- zout
- olijfolie
- 400 gram polenta (maïsgries)
- 3 courgettes
- handjevol bladpeterselie
- 2 teentjes knoflook
- 100 gram ham gerookt
- 250 gram mozzarella (buffel)
- Breng in een pan met een zware bodem 2 liter water aan de kook. Voeg 1 eetlepel zout en een scheutje olijfolie toe als het water kookt. Draai het vuur laag en roer met een garde het maïsmeel beetje bij beetje erdoorheen. Blijf de eerstvolgende minuten voortdurend in de polenta roeren om klonteren te voorkomen. Laat de polenta circa 10 minuten op laag vuur pruttelen. Roer regelmatig en steeds in dezelfde richting. De polenta is klaar als de massa van de zijkant van de pan loslaat.
- Bestrijk een bakplaat met olijfolie en schep de polenta daarop. De laag moet circa 2 centimeter dik zijn. Laat de polenta 60 minuten afkoelen. Snijd in de tussentijd de courgettes in plakjes en de bladpeterselie in stukjes. Kneus en pel de knoflook. Verhit enkele eetlepels olijfolie in een pan en bak daarin de knoflook en de courgettes goudbruin. Voeg halverwege de bladpeterselie toe en op het einde van de kooktijd wat zout. Snijd de polenta met een nat mes in vierkantjes en rangschik deze op een platte schaal. Besprenkel ze met olijfolie.
- Snijd de ham in stukjes en scheur de mozzarella in stukjes. Bedek de polentavierkantjes eerst met ham, dan met mozzarella en uiteindelijk met het courgettemengsel. Serveer het gerecht koud of op kamertemperatuur.
- Attenzione, Let op: dit gerecht is voor 6 personen en heeft een voorbereidingstijd van 60 minuten voor het afkoelen van de polenta.
Buon appetito!!