- 45 gram gist verse of 18 g gedroogde gist
- 5 theelepels water
- 450 gram bloem
- 7 eieren
- 150 gram poedersuiker
- 60 gram ricotta
- 1 deciliter rum
- 1 deciliter melk
- 1 theelepel kaneelpoeder
- ½ theelepel anijszaad
- geraspte schil van een citroen
- 100 gram boter
- 5 eetlepels poedersuiker
- Verkruimel de gist in een kommetje en giet het water erbij. Roer tot de gist is opgelost. Laat dit gistmengsel 10 minuten staan op een tamelijk warme plek, tot zich schuim vormt op het oppervlak Doe circa een kwart van de bloem in een grote mengkom en schep het gistmengsel erdoor. Leg het deegmengsel op een met bloem bestoven werkvla en kneed het tot een gladde bal. Dek deze af met een schone theedoek en laat hem een hele nacht rijzen.
- Splits de volgende ochtend de eieren. Klop in een kom 6 eierdooiers met de suiker met de suiker tot een glad en romig mengsel. Klop de eiwitten stijf. Meng de ricotta, rum, melk, eiwitten, kaneel, het anijszaad en de citroenrasp door het eierdooiermengsel. Voeg het gerezen deeg, de resterende bloem en de boter aan het eiermengsel toe. Leg het mengsel op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het 10 minuten.
- Vorm weer een bal van het deeg, dek deze af met een schone theedoek en laat hem twee uur rijzen. Kneed het deeg nu nogmaals enkele minuten door en laat het nogmaals afgedekt een uur rijzen. Leg het deeg op een grote, ingevette springvorm. Roer de resterende eierdooier los en bestrijk het deeg hiermee. Strooi de poedersuiker erover.
- Bak de cake 40 minuten in een op 160 graden Celcius voorverwarmde oven, of tot hij mooi bruin is. Licht de cake uit de vorm en laat hem afkoelen. De (voor)bereiding kost wat tijd, maar het resultaat mag er wezen!!
Buon appetito!!