De Sint Pieter is de belangrijkste kerk van het christendom. Miljoenen gelovigen van over de hele wereld komen jaarlijks naar deze kerk om het graf van de apostel Petrus (Pietro in het Italiaans) te bezoeken. Vanwege Petrus is Roma [Rome]de hoofdstad van de katholiek kerk. Petrus had van Jezus zelf de opdracht gekregen om de kerk ‘op te bouwen', en daarmee was hij in Roma [Rome] begonnen. Petrus wordt gezien als de eerste ‘paus': alle pausen zijn opvolgers van Petrus. Nadat Petrus was gekruisigd in Roma [Rome] werd op de plek van Petrus' graf een eenvoudig monument gebouwd , dat nauwelijks opviel tussen de vele tomben en grafhuisjes die hier al stonden. Maar het Petrus-monument groeide uit tot een waar pelgrimsoord.
In de vierde eeuw begon keizer Constantijn met de bouw van een grote basiliek, deze eerste Sint Pieterbasiliek is duizend jaar in gebruik geweest. Toen besloten de pausen een nieuwe kerk te bouwen die indrukwekkender moest zijn dan alles wat er al bestond. Dat is de huidige St. Pieter, die in 1626 werd ingewijd. Om het belang van de kerk te onderstrepen werd alles uit de kast gehaald om indruk te maken. De Sint Pieter is als het hoofdkantoor van een multinationale onderneming waar de ‘hoofdvestiging' zijn cultuur, geschiedenis en zijn belangrijkste waarden toont. Daarom is de kerk zo rijk ingericht dat je soms niet weet waar te kijken.
Voor je de kerk binnengaat moet je je bedenken dat dit geen 'gewone' kerk is, maar een ruimte die bedoeld is voor speciale kerkelijke gelegenheden zoals heiligverklaringen, pauselijke zegeningen, plechtige religieuze ceremonies etc. Een kaarsje opsteken in de Sint Pieter is dan ook niet bij. Dat doe je maar bij de pastoor om de hoek....Er kunnen wel 10.000 mensen in. Toch is het binnen zelden overvol. Wel wil het in de middag nogal eens naar een gymzaal aan het eind van een schooldag ruiken.
Top 5 monumenten in de St. Pieter
- De Pietà van Michelangelo
Maria kijkt liefdevol en berustend naar haar gestorven zoon. Opmerkelijk: Maria is jeugdig als haar zoon. Dat is te danken aan haar maagdelijkheid. Het is het enige beeldhouwwerk van Michelangelo dat hij heeft gesigneerd (op de band van het kleed van Maria). In de jaren zeventig is de kapel met glas afgesloten nadat een verwarde man met een bijtel het beeld te lijf was gegaan. - De schijf van Karel
Voor de middendeur ligt als een soort strafschopstip een grote porfieren steen: dit is de steen van kostbaar rood marmer waarop Karel de Grote in de Kerstnacht van het jaar 800 gekroond werd tot eerste keizer van het nieuwe Heilige Roomse Rijk. Hij komt nog uit de eerste Sint Pieter. - De koepel
Pas als je eronder staat zie je hoe hoog hij is... De Domtoren of de toren van Pisa passen er gemakkelijk onder. Maar Michelangelo heeft de koepel bewust een diameter kleiner gehouden dan de koepel van het Pantheon uit respect voor de antieke bouwmeesters. - Het graf van Alexander VII
Links van het hoofdaltaar is het graf van paus Alexander VII, door Bernini knap gebouwd boven een deur. Onder het fantastische marmeren kleed piept de Dood al tevoorschijn met een zandloper. De paus zit blootshoofds te wachten tot ook hij door de deur mag. Soms gaat de deur open.... - De deur van Filarete. Insiders-tip!
Aan de binnenkant van de middelste deuren vind je op de muishoogte een grappig relief. Dit is de handtekening van de bronswerker Filarete die deze deur in de 15e eeuw heeft gemaakt. Hij beeldt zichzelf en zijn medewerkers af met de instrumenten van hun ambacht, ze dansen, er is een hondje en een kameel bij. Filarete schreef erbij: "Anderen hebben het geld, maar Filarete heeft het plezier..." Je moet er wel voor op de grond gaan liggen.
Informazioni pratiche, openingstijden Sint Pieter
Het kan erg druk zijn in de Sint Pieter. Je kunt de mensenmassa's een beetje vermijden door het bezoek te plannen voor 10 uur 's ochtends, tijdens lunchtijd (13.00-14.30), of tegen sluitingstijd (18.00 of 19.00). Bezoek is niet mogelijk op woensdagochtend i.v.m. audienties. Vermijd ook zondagochtend. Als je naar de mis wilt kun je ook naar de mis in de Friezenkerk vlakbij de St. Pieter. Dan kun je daarna de paus zien die vanuit het raam van zijn werkkamer de mensen op het St. Pietersplein de zegen geeft.
De rijen voor de veiligheidscontrole zijn soms indrukwekkend, maar het loopt wel snel door. Als je aan de andere kant van het plein moet aansluiten, reken op een half uur in de rij. Maar zorg dan wel dat je geen scherpe voorwerpen in je tas hebt en je knieën en schouders bedekt zijn, anders word je onverbiddelijk teruggestuurd. Toiletten zijn links en rechts op het Sint Pietersplein, onder de bogenrij. Kies de bagno links van de ingangszijde van de Sint Pieter, daar is het altijd minder druk.