- 2 zakjes actieve gedroogde gist van 7 gram (totaal 14 gram)
- 50 ml warme melk
- 2 eetlepels plus een mespunt suiker
- 250 gram bloem
- 1 mesputn zout
- 125 gram boter op kamertemperatuur
- 4-5 eetlepels rozijnen
- 8 gedroogde pruimen doormidden
- 250 ml lichte rum
- 2 appels geschild, zonder klokhuis en in achten
- 3 peren geschild, zonder klokhuis en in zessen
- 375 ml water
- 3 eetlepels suiker
- 1 geraspte schil van halve citroen
- Maak het deeg. Los de gist op in een glas met 2 eetlepels melk en een mespunt suiker. Laat alles 10 minuten staan. Klop 3 eieren in een kom los. Schep de bloem als een bergje op het aanrecht en maak een kuiltje in het midden. Doe er het zout, het gistmengsel, de 3 eieren, 2 eetlepels suiker en de helft van de boter in. Giet er de rest van de melk bij en kneed grondig. Voeg de resterende 2 eieren en de boter toe en kneed tot het deeg loslaat van het aanrecht. Doe het deeg in een beboterde kom, sluit hem af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plaats ca. 1 uur 30 minuten rijzen.
- Beboter 20 babavormpjes (of een savarinvorm met een inhoud van 2½ -3 liter) en bestuif ze met bloem. Schep het zachte deeg met een houten lepel in de vorm(en). Dek alles af en laat het rijzen tot het deeg de rand van de vorm(en) bereikt. Bereid intussen het fruit voor. Meng de rozijnen en gedroogde pruimen in een kom met zo veel rum dat alles net onderstaat. Laat ze 15 minuten staan. Giet ze dan goed af. Meng de appels, de peren, de uitgelekte rozijnen en de gedroogde pruimen in een grote pan. Doe er het water, de resterende rum, de suiker en de citroenschil bij en kook alles op niet te hoog vuur tot de appels en peren gaar zijn (ca. 20 minuten). Haal de pan van het vuur en laat het fruit in de stroop afkoelen.
Grazie a...
Met dank aan De Zilveren Lepel Napels en de Amalfikust voor het beschikbaar stellen van het recept en de foto uit het kookboek. De foto is gemaakt door Simon Bajad.
Wie kent 'm niet? Of misschien beter: wie heeft 'm niet: De Zilveren Lepel, de Italiaanse kookbijbel?! Dit kookboek, waarin Napoli [Napels] en de Costa amalfitana [Amalfitaanse kust] centraal staan, staat, in tegenstelling tot zijn lijvige zus, boordevol smakelijke foto's. En natuurlijk recepten. Dit recept is er een van.
Buon appetito!!