"De geschiedenis van ravioli gaat terug tot de oudheid, maar deze variant heeft zijn oorsprong in Lombardia, waar pompoen makkelijk te krijgen was en amaretti een lokale lekkernij waren. Het idee om deze twee ingrediënten te combineren, was een creatieve manier om lokale ingrediënten te gebruiken in een nieuw gerecht en zo iets unieks op tafel te zetten. De zoetheid van de pompoen vult de amandelsmaak van de amarettikoekjes aan, waardoor een heerlijk zoet en hartig contrast ontstaat in de vulling van de ravioli," aldus Luna Trapani in haar kookboek Veganissima.
Het recept van Ravioli di zucca e amaretti is vegan.
- 500 g gram dubbel nul meel plus wat extra, om te bestuiven
- 260 ml water
- snuf zout
- 300 gram pompoen met schil gewogen
- 80 gram amaretti (de klassieke versie)
- 4 eetlepels geraspte vegan parmezaan plus wat extra, om te garneren Als je geen gondino kunt vinden of het niet wilt gebruiken, kun je de kaas vervangen door edelgist, maar die zal de smaak wel beïnvloeden.
- snuf gemalen nootmuskaat
- 2-3 eetlepel plantaardige boter
- zout en peper naar smaak
- 1 bosje salie alleen de blaadjes
- Doe de bloem in een kom. Voeg het water en zout toe. Kneed in ten minste 5 min. tot een mooi deeg. Maak een bal van het deeg en dek de kom af met een vochtige (schone) theedoek. Laat het deeg 30 min. rusten.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Snijd de pompoen in gelijke blokjes, leg ze op een bakplaat en rooster ze 30 min. in de oven. Je kunt kiezen of je de schil vóór of na het roosteren verwijdert.
- Doe de geroosterde pompoenblokjes in een kom. Verkruimel de amarettikoekjes en voeg deze toe aan de pompoen, samen met de kaas, nootmuskaat en zout. Roer het geheel goed door elkaar tot een smeuïge puree.
- Snijd het deeg in 4 delen. Bedek het deeg dat je niet gebruikt met de vochtige theedoek. Haal het deeg door de pastamachine. Begin met de wijdste stand van de pastamachine, haal het deeg erdoor, vouw het deeg dubbel en haal het deeg er weer doorheen. Herhaal dit een aantal keren (vouw het deeg de laatste keer niet meer dubbel). Zet de machine een standje minder wijd en haal het deeg er weer enkele keren doorheen. Zet de machine steeds op een dunnere stand en haal het deeg er enkele keren doorheen. Zet je machine op de dunste stand en haal het deeg er nog een keer door.
- Bestuif je werkvlak met bloem en leg de pastavellen daarop. Zorg ervoor dat je een gelijk aantal pastavellen hebt. Schep op de helft van de pastavellen telkens een eetlepel pompoenvulling en zorg dat ze telkens 5 cm van elkaar liggen.
- Maak de randen van de pastavellen met wat water nat. Neem telkens een ‘leeg’ pastavel, als de helft van de pastavellen met vulling bedekt is, en leg dit over een vel met vulling.
- Druk de randen rondom de vulling goed aan en snijd de pastavellen met een raviolisnijder of een scherp mes in vierkanten. Herhaal deze handelingen met de rest. Ik maak hier grote ravioli, maar je kunt ze ook kleiner maken of in welke vorm dan ook snijden.
- Breng voor de ravioli een pan met gezouten water aan de kook. Kook de ravioli in porties, 2-3 per keer, al dente (in 2-3 min.).
- Laat intussen in een pan de boter met de salie smelten en leg de gekookte ravioli erin. Serveer met wat parmezaan en peper.
Dit recept wordt beschikbaar gesteld door Veganissima van Luna Trapani
Veganissima is het derde kookboek van de half-Italiaanse chef Luna Trapani. Haar kookboek helpt je om de stap te maken en om te begrijpen wat je nodig hebt als je uit de losse pols plantaardig wil koken. Ze schrijft het met ervaring: haar Italiaanse restaurant Spritz in het centrum van Antwerpen serveert niet anders dan vegan gerechten.
Luna Trapani: “Waarom ben ik vegan Italiaans gaan koken en is dat niet enorm moeilijk, zo vragen velen mij. Wel, ik vond dat er iets ontbrak in de vegan foodie wereld. Alles was ongeveer hetzelfde: veel buddha bowls, avocado toasts. Er bestonden geen specifieke recepten van gerechten die ik voorheen at als non-vegan.
Toen ben ik zelf aan de slag gegaan en ben me gaan verdiepen in de Italiaanse keuken.
Tot mijn grote verrassing waren veel Italiaanse gerechten al vegan of vegetarisch en vegan Italiaans was beslist niet zo moeilijk. Met mijn recepten in dit boek wil ik laten zien dat vegan Italiaans lekker, simpel en makkelijk is te bereiden, voor wie dan ook.”
Bestel Veganissima van Luna Trapani
Enthousiast? Bestel dan gelijk Veganissima van Luna Trapani!
Hardcover, 192 pagina's, € 29,99
Bestel het boek via onze Bol.com partnerlink