden. Die wijzen op het beddentekort in de ziekenhuizen waardoor bij een epidemie een echt probleem ontstaat.
De Nederlandse journaliste Andrea Vreede tweet erover; haar Italiaanse collega Andrea Scanzi uit Arezzo si sfoga, laat zijn emoties de vrije loop, en kiest voor een uitgebreide tirade op Facebook. Voor dit laatste zul je het Italiaans wel moeten beheersen. Een interessant en relativerend tegengeluid!
Andrea Vreede
Correctie: 11 mensen overleden https://t.co/QUuIIDSAz1
— Andrea Vreede (@andreavreede) February 25, 2020
Het tegengeluid van Andrea Scanzi uit Arezzo:
Ma quanto deve andare avanti questo delirio collettivo?
Geplaatst door Andrea Scanzi op Dinsdag 25 februari 2020
Bekijk ook de andere artikelen over het Corona-virus
Lees ook de ander artikelen over het Corona-virus met links naar de overzichten van besmettingen, groottes van de province etc.