Een buffel voor het ontbijt!
Ze komen allemaal kraakvers uit de regio rond Napoli, de mozzarella's die in de strak en modern ingerichte Mozzarella-bar Obika de hoofdrol spelen. Bij ons is het ronde witte, zachte kaasje vooral bekend als beleg op de pizza, maar het blijkt een onvermoede bron van culinair genoegen. Verse mozzarella met verse tomaten, een blaadje basilicum en een scheutje olijfolie: zo simpel maar zo goddelijk van smaak. Iedere lokale variant heeft zijn eigen smaak. De lekkerste mozzarellakaas wordt gemaakt van melk van zwarte waterbuffels, de zogenaamde Mozzarella di Bufala.
In Obika kun je vele verschillende varianten proeven en kennis maken met een keur aan gerechten waarin mozzarella is verwerkt. Deze zaak, geopend in 2004, is al snel een favoriete plek geworden voor veel Romeinen. Zij zetten hun ingeboren aversie tegen Napoli opzij, om te kunnen genieten van de heerlijke mozzarella. Eten verbroedert alle Italianen, dat zie je hier maar al te goed. Het water loopt je in de mond als je de verschillende soorten mozzarella's in bakken water ziet liggen. Obika, Napolitaans dialect voor ‘hier is het', vind je in de Via dei Prefetti 26. Je kunt er voor ontbijt, lunch en diner terecht, en ook voor l'aperitivo.
Frisse koffie uit het gouden kopje
Koffie in Italië is geen drank maar een mensenrecht! Bijna iedere Italiaan neemt deel aan de uitgebreide koffiecultus. 's Ochtends even snel een bar in om in twee minuten (maximaal) een espresso weg te tikken. De barista, barman, die de koffie prepareert, staat in hoog aanzien en houdt zijn segreti del caffè voor zich. Ongetwijfeld een van de redenen, waarom hij een vaste klantenkring aan zich bindt.
Een ijskoud alternatief voor dampend hete koffie heeft Bar Tazza d'Oro (Het Gouden Kopje) vlakbij het Pantheon (hoek Via dei Orfani). Hier maakt men Granita di caffé, een soort schaafijs van koffie. Een bekertje wordt gevuld met (gezoet) koffie-ijs-schaafsel en voorzien van een flinke dot slagroom.
Om een granita te bemachtigen, moet je je wel houden aan de logistieke regels van een Italiaanse bar: eerst een bonnetje halen! Dat doe je achter in de zaak, waar ook de koffiebonen worden gebrand. Je kunt je ook laten verleiden om koffie en kopjes (!) te kopen met het Tazza d'oro logo als origineel souvenir. Maar eerst langs de counter voorin om de granita op te halen. Dit is aan de kant van het Pantheon; je uitzicht is minstens zo aangenaam als de inhoud van je bekertje...
Groen terras vlakbij het Colosseum
Tussen alle overweldigende gebouwen en monumenten in Roma [Rome] kun je heftig verlangen naar een prettig schaduwrijk rustig terrasje onder de bomen...
Heb je 's ochtends bijvoorbeeld het Forum Romanum en het Colosseum intensief bekeken, eet dan een broodje met de Romeinen in het parkje van de Colle Oppio. Werknemers met collega's, studenten met leerboeken en moeders met kinderen uit de buurt zitten daar bij Il Kiosko, een kleine groene kiosk met een aantal tafeltjes. Lekkere cappuccino, prijzen zijn niet te hoog.
Als je je los kunt rukken van de Romeinse taferelen, ga de lange trap af, steek de Via Labicana over en je staat vlak voor de San Clemente kerk (open vanaf 14.30 u.). De San Clemente bestaat uit drie lagen uit verschillende eeuwen die boven op elkaar zijn gebouwd. Een fascinerend inzicht in de geschiedenis krijg je door een kaartje te kopen voor de opgravingen onder de kerk (€ 3,50). Ingang park op Piazza Colosseo (oostkant Colosseum, kant van de metro metro), Via Domus Aurea aflopen voor Il Kiosko, of trappen op aan de Via Labicana.
Hip eten rond antiek mausoleum
Keizer Augustus liet voor zichzelf en zijn familie een indrukwekkend mausoleum bouwen vlak achter de huidige Corso. In de jaren '30 liet Mussolini strenge fascistische gebouwen neerzetten rondom deze ruïne. Het is niet eens zo lang geleden dat, het Piazza Augusto Imperatore een vergeten hoek was van het centrum, waar vooral hangjongeren en zwerfhonden een plek vonden.
Vandaag de dag heeft een drietal zeer trendy eetgelegenheden het plein weer goed op de kaart gezet en voor nieuw leven gezorgd. Als eerste opende Gusto haar deuren op nr. 9. Gusto is een modern restaurant/pizzeria/vineria/bar en kookwinkel. De keuken is fusion, maar de pizza is ook voortreffelijk! Voor het heerlijke lunchbuffet staan de Romeinen vanaf half 1 in de rij. Onder de strakke, fascistische bogen rond het plein kan zeer verantwoord buiten worden gegeten.
Aan de overkant opende het Recafè (nr. 36). Dit adres is vooral voor liefhebbers van Napoli een thuishaven in Roma [Rome]. Heerlijke koffie en Napolitaanse specialiteiten als sfogliatelle, bladerdeeg met ricotta. Natuurlijk serveren ze ook (Napolitaanse) pizza. Recafè is de gehele dag open. Bijna ernaast zit ristorante Reef (nr. 42-48): gespecialiseerd in visgerechten. De ultramoderne vormgeving van het interieur met veel hout en draadglas doet je denken aan trendy gelegenheden in Barcelona, Miami Beach of Cannes.
Trek in een ijsje?
De strijd om de titel ‘beste ijssalon van Roma [Rome]' is hard; er zijn er immers zoveel! Vlakbij de Trevi-fontein zit een ijssalon die wordt geprezen door veel Romegidsen: San Crispino. Deze ijssalon zit in de Via della Pannetta en is niet meer dan een pijpenlaatje. Je kunt er genieten van de lichte en smakelijke kwaliteit van het ambachtelijk bereide ijs. Vreemd genoeg is het toch geen hotspot voor toeristen, het ligt namelijk net om de hoek. En je loopt er zo voorbij als je het niet weet.
Zin in een ijsje, wandel dan vanaf de Trevi de Via Lavatore in (rechtsaf met je gezicht naar de fontein) en dan neem je de tweede zijstraat links. De ijssalon zit aan de rechterkant.
Bij San Crispino krijg je het koele, smeuïge smeersel niet in een hoorntje, maar in een coppa, kartonnen of plastic bekertje, en dat is eigenlijk wel zo praktisch. In de toonbank zitten de bakken met heerlijke smaken in verrassende combinaties. Wat dacht je van meringue-ijs met chocola of hazelnoten, honingijs, liquirizia (dropijs) of combinaties van rode vruchten? Of liever ijs met een neutje? Niet te veel, maar genoeg voor de roze bril van la dolce vita.