2-12-20
Voor de vierde keer dit jaar is de waterkering Mose in de lagune van Venetië geactiveerd om hoogwater buiten de stad te houden. In alle havens zijn de paratoie, sluisdeuren, omhoog gebracht. Dit gebeurde in de nacht van dinsdag 1 op woensdag 2 december, nadat de traghetto, veerboot, naar Griekenland de haven had verlaten.
Het jarenlang durende en geldverslindende project Mose moet ervoor zorgen dat Venetië niet onder water komt te staan. En dat lukte vandaag. Verwachting was dat het water aan het eind van de ochtend van woensdag 2 december een piek bereikt van 125-130 cm. Zonder waterkering zou Venetië voor 68,75 % onder water staan.
Hoog water seizoen
Het is er overigens het seizoen voor: jaarlijks staat de dogenstad in de periode tussen 5 september en 15 april een aantal keer onder water. Het record van hoog water wordt in 1966 gemeten. Het water bereikt dan een hoogte van 190 cm. In november 2019 lijkt tet er even op dat het record uit 1966 wordt verbroken. Gelukkig is dat niet het geval.
Bora wind
De harde rukwinden van de Bora spelen ook een rol. Deze koude wind brengt altijd ongemak met zich mee, zo weten de aan de kust van Veneto en Friuli-Venezia Giulia wonende inwoners. Vooral het havenstadje Chioggia, ookwel liefkozend Klein Venetië genoemd, krijgt het vandaag zwaar te verduren.
Sneeuw
In verband met verwachte sneeuw, rukken in het terraferma, binnenland, de spargisale, strooiwagens, uit. In het binnenland valt de sneeuw ook in de pianura, laagvlakte, bij Parma en Piacenza. In de nacht van vrijdag 4 op zaterdag 5 december wordt nogmaals marea eccezionale, extreem hoogwater, verwacht in Venetië. En sneeuw. Die combinatie is zeldzaam.
Venetië met hoog water
De inwoners zijn overigens gewend aan het hoog water in Venetië. Naast een boel ongemak levert het ook prachtige beelden, kijk maar eens naar deze archiefbeelden:
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram