Katholieke feestdagen zijn in Italië onlosmakelijk verbonden met tradities. Én met eten. Dat geldt ook voor 8 december, de dag van L'immacolata concezione di Maria, de onbevlekte ontvangenis van Maria. Voor velen betekent het een vrije dag. Maar ook de start van de advent. En opbouw van de albero di Natale ed il presepe, kerstboom en kerststal. In de Noord-Italiaanse bergen is het eerste of tweede weekend van december ook de seizoensopening van de wintersport. In het midden en zuiden van Italië staat La festa della Madonna bol van vaak eeuwenoude tradities. Eerbetoon, processies, bijzondere spijzen staan centraal. Proeven dus, als je de kans krijgt!
Matera, regione Basilicata
Zo is in Matera de dag voorafgaand aan L’Immacolata Concezione er een van digiuno, vasten. Alleen kinderen en bejaarden mogen dit overslaan. Overal worden taralli dell’Immacolata gegeten. Dit krokante, van venkelzaad voorziene ronde koekje met gat knabbelt heerlijk weg. Volwassenen houden ervan om de taralli te inzuppare, soppen, in rode wijn. De dag erop wacht een traditioneel menu met baccalà met daarna een una spaghettata aglio, olio e peperoncino, flink bord pasta met knoflook, olie en hete peper.
Napels, regione Campania
In tal van plaatsen vinden ceremonies plaats en worden bloemen gelegd bij het beeld van de heilige Maria. In Napoli is dat bij de indrukwekkende Obelisco dell’Immacolata in Piazza del Gesù, midden in het centrum.
Ben je in Napoli op vakantie proef op 8 december dan het meer dan zeven eeuwen oude traditionele dessert Roccocò als je de kans krijgt. Het is die dag de vaste afsluiter van een lunch. De kruidige koek doop je in een glaasje vermouth of passito, dessertwijn
Sicilia
In tal van Siciliaanse plaatsen heeft de Maria verering op 8 december de vorm van een processie. En natuurlijk is er speciale kost, al verschilt die van plaats tot plaats. Zo heb je Vastedda: een grote focaccia met olie peper, zout en caciocavallo of ricotta. Dan zijn er nog Sfincette dell’Immacolata, in olie gebakken frittella's (een soort van beignetts) bestrooid met kaneel en suiker.
En ook nog Petrafennula is en hapje met amandelen, honing, sinaasappel- en citroenschil, honing en kaneel. In Messina eet je deze dag Nipitidda, een bladerdeeghapje gevuld met noten, amandelen, gedroogde vijgen, chocola en jam. Aan het einde van de dag geniet je tot slot van fuochi d’artificio, vuurwerk.
Puglia
In Puglia wordt op 8 december I fanòje dell’Immacolata ontstoken. Het falò, grote vreugdevuur, behoort tot een van de oudste tradities van Puglia. Naar verluid droogt het i panni del Bambin Gesù, de luiers van het kindje Jezus.
Op culinair gebied kun je genieten van pettole / pittule; gefrituurde luchtig brooddeeg, een soort van oliebollen, gevuld met ricotta, tonijn, tomaat en kappertjes.
In Maglie wordt er daarentegen gevast op 8 december. Het enige dat je wel mag eten is Puccia, een broodje met kaas, tomaat en zwarte olijven; een traditie die dateert uit de tijd van de Griekse kolonisatie.
© Foto: Etienne Girardet on Unsplash
Bekijk de uitgebreide Kerstspecial
Lees meer over tradities, weetjes, recepten, taal-wetenswaardigheden en nog veel meer...